Reformă radicală în armată Ucrainei

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat joi o reformă radicală a forţelor armate, în timpul unei vizite întreprinse la Corpul cadeţilor din regiunea Sumâ, în nord-estul Ucrainei.

“În armată sunt aşteptate schimbări radicale”, a declarat Ianukovici, fără să intre în detalii.

El s-a limitat să spună că această reformă este o prioritate pentru autorităţi.

“Conducerea statului acordă o atenţie deosebită construcţiei militare şi reformei armatei”, a subliniat preşedintele ucrainean, amintind că o nouă ediţie a Strategiei securităţii naţionale şi proiectul noii doctrine militare a Ucrainei au fost deja finalizate, urmând să fie aprobate de parlament în timpul apropiat.

Forţele armatei Ucrainei sunt compuse în prezent din militari în termen şi angajaţi prin contract. Kievul a declarat de mai multe ori că armata sa va deveni una în totalitate profesionistă, dar întârzie trecerea la serviciul militar doar pe bază de contract.

Autorităţile ucrainene recunosc că acest deziderat este imposibil de pus în aplicare 100% în timpul apropiat.

De asemenea, Kievul are în vedere creşterea numărului de angajări în armată până la 80% către orizontul anului 2017 şi reducea serviciului militar obligatoriu.

În anul 2007, președintele ucrainean de atunci anunța ca Ucraina va avea o armata constituita numai din angajați voluntari, termenul stabilit pentru realizarea acestui obiectiv fiind anul 2010.

“Ultimul an de serviciu militar obligatoriu va fi 2009”, a indicat Iuscenko in cursul unei ceremonii militare la Kiev.

“Costul trecerii la profesionism a armatei in următorii doi ani a fost estimat la 47 de miliarde de hryvne (6,5 miliarde de euro)”, a adăugat el.

De asemenea, Ministerul Apărării ucrainean a anunțat ca forțele sale armate vor fi reduse la 100.000 de militari pana in 2015. In martie 2005, Parlamentul ucrainean aprobase o reducere cu 40.000 de soldați a armatei ucrainene, care avea atunci un efectiv de 285.000 militari.

Durata serviciului militar obligatoriu a fost redusa, de asemenea, de la 18 la 12 luni.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.