Rădăcinile Tatianei
Rădăcinile Tatianei
Acest articol a fost publicat în revista „Oameni", produsă de Moldova.org și publicată în iunie 2022
Tatiana deschide încet portița spre ograda casei, în timp ce un cățel negru începe să latre cu poftă. Afară soarele arde nemilos, dar ograda este protejată de umbra viței-de-vie. Tatiana se așează pe un taburet în fața casei părintești, privind cu drag la buchetul verde, proaspăt și aromat pe care pe care i l-a întins fratele ei. Miroase a mentă.
GRĂDINA
În spatele casei, o grădina mare este inundată de soarele amiezii. La prima vedere, plantele care cresc haotic par demult uitate de stăpânii lor. Dar în haosul verde fiecare fir și tulpină și-a ales, de fapt, locul cel mai bun sub soare. Într-o vecinătate prietenoasă trăiesc pătrunjelul și troscotul, sfecla și loboda, tătăneasa și coacăza. Gradina Tatianei Curchi crește după propriile reguli. „Eu permit plantelor să crească în voie, să își găsească singure locul potrivit", spune femeia, privind cu zâmbet spre terenul plin de verde. De mai mulți ani ea practică permacultura, adică permite naturii să-și facă singură treaba. Astfel, în grădina ei se creează un ecosistem armonios, în care fructele și legumele cresc în vecinătate cu buruienile pe care marea majoritatea a gospodarilor încearcă să le extermine în propriile grădini.

Troscot

Mărar
Tatiana pășește prin grădină cuprinzând cu o privire maternă fiecare plantă. „Aici este mărarul meu iubit, el crește sigur acolo unde vrea. Eu îl iubesc pentru că este un condiment aromat, dar și o plantă tămăduitoare. Iată aici crește tătăneasa. A crescut cum îi este mai bine. Nici nu pot să o răsădesc fiindcă a fost plantată chiar de bunica, mă tem să o pierd", explică Tatiana, pășind cu grijă printre culturi, încercând „să nu le deranjeze". Frunzele sfeclei au fost deja devorate de soare, ceea ce înseamnă că în curând va putea fi culeasă. Un harbuz s-a ascuns printre frunze de soarele dogoritor. Nu a fost un an norocos pentru coacăză, dar cu siguranță o va bucura cu roadă bogată la anul.

În ochii ei, de un verde-brun profund, par să se fi adunat toate culorile grădinii. Poate să-ți vorbească despre plante cu orele și să nu te plictisească nici o clipă. În lumea Tatianei plantele iau naștere, respiră, cresc, se maturizează, se îmbolnăvesc, se înmulțesc și mor. Într-un cuvânt - sunt vii, de aceea trebuie respectate și iubite. Grădina și iubirea față de natură Tatiana o împărtășește cu fratele ei, Sergiu. „Noi îmbogățim în fiecare an solul cu compost pe care îl producem singuri. Noi practic nu avem deșeuri", explică Tatiana.
VERDE
Tatiana Curchi a învățat să iubească plantele de la mama și bunica ei. Păduricea din apropierea casei părintești, de la marginea orașului Sîngerei, este unul dintre locurile ei preferate. „Când eram mică, mergeam împreună cu mama și bunica în pădurice să culegem plante, cunosc locurile unde le puteam găsi pe cele mai bune", povestește ea, evadând în amintiri. Împreună străbăteau păduricea în lung și-n lat. „De la mama am învățat că plantele nu trebuie culese pe rouă, unele trebuie culese seara", povestește Tatiana. Despre plante îi povestea în copilărie și bunica. De la ea a învățat cea mai importantă lecție: să ia de la natură doar cât îi poate ea oferi și să încerce să o protejeze cât mai mult. „Bunica îmi spunea mereu că trebuie să culegem ierburi cu mare grijă, nu le rupem niciodată cu tot cu rădăcini. Ele trebuie să poată crește mai departe și înmulți. Mă îndrăgosteam tot mai mult de natură atunci când o auzeam pe bunica vorbind despre plante", spune Tatiana.

Bunica, sau „mâca Catinca", cum îi spune Tatiana, era o femeie înaltă, viguroasă și blajină. Știa să facă lucruri minunate cu propriile mâini, cum sunt hainele pentru păpuși, pe care Tatiana le păstrează până acum. Bunica Catinca găsea mereu timp pentru nepoții ei: să le răspundă la întrebările copilărești, să le povestească o istorie interesantă sau să le gătească bucate la cuptorul de afară. „Am fost cel mai fericit copil pentru că le aveam alături pe mama și bunica, care mă îndrumau și învățau ce este bine și ce este rău", spune Tatiana.

