De Sabina Fati
În motivația proiectului de lege se menționează că revenirea la vechea denumire ar schimba imaginea românilor care în multe state europene sunt confundați cu romii.
Cele mai multe dintre institutiile publice care au trimis raspunsuri guvernului nu sustin schimbarea denumirii oficiale de rom. Ministerul Culturii s-a exprimat clar in aceasta privinta si nimeni nu se astepta de la o alta pozitie, cu atit mai mult cu cit in Romania cultura este condusa de un reprezentant al minoritatii maghiare. Ministerul de externe a argumentat in acelasi timp ca ideea revenirii la vechea denumire nu va produce efectul dorit.
Guvernul roman analizeaza un proiect de lege prin care Romania ar urma sa renunte la denumirea de rom in favoarea vechiului apelativ socotit jignitor de majoritatea membrilor acestei etnii. In motivatia proiectului de lege se mentioneaza ca revenirea la vechea denumire ar schimba imaginea romanilor, care in multe state europene sint confundati cu romii. Presedintele Traian Basescu a spus acum trei luni ca a fost o gresala adoptarea denumirii de rom, iar intre timp guvernul a cerut o expertiza de la Academia Romana, care pare sa fie favorabila schimbarii.
Ministrul de externe Teodor Baconschi este extrem de precaut cu aceasta problema, mai cu seama ca saptamina trecuta a fost avertizat de Consililul National pentru Combaterea Discriminarii, dupa ce a facut o declaratie in care lega infractionalitatea romilor de natura lor fiziologica. Ministerul de externe a precizat ca atare ca cetatenii straini vor continua sa utilizeze termenul de rom, chiar daca guvernul roman va decide sa revina la vechea denumire. Reprezentantii diplomatiei autohtone explica de altfel ca termenul rom se utilizeaza atit in limba franceza (les romes) si in cea engleza (Roma).
Mai multe organizatii neguvernamentale care reprezinta interesele comunitatii roma au adus in sprijinul lor argumente istorice: este vorba de un document de cancelarie domneasca din Tara Romaneasca, datat 1385, in care apare denumirea de rom intr-un act de danie, descoperit la manastirea Vodita din sud-estul tarii.
Vointa partidului de guvernamint din Romania de a reveni la vechea denumire a romilor nu este de data recenta, iar actiunile se desfasoara pe mai multe fronturi: la senat, la guvern, dar si la Parlamentul European unde Sebastian Bodu, europarlamentar democrat-liberal a depus inca de acum doua luni o motiune de rezolutie in care cerea renuntarea folosirii termenului rom in mod oficial.
Vechea denumire, desemna in limba romana o stare sociala, cea de rob, cel putin
pina in jurul anului 1850 cind au fost eliberati din robie.
Impotriva revenirii la vechea denumire nu militeaza doar organizatiile de
romi, care au trimis de altfel o scrisoare si la recentul summit OSCE, ci si
destule institutii importante ale statului roman, inclusiv Secretariatul general
al guvernului.