R. Moldova a regresat la capitolul prevenirea şi combaterea corupţiei şi continuă să se afle printre ţările afectate grav de acest flagel. Concluzia reiese din raportul privind Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) pentru 2007, lansat ieri de Transparency International (TI). Cu un punctaj de 2,8 puncte, RM se plasează pe locul 113 din 180 de ţări, înregistrând o înrăutăţire a IPC faţă de anii precedenţi.
IPC se calculează pe o scară de la „0” la „10”, în baza a 14 studii şi sondaje efectuate de 12 instituţii internaţionale independente. Un punctaj înalt vorbeşte despre o situaţie bună şi invers. Potrivit TI, ţările sărace suferă cel mai mult de corupţie, un IPC sub trei puncte semnalând o „corupţie nestăpânită”. Somalia şi Myanmar, cu câte 1,4 puncte, sunt în coada listei, în timp ce Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă, cu 9,4 puncte, se situează în fruntea clasamentului. Media IPC în CSI este de 2,4 puncte, în timp ce în UE indicele mediu este de 6,5 puncte.
Efim Obreja, expert al TI Moldova, a declarat ieri într-o conferinţă de presă că scăderea IPC al RM, în pofida acţiunilor anticorupţie întreprinse de autorităţi, denotă o reducere a potenţialului de prevenire şi combatere a corupţiei la nivelul întregii societăţi. Printre motive Obreja a numit faptul că nu se conştientizează pe deplin pericolul corupţiei de către unii funcţionari, în unele instituţii publice se manifestă o atitudine formală sau superficială faţă de implementarea Strategiei Naţionale de prevenire şi combatere a corupţiei, nu au fost adoptate un şir de legi anticorupţie etc.
Totodată, Victor Colin, director interimar al Direcţiei generale analitică, prevenire şi prognozare din cadrul CCCEC, a menţionat drept o cauză a nivelului înalt de corupţie atitudinea tolerantă a populaţiei faţă de acest fenomen. Drept argument, V. Colin a adus datele unui sondaj IMAS, care arată că 57% din cetăţeni ar fi gata să dea mită pentru a-şi soluţiona anumite probleme. Potrivit reprezentantului CCCEC, scăderea IPC al RM pentru 2007 „nicidecum nu înseamnă că instituţiile antrenate în procesul de combatere a corupţiei n-au succese”. / Alina Ţurcanu // Timpul