Pojarniță
SIBERIA

Tătăneasa
Când mama Tatianei, Lidia, avea doar 17 ani, pe 6 iulie 1949, întreaga familie a fost deportată în Siberia. Au fost considerați prea bogați, având câteva hectare de pământ și o mașină de treierat. Atunci, în învălmășeala și durerea ruperii de casă, bunica Catinca a strecurat în buzunar câteva căpățâni de usturoi.

În următorii 13 ani Catinca a încercat să cultive usturoiul în pământul rece și străin al Siberiei. Așa ținea vie amintirea casei la care visau să revină cu toții într-o zi. Acolo usturoiul le-a devenit și remediu pentru diferite maladii, medicamente sau medici nu prea se găseau. Astfel se tratau cu plantele găsite în păduri sau cu cele pe care le cultivau pe peticul de pământ din fața casei. Evident, ierburile care se găseau în Siberia nu erau aceleași cu cele de pe meleagurile natale, însă Catinca a învățat rapid să găsească și deosebească plantele care le-ar putea face viața un pic mai ușoară. A învățat-o și pe Lidia, fiica ei, despre cele comestibile și cele tămăduitoare. Mâncau nuci de cedru și ciuperci găsite în pădure, culegeau diverse pomușoare, cum ar fi mure, scoruș, care erau o sursă de vitamine. Strângeau rășină de la copaci buni de leac, făceau ceaiuri din ace de brad. „Mama îmi povestea că bunica a tratat-o de friguri cu infuzie de pelin. Această infuzie a salvat-o", își amintește Tatiana.
MAMA
Lidia l-a cunoscut pe tatăl Tatianei, tot în Siberia. Deși au fost deportați din sate diferite, s-au cunoscut acolo, la 10 ani după ce au fost rupți de Moldova. S-au îndrăgostit din prima clipă, iar la scurt timp s-au căsătorit și au jucat o mică nuntă la care au invitat prietenii pe care au reușit să și-i facă în Siberia. La un an distanță a apărut pe lume fratele mai mare al Tatianei.

Familiile au reușit să se întoarcă acasă abia în 1962. În valiza pe care a strâns-o pentru întoarcerea acasă bunica Catinca a pus numaidecât câteva căpățâni de usturoi. Când au revenit în Moldova, familiile bunicilor nu au putut să se întoarcă în localitățile natale sau să pretindă la casele și terenurile care le-au fost luate. Din puținii bani pe care îi aveau, ambele familii au cumpărat două case la marginea orășelului Sîngerei. „Părinții și bunicii nu s-au simțit niciodată complet reabilitați după ce au revenit", spune Tatiana. Iar unul dintre bunicii Tatianei nu și-a mai revăzut casa niciodată. A murit a și a fost îngropat în pământul rece al Siberiei.

Mușețel
ACASĂ

Coada-șoarecelui
În casa cumpărată de bunica Catinca s-a stabilit tânăra familie Curchi. Mai târziu părinții Tatianei au construit o nouă casă pe același teren, iar bunica a rămas să trăiască alături, în căsuța veche. „Nu era o zi în care în casa noastră să nu se vorbească despre Siberia", își amintește Tatiana.

În amintirea Tatianei mama rămâne o femeie puternică și înțeleaptă, cu o voce cristalină și tandră, care-i cucerea pe toți cei care o auzeau cântând. „Mama cânta la acordeon și cu vocea cântecele pe care le-a învățat în Siberia de la alți deportați. Avem un caiet plin de versuri în rusă, armeană, bulgară", își amintește Tatiana.


A moștenit nu doar cântecele, ci și o întreagă colecție de plante culese sau cumpărate de mama. În caiete mama ei nota diverse rețete de infuzii, tincturi, comprese și multe alte remedii din plante. „23 ianuarie 1973. Aloe, miere, jumătate de litru de alcool și propolis. Lăsată să se odihnească două săptămâni. Apoi se consumă câte 15 picături de 3 ori pe zi înainte de mâncare. Pentru dureri de stomac" , citește Tatiana din paginile îngălbenite, acoperite cu un scris mărunt de cerneală albastră. Uneori le citește pentru a găsi rețeta potrivită, dar de cele mai dese ori pentru a-și aminti de mama. Alături de caietele mamei, ea păstrează cărțile cumpărate de ea, în care sunt descrise minuțios zeci de soiuri de plante și cum pot fi utilizate.

