Referendum criticat în transnistria

Guvernul României consideră că acţiunea, un aşa-zis „referendum” privind independenţa regiunii transnistrene a Republicii Moldova, s-a desfăşurat cu ignorarea dreptului internaţional şi a dreptului constituţional al Republicii Moldova şi în absenţa tuturor condiţiilor pentru admiterea legitimităţii.

Guvernul României nu recunoaşte aşa-zisul „referendum” şi nici rezultatele acestuia.

Pe fond, acţiunea din data de 17 septembrie nu face decât să complice situaţia din regiunea transnistreană şi să îngreuneze eforturile comunităţii internaţionale pentru găsirea unei soluţii politice. Este evident că regimul separatist creează în mod artificial obstacole care împiedică soluţionarea acestei situaţii.

În acest moment sunt necesare eforturi concertate, cu participarea tuturor celor implicaţi în reglementarea problemei transnistrene, pentru revenirea la masa negocierilor în format extins, se precizează într-un comunicat al Guvernului Tăriceanu, dat publicităţii luni.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut, luni, Republicii Moldova şi Transnistriei să revină la masa negocierilor, la o zi după referendumul pentru alipirea teritoriului transnistrean la Rusia.

‘Dorim ca părţile să revină la negocieri în baza acordurilor’, a subliniat el, la Lisabona, fără să recunoască explicit rezultatele unui referendum pe care Moscova l-a privit cu ochi buni, fără totuşi să se implice prea mult.

‘Rezultatele referendumului din Transnistria erau previzibile şi confirmă teza indiscutabilă potrivit căreia este necesar să se soluţioneze acest conflict în baza acordurilor existente’, a explicat Lavrov.

Peste 90% dintre alegătorii din Transnistria au votat împotriva unirii cu Republica Moldova, la referendumul de duminică, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne.

Comunitatea internaţională nu recunoaşte scrutinul, iar OSCE a refuzat să trimită observatori.

Rata de participare a fost de 77,63%, conform anunţului de duminică seară al Comisiei electorale. // Realitatea

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.