Aceasta este a 18-a hotarire adoptata de Curtea de la Strasbourg impotriva Republicii Moldova, iar numarul cetatenilor moldoveni care ajung sa apeleze la CEDO este din ce in ce mai mare.
Cel mai recent proces pe care Republica Moldova l-a pierdut la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, este cel al lui Vitalie Ostrovar, fost procuror arestat si condamnat la inchisoare pentru luare de mita.
Guvernul de la Chisinau a fost acuzat de incalcarea drepturilor acestuia in perioada in care se afla in arest preventiv si urmeaza sa-i plateasca despagubiri in valoarea de 4.500 de euro.
Presedintele organizatiei neguvernamentale "Juristii pentru Drepturile Omului", Vitalie Nagacevschi, care l-a reprezentat pe Vitalie Ostrovar la Curtea de la Strasbourg, a declarat ca acesta,
fiind arestat si detinut preventiv in Izolatorul de ancheta al Ministerului Justitiei, a fost incarcerat in conditii inumane si degradante, iar in timpul detentiei i-au fost refuzate intrevederile cu sotia si fiica si i s-a interzis corespondenta cu mama.
Vitalie Nagacevschi a recunoscut ca uneori se intimpla ca CEDO sa constate incalcari ale drepturilor omului si in cazul unor state cu traditii democratice, cum ar fi cele din nordul Europei, bunaoara: Norvegia, Suedia sau Finlanda. insa in cazul Republicii Moldova, spune avocatul, incalcarile sunt pur si simplu flagrante.
De mentionat, ca exista state exemplare ca statele nordice, insa si in cazul acestora exista dosare si hotariri prin care statele respective sunt condamnate. Dar in Republica Moldova este ceva mai specific, fiindca se comit niste violari evidente ale drepturilor omului ceea ce este mult mai periculos decit in statele nordice. in cazul statelor nordice la CEDO se discuta probleme de principiu, pe cind in cazul nostru este vorba de situatii care nu ar trebui sa existe intr-un stat ce pretinde a fi democratic.
Nimeni dintre autoritatile de la Chisinau nu a comentat decizia Curtii Europene in cazul Ostrovar.
Pina acum, CEDO a adoptat 18 hotariri de condamnare a Republicii Moldova si a notificat Guvernul de la Chisinau in privinta a altor 216 cereri.
Anterior, presedintele Vladimir Voronin declarase ca un numar atit de mare de cereri la Curtea Europeana prejudiciaza grav imaginea tarii si compromite procesele de democratizare din Republica Moldova.
Presedintele Voronin a cerut luarea unor masuri drastice si sanctionarea judecatorilor sau a demnitarilor din cauza carora CEDO a adoptat decizii de condamnare a Republicii Moldova.
Pina in prezent, nimeni insa nu a fost sanctionat. // BBC News