Tot mama și bunica au pus bazele grădinii pe care o îngrijește azi Tatiana. Este la fel de verde și roditoare ca acum jumătate de veac. „Usturoiul care crește aici în abundență este cel pe care l-a adus bunica din Siberia, am păstrat aceeași sămânță", spune cu mândrie Tatiana.

Bunica Catina a murit în 1993, dar căsuța ei, alături, a rămas aproape intactă, ca o amintire vie.

Coada-calului
RĂDĂCINI

Mentă
Azi Tatiana și fratele ei sunt cei care duc tradiția familiei mai departe. Tatiana scoate din debara mai multe pungi și cutii pline cu plante uscate. Ea desface unul dintre multiplele săculețe ce emană un miros cald. Își trece degetele subțiri printre firicele uscate, făcând ca mirosul lor să devină și mai puternic. „Aceasta este pojarnița pe care am cules-o din apropiere, din pădurice. Le strâng cu tot cu tulpină", explică Tatiana. Toate plantele sunt uscate în mod natural și păstrate în săculețe din pânză sau în cutii de carton. Astfel nu își pierd proprietățile tămăduitoare și pot fi folosite mai mult timp.

În timp ce mâinile Tatianei aleg cu grijă plantele uscate, privirea ei devine treptat mai tristă. „Ultimii trei ani din viața mama a fost țintuită la pat, iar eu și fratele am avut grijă de ea", spune Tatiana și ridică din săculeț un firicel uscat. „Asta e talpa-gâștei. Când mama era la pat avea deseori insomnie, iar medicul îi recomandase niște pastile calmante. Atunci ne-am amintit despre sfaturile mamei, care ne spunea că din talpa-gâștei se face tinctură care este un foarte bun calmant. Astfel am ajutat-o pe mama să doarmă mai bine."
REGĂSIRE
„Atunci când ești rupt de la rădăcina ta, tinzi să revii de unde ai pornit", spune Tatiana despre deportarea bunicilor și părinților ei. Dar și despre propria viață. După absolvirea Facultății de Biologie și Chimie, a rămas să predea în capitală, unde a locuit mai bine de un deceniu. „În toți acești ani simțeam că orașul mă sufocă. După 13 ani am evadat, am decis să revin la casa părintească și regret că nu am făcut-o mai devreme", povestește Tatiana cu zâmbet. Revenind în Sîngerei, ea a început să predea la școala din oraș și să îngrijească grădina, să studieze și să culeagă plante. „Multe din ce știu despre grădinărit am învățat observând cum lucrează tata: la ce distanță se plantează porumbul, câtă fasole și de care punem în cuib, de ce trebuie să punem la înmuiat semințele și multe altele", spune femeia. Acum grădina a rămas în totalitate pe umerii ei. Cu câțiva ani în urmă și-a încercat norocul și în Europa, la muncă, dar a rezistat puțin mai mult de un an. Rădăcinile o chemau înapoi. „Pentru asta am revenit", exclamă Tatiana privind spre grădina sa.

O doare să observe cum pe an ce trece natura devine tot mai poluată. „Plimbându-mă prin păduricea din apropierea casei observ cum din cauza poluării plantele și-au schimbat locul de creștere și au devenit mai puține", spune Tatiana cu o voce în care tristețea se amestecă cu indignarea.

Tei
SEMINȚE

Cimbru
Apa din ceainic începe să fiarbă, în acest timp mâinile Tatianei aleg de zor firicele și frunzulițele uscate pe care le așează în ceainicul de ceramică albă decorat cu flori de culoarea vinului. „L-am moștenit de la mama. Este din ceramică chinezească, mama l-a adus din Siberia", spune femeia.

Apa fierbinte se revarsă peste plantele uscate, umplând bucătăria cu un miros dens, picant și familiar. Aroma de mentă și cimbru invadează camera și pare să se infiltreze puțin câte puțin în porii pielii. Tatiana soarbe încet din ceașca mică cu lichid aromat. Gândul ei se îndreaptă spre grădina și roada care va fi curând culeasă. La anul viitor va sădi alte semințe, care poate vor crește mai sănătoase. Poate și vremea va fi mai bună, și apa în fântână mai curată. Poate și oamenii se vor gândi mai mult ce lasă în urma lor.
Text și fotografii de Ecaterina Buruiană
Ilustrații de Ana Grigorovscaia