Connect with us

Publicat

pe

Reprezentanții PL, PLDM, PAS și Platforma DA s-au întâlnit astăzi, la sediul PLDM, la prima rundă de discuții privind coagularea forțelor pentru viitoarele alegeri parlamentare.  Subiectul principal l-a constituit desemnarea unor candidați comuni în circumscripțiile uninominale.

Secretarul general al Platformei DA, Chiril Moțpan, a declarat presei că interesul național obligă forțele de opoziție  să vină cu o altă abordare, iar aceasta înseamnă „coagularea tuturor forțelor democratice în lupta cu actualul regim”.

„Se discută pe segmentul celor mai buni candidați pe circumscripții ca  să avem șansa reală să câștigăm”, a declarat Chiril Moțpan.

Ulterior, președinta PAS Maia Sandu a reiterat că toți candidații de pe circumscripții trebuie să treacă filtrul integrității. „Facem front comun cu cei care nu se tem de „Parlamentul curat”, a declarat lidera PAS. Maia Sandu a mai spus că un alt criteriu va fi meritocrația, fiind selectați cei care s-au dovedit a fi cei mai buni în cadrul competițiilor, conform criteriilor discutate anterior.

Tudor Deliu, președintele PLDM, a spus că formațiunea sa e gata pentru orice filtru „deoarece de mult s-a salubrizat”.

În final, liderul PL Mihai Ghimpu a spus că discuțiile vor continua fiind vorba despre coordonarea acțiunilor pe cele 51 de circumscripții. „Toți conștientizăm că nu trebuie să permitem o putere prorusă, o putere pe care o avem și azi”, a menționat liderul PL.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Publicat

pe

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și i-a recomandat PDM să se adreseze în instanța judecătorească, scrie radiochisinau.md

CEC a precizat în răspunsul său către PDM că, potrivit Codului Electoral (art. 70 (8)), ”publicitatea electorală în rețeaua internet și prin intermediul telefoniei mobile este asimilitată publicității electorale în presa scrisă, iar în conformitate cu alin. (3) al art. 71, contestațiile ce vizează mijloacele de informare în masă se examinează direct de către instanța de judecată”.

În contestația depusă la 15 ianuarie, PDM a cerut sancționarea blocului ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma DA, pentru că reprezentanții acestuia ar fi început campania electorală înainte de termenul legal fixat pentru 25 ianuarie.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 19 include localități din raioanele Orhei, Rezina, Criuleni, Dubăsari: Berezlogi, Biești, Bolohan, Bulăiești, Chiperceni, Crihana, Ivancea, Jora de Mijloc, Mîrzești, Piatra, Podgoreni, Pohorniceni, Pohrebeni, Step-Soci, Susleni, Trebujeni, Vîșcăuți, Zahoreni, Bușăuca, Cuizăuca, Ghiduleni, Lalova, Otac, Pereni, Jevreni, Mașcăuți, Răculești, Cocieri, Corjova, Holercani, Marcăuți, Molovata, Molovata Nouă, Oxentea, Ustia.

1. Tudor Golub, candidatul Partidului Democrat

Are 43 de ani, s-a născut în satul Piatra, raionul Orhei și este istoric de profesie. Și-a luat licența și masteratul la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității din Oradea. Timp de 8 ani a fost colaborator științific la Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei. În anul 2011, printr-o dispoziție a premierului de atunci, Vlad Filat, a fost numit șef al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. A preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015. Pe parcursul mandatului său de președinte, ar fi admis repartizarea banilor publici pe criterii politice. Portalul anticorupție.md scrie că Golub a donat zeci de mii de lei în ultimele campanii electorale desfășurate de PD.

Declarații de avere.

2. Mihail Paciu, candidatul Partidului Socialiștilor

Este fermier și om de afaceri din Brăviceni, Orhei, conducător al unei gospodării țărănești. Presa locală a scris că la începutul lunii octombrie 2017, întreprinderea deținută de Paciu a fost inclusă într-o listă de 18 companii, care au avut dreptul să exporte în Rusia materialul săditor viticol şi pomicol pe care îl produc. Tot în 2017, acesta a fost decorat de președintele Igor Dodon cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Declarații de avere.

3. Marina Tauber, candidata Partidului Șor

Marina Tauber are 32 de ani, este primara comunei Jora de Mijloc și vicepreședintă a Partidului „Șor”. A devenit cunoscută după ce a fost numită președintă a Federației de Tenis din Moldova. Numele său figurează în raportul Kroll 1 privind furtul unui miliard de dolari din trei bănci devalizate. Potrivit acestuia, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Ea a fost acuzată de partidele din opoziție că, în campania sa electorală pentru primăria localității Jora de Mijloc, ar fi cheltuit sute de mii de euro obținuți în urma fraudelor bancare în care a fost implicată. Anul trecut, în cadrul unei acțiuni de protest, Tauber a agresat o echipă de jurnaliști, instigând societatea la violență și răfuială cu presa incomodă.

