Regimul din regiunea transnistreana nu va accepta retragerea pacificatorilor rusi

“Tiraspolul nu va accepta retragerea pacificatorilor” este declaratia ce apartine presedintelui comitetului pentru aparare, securitate si pacificare al sovietului suprem al pretinsei republici moldovenesti nistrene, Oleg Gudamo. Fostul prim-viceministru al „mgb”-ului tiraspolean a facut-o in cadrul interviului acordat recent internet-gazetei „Utro”.

Raspunzand la intrebarea, daca Tiraspolul este de acord cu seful Misiunii OSCE in Basarabia care a propus introducerea in zona de conflict a trupelor politienesti internationale, Gudamo a opinat ca „toate incercarile de eliminare din regiune a fortelor pacificatoare rusesti trebuie calificate ca un pericol la adresa intereselor de securitate nationala a Rusiei”.

Apropiatele alegeri ale presedintelui „RMN” prezinta interes pentru Oleg Gudamo doar in masura in care Igor Smirnov, liderul in exercitiu al regiunii, si-a inaintat candidatura pentru inca un mandat. „Alti politicieni de categorie grea, in afara de el, nu exista”, a afirmat Gudamo.

Oleg Gudamo a apreciat Armata nationala a Republicii Moldova ca „putin numeroasa”. „De fapt, nici nu se planifica implicarea ei la etapa initiala a conflictelor. Chisinaul mizeaza, in principal, pe formatiunile politienesti” a adaugat respondentul. In opinia sa, „politia Moldovei, Ministerul Afacerilor Interne a devenit cea mai agresiva componenta dintre toate structurile de forta”.

La randul sau, potrivit lui Oleg Gudamo, „potentialul nostru este suficient pentru opunere eficienta, in cazul unui conflict militar. Noi avem forte armate, diviziuni ale ministerului de interne, inclusiv batalionul cu destinatie speciala „Dnestr”. Exista batalionul „Delta” si alte diviziuni de lupta ale ministerului securitatii de stat al rmn, trupe de graniceri”.

„Cu toate acestea, intreaga speranta ne-o punem in trupele ruse de pacificare, pe care partea moldoveneasca incearca sa le dezintegreze in mod fortat”, a afirmat Gudamo.

„In mare, conflictul a fost generat de romanizarea Republicii Moldova. Asa a aparut republica moldoveneasca nistreana, care vrea sa ramana in sfera de influenta a Rusiei. Populatia de aici este marcata de dispozitii proslave si considera inadmisibila romanizarea acestui teritoriu”, a mai declarat Oleg Gudamo. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.