Declaraţiile ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, potrivit cărora retragerea militarilor ruşi din regiunea transnistreană ar pune în pericol întreaga regiune, nu corespund poziţiei oficiale a Chişinăului în această privinţă, declară politicienii.
Ana Guţu, membru al comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, deputat liberal, susţine că declaraţiile recente ale Ambasadorului Andrei Neguţă nu reprezintă poziţia oficială a Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit acesteia, Andrei Neguţă ar fi trebuit rechemat demult din funcţia de ambasador, menţionând că „Prin aceste declaraţii (Neguţă, n.a.) vrea să insiste asupra necesităţii păstrării status quo-ului, că nu este oportună să cerem retragerea armatei a XIV-a şi eu nu sunt de acord cu aceste declaraţii’”.
Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii parlamentare liberal-democrate, a declarat că declaraţia lui Andrei Neguţă „este o opinie personală şi nu are nimic în comun cu strategia guvernului la acest capitol”. De menţionat că una din etapele prevăzute în strategia Guvernului privind soluţionareai conflictului transnistrean prevede prevede demilitarizarea zonei transnistrene şi transformarea misiunii de pacificatori.
Potrivit lui Dumitru Diacov, liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat, „Ambasadorii noştri câteodată îşi permit să comenteze mai mult decât trebuie să o facă. Eu nu ştiu ce este asta – o părere personală, o părere spusă pe coridoare, asta nu este de competenţa ambasadorilor”.
Până în prezent, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu a avut o reacţie oficială privind declaraţia ambasadorului Andrei Neguţă.
Andrei Neguţă a declarat într-un interviu publicat luni de ITAR-TASS că retragerea înainte de termen a militarilor ruşi din Transnistria ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune.
”Există pacificatori care stau la punctele de trecere dintre cele douã maluri ale Nistrului și mai sunt cei care păzesc depozitele de muniții de lângă satul Cobasna. Principala întrebare care se pune – ce va fi dacă s-ar lua paza acestor depozite”, a afirmat ambasadorul RM la Moscova, pentru agenția ITAR-TASS.
Potrivit unor surse, în regiunea transnistreană sunt depozitate între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din aproximativ 1.500 de persoane.
Rusia şi-a asumat încă din 1999 obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova, lucru pe care nu l-a dus însă la bun sfârşit. În opinia experţilor şi politicienilor, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune constituie unul din motivele principale care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.