Ruinele istorice vor prinde viaţă/ VIDEO

Zeci, poate chiar sute de monumente de arhitectură și istorie continuă să zacă în uitare și nepăsare pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în capitală. Clădirea fostei sinagogi, Conacul urban Râșcanu-Derojinschi, Hotelul Peterburg (toate din Chișinău), dar și Palatul Manuc-Bey de la Hâncești, Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, sunt doar câteva din perlele care așteaptă să fie restaurate.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) și-a propus să șteargă urmele indiferenței de pe adevăratele valori, lansând campania “Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”.

Dacă monumentelor lăsate de izbeliște li s-ar reda imaginea de odinioară, Republica Moldova ar putea fi un adevărat rai pentru turiști, or avem un patrimoniu divers și foarte bogat. „Avem peste 15 mii de monumente de arhitectură și istorie. Mizăm ca în viitorul apropiat Republica Moldova va căpăta o imagine pozitivă, respectiv, atrăgătoare pentru turiști”, susține Ion Ștefăniță, directorul AIRM .

Dintre toate, cel mai mult au avut de suferit monumentele din centrul istoric al Chișinăului. De aceea, Agenția își propune să realizeze un proiect de reabilitate, care să pună în valoare arhitectura autentică a Chișinăului istoric. Astfel, vor avea de câștigat monumentele, inclusiv agentul economic, care are un business plan pentru clădirile ruinate, cu statut protejat.

AIRM speră că monumentele de o reală importanță istorică vor fi concesionate și restaurate. Totodată, Agenția își dorește că această campanie de salvare a patrimoniului să se desfășoare sub patronajul președintelui sau premierului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.