Reflexul anti-NATO-condiţionat de zeci de ani de propagandă

De Valentina Ursu

Parteneriatul cu Alianţa Atlantică a infirmat stereotipurile inculcate mentalului colectiv

Citisem daunezi pe blogul lui Alex Cozer ca dacă există o șansă să vada moldovenii vreodată NATO apoi ei trebuie de educat în privința plusurilor care le-ar aduce statutul de membru al Alianței. Îsi aminteste Alex Cozer cum datorită mass-mediei românești, o întreagă Românie plângea când în 1999 s-a ratat aderarea la NATO. Tot datorită mass-mediei în 2004 a fost o adevărată sărbătoare națională când România a aderat la NATO. Unii români credeau că odată cu aderarea nu va mai exista nici seceta. N-a fost chiar așa, dar România a avut mult de câștigat din statutul de membru, iar în 2007 a intrat și în UE. Despre agenda de viitor a relaţiilor dintre Republica Moldova, un stat neutru, şi structurile euro-atlantice, vorbim în emisiunea de astăzi.

Raportul special "Republica Moldova: provocări interne, perspective de integrare euro-atlantică" urmează a fi prezentat in aceste zile la Sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare NATO, care se va desfăşura la Edinburg, Marea Britanie. Respectivul proiect de raport examinează evenimentele politice din Republica Moldova care au urmat după alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 şi 29 iulie 2009, evaluează nivelul curent al relaţiilor dintre Republica Moldova – NATO – UE, precum şi perspectivele de integrare europeană şi de soluţionare a conflictului transnistrean.

Republica Moldova este membru asociat al Adunării Parlamentare NATO din noiembrie 1994. Actuala guvernare liberal democrata a promis ca Moldova va continua sa participe la actiunile prevazute in Planul individual de parteneriat Republica Moldova-NATO. Cum privesc moldovenii de rînd Alianţa Atlantică?

Multe din aceste opinii ale moldovenilor sunt nejustificate si se bazeaza pe masina de propaganda ruseasca care, asa cum spune directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbarosie ruleaza cu succes in spatiul post-sovietic cu mentalitate apropiata Rusiei.

“Republica Moldova nu are nevoie de NATO şi nici NATO nu are nevoie de Republica Moldova. Republica Moldova nu-i ameninţată de nicio primejdie din exterior, cu excepţia trupelor ruseşti staţionate pe teritoriul Republicii Moldova care însă nu reprezintă o problemă pentru NATO, reprezintă o problemă politică şi diplomatică, dar nu o ameninţare militară“, e de parere analistul occidental Vladimir Socor. Opinie impartasita si de communistul Victor Stepaniuc. Deputatul crede ca statutul de neutralitate avantajeaza Republica Moldova.

Cunoscutul istoric roman, stabilit la Paris Mihnea Berindei vorbeste si el despre sustinerea populara redusa pentru aderarea la NATO, dupa mai multe decenii de propaganda sovietica, si opozitia vehementa a Moscovei fata de alianta.

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO de la Chisinau este o instituţie neguvernamentală, care îşi propune să promoveze în beneficiul public valorile şi principiile euro atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova şi Alianţa Nord Atlantică, să implementeze obiectivele şi activităţile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare Moldova – NATO, precum şi să informeze opinia publică în legătură cu aceste aspecte, sugereaza Victoria Boian, director ad-interim al centrului, coordonator de programe la Asociaţia de Politică Externă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.