Romania ''ataca'' piata Federatiei Ruse

"Avem de recuperat o piata economica importanta in Federatia Rusa, unde este loc pentru oferta economica si comerciala a Romaniei", a declarat ieri ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, la inaugurarea, pe o ploaie torentiala, a Consulatului general al Romaniei de la Rostov pe Don.

Acesta este "doar inceputul" unei strategii importante, de relansare a relatiilor economice si comerciale cu Rusia, a precizat ministrul, evidentiind o strategie a MAE de deschidere a unei retele de consulate in regiunile importante din Rusia.

"Deschidem acest consulat cu gandul ca Romania trebuie sa fie bine cunoscuta in Federatia Rusa, nu doar prin delegatii oficiale care merg la Moscova, ci reusind sa profite de nevoile economice ale Rusiei", a declarat ministrul, subliniind ca acest eveniment se inscrie intr-o campanie de cautare a unor piete de desfacere comparabile cu cea romaneasca. "Acest lucru se intampla aici, unde investitiile medii romanesti si comertul de nivel mediu pot gasi usor corespondente, la nivel direct, fara a mai trece prin centru". Cu o populatie de 18,6 milioane si cu o suprafata dubla decat cea a Romaniei, regiunea Rostov pe Don este cunoscuta drept zona agrara a Rusiei, cu suprafete imense de teren arabil, fiind principalul furnizor de produse agro-alimentare al Rusiei. Esential pentru economia regiunii este faptul ca pe teritoriul districtului se afla toate porturile maritime si fluviale ale Rusiei la Marea de Azov, Marea Caspica si Marea Neagra, lucru sublinat de ministrul Ungureanu. "Venim aici pentru ca regiunea Rostov pe Don este foarte atragatoare din punct de vedere economic si poate fi usor legata maritim si, speram, cat de curand, aerian, de Romania", a precizat Ungureanu. Urmatoarea miscare va fi deschiderea altor consulate in regiunile importante ale Rusiei, care sa valorifice uriasul potential economic si comercial. Vladimir Ciup, guvernatorul regiunii Rostov, a salutat ideea Romaniei de a deschide un consulat la Rostov, spunand ca acest lucru va dinamiza relatiile economice si comerciale dintre cele doua tari. Ciup a notat faptul ca acesta este al doilea consulat general al Romaniei din Federatia Rusa si al treilea consulat strain la Rostov. El a salutat prezenta la Consulatul Romaniei a consulului Ucrainei. "Avem o cale de legatura si prin Ucraina, nu numai pe cale maritima. Teritoriul Ucrainei uneste Romania si regiunea Rostov, ca sa nu spun dezbina", a glumit Ciup, subliniind cat este de simplu sa ajungi in Romania, traversand de doua ori granita Ucrainei. Guvernatorul a fost invitat de ministrul Ungureanu sa viziteze Romania la inceputul anului viitor, impreuna cu guvernatorii altor provincii importante ale Rusiei, pentru stabilirea unor contacte directe cu mediul de afaceri local. Componenta economica a vizitei ministrului a fost subliniata de prezenta, in delegatia oficiala, a unor oameni de afaceri romani interesati de potentialul economic al Rostovului.

Ei au participat ieri la un forum economic romano-rus. Astazi, ministrul Ungureanu se va intalni la Moscova cu omologul sau Serghei Lavrov si va avea o intrevedere cu Patriarhul Alexei al II-lea.

O relatie cu suisuri si coborasuri

Pana in 1991, Romania a facut parte, alaturi de Rusia si de celelalte state comuniste din Europa de Est, din Pactul de la Varsovia, o organizatie de aparare colectiva creata de Moscova in 1955 dupa modelul NATO. Romania, guvernata de puterea instaurata la Bucuresti dupa decembrie 1989, s-a grabit sa semneze un tratat cu Rusia, in chiar lunile premergatoare desfiintarii Pactului de la Varsovia. Totusi, Legislativul roman nu a ratificat acel tratat. Cele doua state si-au normalizat relatiile abia in 2003, cand presedintele Romaniei a mers la Moscova pentru a semna un nou tratat. Discutiile in jurul tratatului au fost tensionate de dorinta partii romane ca Moscova sa dezavueze pactul Ribbentrop-Molotov, dar si de situatia tezaurului romanesc transportat la Moscova in 1917, sub regele Ferdinand I si confiscat ulterior de puterea sovietica. Din punct de vedere geostrategic, Romania a facut parte din "braul de securitate" sovieto-rus, or tocmai de aceea Moscova a privit cu reticenta accederea tarii noastre in NATO.

Dupa 1991, relatiile dintre cele doua state au fost reci, situatie demonstrata si de faptul ca nici un presedinte rus nu a calatorit, in 15 ani, la Bucuresti. Nici din punct de vedere economic, relatiile nu au fost mai bune, exporturile romanesti in Rusia fiind in prezent foarte mici. / Ioana Radus // Averea

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.