Republica Moldova s-a conectat la sistemul de gaze al UE

Gazoductul Iași-Ungheni a fost lansat oficial miercuri, 27 august – Ziua Independenţei R.Moldova – în prezența premierului Iurie Leancă, a omologului său român, Victor Ponta, şi a comisarului European pentru Energie, Günther Oettinger.

„De la 1 septembrie gazul românesc va trece Prutul, inițial într-o primă cantitate, asigurând astfel o sursă de alternativă. Într-un an și jumătate, maximum doi ani, vom avea un sistem perfect interconectat și atunci vom putea cumpăra gaze sau din Est, sau din Vest – de acolo de unde vor fi condițiile mai bune”, a menţionat Iurie Leancă.

Premierul de la Chişinău s-a arătat convins în doi ani Republica Moldova va avea cu România şi o interconectare de energie electrică. Totodată, Iurie Leancă a precizat că aceste proiecte nu sunt îndreptate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova.

La rândul său, prim-ministrul român Victor Ponta a precizat: „ că prin inaugurarea de azi, dăm un mesaj pentru toată lumea – Moldova și România ca să fie cu adevărat independente au nevoie și de energie”. „Împreună putem să fim cu adevărat independenți și împreună putem să fim respectați pentru asta și acesta este mesajul pe care-l dăm astăzi Europei și tuturor”, a menţionat Victor Ponta.

În context, comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger, a menționat că integrarea Republicii Moldova în infrastructura energetică europeană este foarte importantă. „Vom continua și cu alți pași, ne vom extinde și pe domeniul energiei electrice și a gazului. Vom asigura modernizarea acestor rețele pentru a asigura cel mai înalt nivel al independenții în domeniul energetic”, a relatat comisarul european.

Gazoductul Iaşi – Ungheni este un proiect de interconectare a sistemelor de transport al gazelor naturale dintre Republica Moldova şi România. Costul total al proiectului este de 26 de milioane de euro, dintre care șapte milioane constituie un grant din partea Uniunii Europene. Gazoductul, cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 milioane de metri cubi pe an.

Următoarea etapă a proiectului prevede construirea conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.