R. Moldova a devenit mai atractivă pentru investiții

R. Moldova a devenit mai atractivă la capitolul mediu de afaceri, după ce a urcat în clasamentul "Doing Bussiness 2010" (Mediul de afaceri 2010) cu nouă poziţii şi se situează pe locul 94 din 183 de economii mondiale.

Prezentarea raportului a avut loc miercuri în incinta oficiului Băncii Mondiale de la Chişinău. Conform acestuia, R. Moldova, de rînd cu Rwanda, Liberia, Emiratele Arabe Unite, Tajikistant, Belarus, Macedonia, Columbia, face parte din cei zece reformatori de vîrf de pe glob.

Conform raportului, R. Moldova a înregistrat reforme în trei domenii: lansarea unei afaceri, înregistrarea proprietăţii private şi plata impozitelor. Aşadar, au fost reduse ratele contribuţiilor de asigurări sociale plătite de angajatori. Înregistrarea bunurilor imobile a fost simplificată prin eliminarea cerinţei de plan cadastral, reducînd numărul procentelor de la 6 la 5, iar numărul zilelor de la 48 la 5. De asemenea, raportul arată că lansarea unei afaceri în R.Moldova a fost facilitată prin implementarea unui serviciu de înregistrare a companiilor.

Melanie Marlett, manager de ţară al BM pentru R. Moldova, a spus că, în pofida progreselor înregistrate, republica necesită reforme vitale într-o serie de alte domenii, inclusiv obţinerea permiselor de construcţie şi angajarea lucrătorilor, comerţul transfrontalier sau lichidarea unei afaceri.

Ea a menţionat că BM este disponibilă şi în continuare să susţină Moldova pe calea dezvoltării economice.

Raportul mai arată că la cele zece capitole incluse pentru evaluarea uşurinţei activităţii de afaceri, R.M oldova a obţinut următoarele locuri din 183: fondarea unei companii – locul 77, obţinerea permiselor de construcţie – 161, angajarea lucrătorilor – 141, înregistrarea proprietăţii – 17, obţinerea unui credit – 87, protecţia investitorilor – 109, achitarea impozitelor – 101, comerţul peste hotare – 140, îndeplinirea forţată a contractelor – 22, lichidarea unei companii – 90.

Raportul este realizat de Corporaţia internaţională de finanţare şi BM, care publică asemenea rapoarte deja al şaptelea an.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.