Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, reuniţi miercuri la Bucureşti, au decis continuarea acţiunilor de protest, care vor culmina cu blocarea anului de învăţământ, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei, Aurel Cornea.
Conform graficului acţiunilor de protest, în perioada 15 martie -2 aprilie, vor avea loc mitinguri, pichetări şi greve de avertisment în teritoriu, în perioada 12-30 aprilie, va fi pichetat sediului Guvernului şi al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, iar în perioada 1-15 mai, va fi organizat un miting de protest la Bucureşti. Ulterior, în intervalul 15-31 mai va fi organizată o grevă de avertisment la nivel naţional, iar în prima decadă a lunii iunie se va intra în grevă generală, fapt ce va duce la blocarea anului de învăţământ. În acelaşi timp, sindicaliştii vor depune plângeri împotriva Guvernului României la organismele internaţionale.
"Am avut o întrevedere cu ministrul Educaţiei de la care am plecat dezamăgiţi. Nu am primit răspuns la niciuna dintre problemele pe care le-am ridicat, ci numai o vagă promisiune că în următoarele două săptămâni va avea loc o întâlnire pe problema sporurilor din învăţământ şi a hotărârilor judecătoreşti neaplicate", a subliniat Cornea.
Profesorii reamintesc că, în septembrie 2009, au fost reduse 17.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, că în lunile noiembrie – decembrie li s-au diminuat salariale cu 15 la sută, iar începând cu data de 1 ianuarie 2010 toate categoriile de personal din învăţământul didactic şi nedidactic au primit salarii mai mici. Sindicaliştii sunt de asemenea nemulţumiţi de lipsa banilor pentru plata salariilor începând cu luna martie şi de perspectiva reducerii a încă 15.000 de posturi în acest an.