Rominia este interesata in stabilirea unui canal de comunicare permanent cu Moldova in problema transnistreana

Bucuresti-ul este interesat in stabilirea unui canal de comunicare permanent cu Chisinaul in problema transnistreana. Declaratia a fost facuta de Ministrul Afacerilor Externe al Rominiei, Mihai Razvan Ungureanu in cadrul intrevederii cu Ministrul Reintegrarii al Republicii Moldova, Vasilii Sova, care s-a aflat in perioada 3-4 noiembrie curent intr-o vizita de lucru la Bucuresti la invitatia sefului diplomatiei rominesti, transmite MOLDPRES.

Aceasta intilnire este parte a unui program vast de contacte cu toti reprezentantii speciali ai mediatorilor si ai partilor implicate in "chestiunea transnisreana", ca urmare a rundei de negocieri desfasurata pe 27-28 octombrie – primele consultari in format 5+2, cu Statele Unite si Uniunea Europeana ca observatori.

Potrivit lui Alexandru Flenchea, seful Directiei informatii si analiza a Ministerului Reintegrarii, membru al delegatiei moldovenesti, discutiile purtate in cadrul vizitei au vizat diverse aspecte ale procesului de reglementare a diferendumului transnistrean, inclusiv subiecte de democratizare si demilitarizare a regiunii transnistrene. Partile au mentionat caracterul specific al relatiilor dintre Republica Moldova si Rominia si vecinatatea celor doua state, si au convenit asupra continuarii consultarilor pentru viitor, in privinta stabilirii unui dialog permanent in problema transnistreana.

Seful diplomatiei rominesti a reiterat pozitia Republicii Moldova in procesul de reglementare a conflictului, precum si a mentionat ca Bucurestiul va continua sa sprijine Republica Moldova in cadrul relatiilor speciale ale Rominiei cu UE si SUA. in timpul consultarilor purtate la MAE au fost discutate si posibilitatile de explorare a instrumentelor organizatiilor internationale pentru implicarea Rominiei in unele mecanisme ale procesului de reglementare. La fel, partile au facut un schimb de opinii asupra procesului de pregatire pentru Reuniunea Ministeriala a OSCE, preconizata pentru inceputul lunii decembrie la Ljubljana.

Ministrul romin al Afacerilor Externe a declarat intr-un interviu acordat, postului de Radioi "Europa Libera", dupa incheierea vizitei, ca prezenta Rominiei "incearca sa echilibreze formatul de dialog, in care cei trei mediatori – OSCE, Federatia Rusa si Ucraina – dezbat planuri care nu sint complet aderente la asteptarile R.Moldova". Diplomatul romin a mai opinat ca rezolvarea problemei transnistrene trebuie gasita "in cadrele statalitatii moldovenesti, intr-o formula de autonomie extinsa, fara nici un caz de a da nastere unei speculatii confederative sau federaliste".

in cadrul vizitei au mai avut loc intrevederi cu delegatia extinsa a Ministerului romin de Externe in frunte cu secretarul de stat Lucian Leustian, precum si cu consilierii prezidentiali Claudiu Saftoiu si Anca Ilinoiu, noteaza MOLDPRES. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.