Romania ar putea coordona centrul-pilot al UE pentru acordarea de vize in Moldova

Moldova.ORG — Ministrul român al Administraţiei şi Internelor (MAI), Vasile Blaga va propune Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene – cu ocazia reuniunii care va avea loc joi, 15februarie – ca România să coordoneze un centru pilot comun al statelor membre de acordare a vizelor în R. Moldova.

După cum transmite serviciul de presă MAI, constituirea acestui centru pilot urmăreşte facilitarea obţinerii de către cetăţenii moldoveni a vizelor necesare pentru a călători în statele Uniunii Europene.

Potrivit ministrului Vasile Blaga, prin implicarea sa pe poziţia de coordonator, România ar deveni o interfaţă între solicitanţii de vize şi statele membre ale Uniunii, ceea ce ar prezenta avantaje pentru desfăşurarea rapidă a procedurilor, având în vedere similitudinea lingvistică şi experienţa personalului consular românesc în relaţia cu Republica Moldova.

Pe lângă aceste argumente, România are de asemenea avantajul unei prezenţe diplomatice consistente pe teritoriul R. Moldova. Astfel, statul român va achiziţiona în scurt timp o nouă clădire în Chişinău, care va fi amenajată conform normelor Schengen, şi va deschide birouri consulare în localităţile Cahul şi Bălţi. De asemenea, personalul serviciului consular din cadrul Ambasadei României la Chişinău a fost suplimentat. Toate aceste măsuri vor contribui la sporirea capacităţii de prelucrare a cererilor de vize şi la reducerea distanţelor pe care trebuie să le parcurgă solicitanţii.

În prezent, obţinerea de către cetăţenii moldoveni a vizelor pentru călătoria în Uniunea Europeană este îngreunată de faptul că, din cele 27 de state membre, numai opt state au ambasade la Chişinău. Dintre acestea, doar Germania şi Franţa acordă vize Schengen. În cazul în care doresc să călătorească într-un stat membru care nu este reprezentat la Chişinău, cetăţenii moldoveni trebuie să se deplaseze în statele vecine (Ucraina, Rusia, România) pentru obţinerea vizelor necesare.

Cu ocazia reuniunii Consiliului JAI din 15 februarie, ministrul Vasile Blaga va face, de asemenea, un apel către reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai statelor membre pentru a susţine încheierea, în cel mai scurt timp posibil, a acordului de facilitare a regimului de vize şi a acordului de readmisie cu R. Moldova.

Absenţa acestuia, consideră ministrul Administraţiei şi Internelor, produce diferenţe nejustificate de tratament între cetăţenii Republicii Moldova şi cei ai Ucrainei, Rusiei  şi statelor din Balcanii de Vest, care beneficiază de un astfel de acord sau se află în fază avansată de negociere pentru încheierea acestuia.

“Intrarea în vigoare a acestui acord va încuraja cetăţenii din R.Moldova să călătorească legal şi, în acelaşi timp, va permite returnarea migranţilor ilegali. O decizie în favoarea R.Moldova va consolida orientarea pro-europeană a acestei ţări”, arată ministrul Administraţiei şi Internelor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.