De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — De mai bine de trei luni de zile, armata americană livrează echipamente de război și provizii pentru militarii săi din Afganistan prin intermediul bazei aeriene de la Kogălniceanu din județul Constanța, România, potrivit revistei militare „Stars and Stripes”.
Oficialii militari de la Washington au afirmat că baza ar putea juca un rol extrem de important pentru aprovizionare, pe perioada cât va mai dura frontul din Afganistan.
“Zona generală din România are capacitate rutieră, aeriană și maritimă, astfel că este foarte favorabilă”, a declarat locotenent-colonelul Greg Derner, ofițer de logistică la sediul Comandamentului European american din Stuttgart, citat de revista americană.
„Stars and Stripes” menționează că baza Kogălniceanu este atractivă parțial datorită apropierii sale de portul Constanța de la Marea Neagra, care oferă acces la alte rute de tranzit.
„Un alt avantaj este că România, stat membru NATO, va permite transportul echipamentelor atât către, cât și dinspre Afganistan, a precizat Derner. Nu toate țările permit traficul în ambele sensuri”, a adăugat responsabilul militar american.
Cu toate acestea, baza românească nu va elimina toate problemele logistice pentru aprovizionarea în Afganistan, dar cu siguranță va scădea presiunea pe misiunile deja existente. Dar dacă SUA își vor intensifica operațiunile din România, nu înseamnă că vor trimite mai mulți militari americani pentru a executa misiunea, ci mai degrabă U.S. Transcom va contracta localnicii.
Acest lucru va elibera personalul și capacitățile militare americane și va consolida economia locală, a apreciat Derner. “Armata va avea un rol de supraveghere. Nu preconizăm deloc să staționăm oameni acolo”, a subliniat el. Potrivit locotenent-colonelului John Platte, care conduce misiunea de evaluare din România, aceasta se desfășoară fără probleme.
Militarii din cadrul Contingency Response Wings testează capacitatea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu începând din mai. În prezent, circa 70 de membri ai Forțelor aeriene se pregătesc să încheie faza finală a operațiunii, livrarea a 1.000 de tone de echipament către Brigada 172 de Infanterie din Grafenwöhr.
Decizia SUA ar putea fi legată de problemele geostrategice în lupta cu Rusia pentru prezența militară în Asia Centrală. În primăvara lui 2010, Rusia și SUA s-au luptat pe instaurarea unui regim care sa stabilească viitorul bazei militare americane de la Manas din Karghistan.
Această bază a fost deschisă în 2011 și a devenit un punct de tranzit al echipamentului militar pentru Afganistan, dar și a militarilor și personalului necesar pe frontul deschis în această țară. Baza militară din Manas este considerată esențială pentru efortul american de războiul din Afghanistan, dar o problema spinoasă pentru Rusia, ce a sprijinit revoltele care au dus la răsturnarea regimului președintelui Kurmanbek Bakiev.
Conform surselor militare americane, citate de agenția de presă karadeniz press, doar în perioada martie – aprilie 2011, prin baza aeriană din Manas au trecut peste 80.000 de soldați americani.