Rusia nu va avea relatii ideale cu NATO

In cadrul unui interviu, acordat in exclusivitate publicatiei Nezavisimaia Gazeta, viceministrul de Externe al Rusiei, Alexandr Grusko, analizeaza relatiile Rusia-NATO in ajunul summit-ului de la Bucuresti, dar si amplasarea scutului antiracheta pe teritoriul Cehiei si Poloniei.

Astfel, referindu-se la summit-ul NATO din aprilie, Grusko a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta ca urmeaza sa fie discutate problemele de securitate globala, in solutionarea carora rolul principal revine Aliantei si Rusiei. Este vorba, in primul rand, de lupta impotriva terorismului international si prevenirea catastrofelor ecologice.

„Suntem convinsi de faptul ca pericolele globale si asigurarea securitatii necesita raspunsuri ferme, cu implicarea unui numar mare de state si organisme internationale. In cazul in care NATO va incerca sa ia decizii unilaterale, ignorand interesele de securitate ale altor state, acest fapt va genera aparitia conflictelor sau aprofundarea celor existente deja. In ultimul timp, mai multe voci de la Bruxelles vorbesc despre necesitatea concentrarii eforturilor NATO in ceea ce priveste securitatea energetica, cibernetica si sistemul antiracheta. In toate aceste domenii, Rusia deja a inregistrat succese semnificative, astfel incat isi poate atribui rolul de garant al securitatii globale si regionale”, a opinat Grusko pentru Nezavisima Gazeta.

Fiind intrebat de ce NATO insista asupra participarii presedintelui rus in exercitiu, Vladimir Putin, la summit-ul de la Bucuresti, viceministrul rus de Externe a mentionat ca, in contextul ultimelor evenimente pe plan extern, a aparut necesitatea stringenta de initiere a unui dialog in ceea ce priveste problemele de securitate, dialog care nu mai poate fi amanat.

„Anterior, astfel de probleme erau discutate in cadrul summitelor OSCE, dar, tinand cont de faptul ca, in ultimii ani, respectiva organizatie internationala si-a pierdut semnificatia initiala, aceasta nu reuseste sa propuna o agenda care ar aduna toti liderii de state. Un ultim summit de acest gen s-a desfasurat in 1999, la Istambul, Europa pierzand terenul unde ar putea face schimb de opinii”, a precizat oficialul rus.

In ceea ce priveste scutul antiracheta american, Grusko si-a exprimat regretul ca NATO n-a acceptat proiectul comun, propus de presedintele rus, Vladimir Putin, care prevedea inlocuirea celui de-al treilea front pozitional al scutului antiracheta in Europa, initiat de SUA, cu un sistem international mult mai efectiv.

„Amplasarea scutului antiracheta american in Europa este o problema sensibila nu numai pentru Rusia, dar si pentru europeni. Americanii au inceput realizarea acestui proiect, fara a se consulta cu NATO in prealabil. Daca Alianta va accepta, totusi sa-si integreze sistemul sau in cel american, atunci Rusia va fi nevoita sa-si revada colaborarea cu NATO in domeniul securitatii antiracheta”, a mai declarat Grusko, in interviul acordat pentru Nezavisimaia Gazeta. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.