Declarații de avere.

4. Mariana Cușnir, candidata ACUM

Are 37 de ani și este originară din orașul Orhei. Este licenţiatǎ în Administrare Publică și are un Masterat în Drept privat. De 14 ani muncește în sectorul privat. Este directoarea executivă a Fundației Comunitare Orhei din 2013 și agent comercial în cadrul unui SRL.

5. Lucia Viscun, candidata Partidului Comuniștilor

Este juristă. Potrivit datelor sale biografice afișate pe cec.md, în prezent, este contabilă în cadrul unei firme.

Declarații de avere.

6. Roman Boțan, candidatul Partidului Liberal

Are 38 de ani și din 2015 este deputat în Legislativul R. Moldova din partea fracțiunii liberalilor. A ocupat și funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru Securitatea Națională și Ordine Publică din care a demisionat în 2018,  în semn de protest față de comportamentul și activitatea fracțiunilor majoritare. Boțan și-a exprimat indignarea și dezacordul față de decizia deputaților de a vota proiectul de lege privind acordarea cetățeniei R. Moldova în baza investițiilor financiare în țară. Liberalul a studiat Dreptul în România și Științe Politice în R. Moldova. A fost consilier orăşenesc în Orhei din partea PPCD în perioada 2003-2007 şi din partea PL în perioada 2011-2013, iar până în iulie 2015 a fost viceprimar al oraşului pentru probleme sociale.

7. Vitalie Marinuță, candidat independent

Vitalie Marinuță, născut în 1970 în satul Holercani, s-a remarcat prin activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării. Are studii militare în R. Moldova și Federația Rusă. Totodată, a absolvit Școala Navală de studii postuniversitate din orașul Monterei, California, SUA. Între anii 2009 și 2014 deține funcția de ministru al Apărării. Și-a anunțat demisia din funcție după ce președintele țării Nicolae Timofti a adus anumite critici la adresa conducerii Armatei Naționale, dar și a ministerului. Marinuță a făcut parte din mai multe partide, printre care PL, PLR și PD.

Citește mai departe

Alegeri

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Publicat

pe

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni, pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

În acest fel, pentru circumscripția uninominală nr. 47, orașele Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol vor fi organizate 22 secții de votare, iar pentru circumscripția uninominală nr. 48, orașul Slobozia, municipiile Tiraspol și Bender – 25 secții de votare.

Ministerul Afacerilor Interne, în baza atribuțiilor ce îi revin conform prevederilor Codului electoral, va întreprinde toate măsurile necesare privind menținerea ordinii publice în localitățile unde îşi vor avea sediul secţiile de votare constituite.

Totodată, în scopul garantării securității procesului de votare la secţiile de votare din localitățile aflate în Zona de Securitate, Comisia Electorală Centrală face apel către observatorii naţionali, internaționali şi Comisia Unificată de Control în vederea monitorizării desfășurării pașnice a procesului electoral în cadrul secţiilor de votare respective.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri37 de minute în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

SocialO oră în urmă

FOTO \ Un diacon din R. Moldova s-a fotografiat cu o femeie „aflată în gura morții”

Diaconul Ghenadie Valuța a publicat pe Facebook un selfie cu o bătrână „aflată în gura morții”, făcând referire la tinerii...

Cultură3 ore în urmă

Un bărbat și-a cumpărat un sat din Strășeni cu 6 mii de lei

Valeriu Popa și-a cumpărat satul natal, Țigănești, raionul Strășeni cu 6 mii de lei în ajunul sărbătorii creștine Sfântul Vasile....

Externe3 ore în urmă

Trump a stabilit locul unde va avea cea de-a doua întâlnire cu Kim Jong-Un

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a fost stabilit locul unde va avea a doua sa întâlnire cu...

Tehnologie4 ore în urmă

Un telefon legendar va fi relansat sub forma unui smartphone cu preţ de 1.500 de euro

Motorola RAZR a fost cel mai de succes smartphone cu clapetă al tuturor timpurilor, reuşind să se impună pe piaţă...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri6 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri18 ore în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri20 de ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

Alegeri21 de ore în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri23 de ore în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

Alegeri24 de ore în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 38, Hâncești / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Guvernul a permis construcția de spații locative asociației „Lăutarii”, condusă de Botgros

Guvernul a aprobat ieri, 18 ianuarie, unele modificări la Hotărârea Guvernului privind transmiterea cu titlu gratuit a sectorului de teren –...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com