Romania, exclusa de la viitoarele negocieri in chestiunea transnistreana

William Hill, seful misiunii oficiale OSCE de la Chisnau, a confirmat ca la reuniunea de la Vinnita dintre autoritatile transnistrene si moldovene, Romania nu a fost mentionata ca una din viitoarele participante la procesul de negocieri privind problema transnistreana. Autoritatile romane au intarziat sa comenteze subiectul, in schimb parlamentarii se arata ingrijorati de excluderea Romaniei de la masa negocierilor.

Marti, la Vinnita, Ucraina, autoritatile moldovene, transnistrene si ucrainene, precum si reprezentatii misiunii OSCE la Chisnau s-au intalnit pentru a discuta planul ucrainian de solutionare a conflictului, propus de presedintele Iuscenko la reuniunea GUUAM din aprilie.

Kievul propune organizarea de alegeri libere, participarea ca observatori la aceste alegeri a autoritatilor internationale si implicarea acestora la negocieri privind rezolvarea conflictului. Ucraina doreste de asemenea crearea unei federatii de doi subiecti -Moldova si Transnistria.

Initiativa ucraineana se bucura de sprijinul Moldovei si OSCE, in timp ce Transnistria s-a rezumat in primul rand sa puna intrebari, a declarat William Hill pentru Radio Europa Libera.

Participarea Romaniei nu este mentionata in planul ucrainean, desi Romania militase puternic pentru acest obiectiv in ultimele luni. De altfel, viziunea presedintelui Basescu este substantial diferita de cea a lui Iuscenko. Strategia presedintelui Romaniei, prezentata si la summitul procesului de cooperare in Europa de est, desfasurat saptamana trecuta la Bucuresti afirma clar ca inainte de orice, esentiala este evacuarea trupelor ruse din teritoriul separatist.

Reactiile responsabililor romani in legatura cu aceste chestiuni au fost absente. Opozitia in schimb a profitat de ocazie.

Astfel, Cristian Diaconescu (PSD), fost secretar de stat in MAE, s-a declarat surprins ca la Bucuresti nu exista nici o reactie oficiala in legatura cu acest caz, iar Romania, membru NATO cu interese clare in zona a ramas blocata.

Fostul ministru al Justitiei crede ca neprofesionalismul cu care este tratata problema transnistreana va marca negativ Romania si pe viitor, mai ales ca probleme precum canalul Bastroe sau delimitarea platoului continental la Marea Neagra raman inca nerezolvate.

MAE roman a evitat pe tot parcursul zilei sa-si prezinte o pozitie oficiala in legatura cu acest subiect. Corina Vintan, consilier de comunicare al Ministrului Ungureanu a precizat ca MAE va da un comunicat la sfarsitul zilei de ieri.

Stefan Glavan, presedinte al Comisiei de Politica Externa din Camera Deputatilor (PC), a declarat ca Romania ar trebui sa fie consultata de factorii internationali atunci cand evenimentele de acest gen se petrec in vecinatatea ei. Deputatul PC si-a mai exprimat speranta ca diplomatia noastra va fi consultata si dupa aceasta decizie de la Vinnita.

Teodor Melescanu, fost ministru de Externe, acum senator PNL, s-a aratat ingrijorat de posibila excludere a tarii noastre de la aceste negocieri.

„Este un semnal prost din toate punctele de vedere. Este un semnal prost privind relatia pe care Romania o are cu Moldova si un semnal prost pentru relatia pe care o are cu NATO.“

„Romania poate avea o contributie importanta in aceasta zona si trebuie sa fie capabila sa genereze idei si solutii in ceea ce priveste aceasta problema“, a adaugat fostul ministru de Externe. // Eliza Olteanu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.