Puterea este detinuta de forte santajabile folosite impotriva interesului national – AMN

Moldova.ORG — Puterea in Moldova e confiscata de forte santajabile, folosite impotriva interesului national, se mentioneaza in declarati adoptata de Fractiunea Alianta „Moldova Noastra” (AMN), prezentata in sedinta plenara de ieri a Parlamentului.

In declaratie se mentioneaza, „Rezultatul democratizari si euro-integrarii, asigurate prin pastrarea la Putere a regimului Voronin, s-au manifestat semnificativ chiar ieri, in ziua cand s-au implinit doi ani de la actul din 4 aprilie, in reportajele pretinsei televiziuni publice nationale si ale fostei televiziune publice municipale. Din spectrul politic au vorbit numai reprezentantii coalitiei pro-comuniste. Fara nici un fel de pluralism de opinii sau analize echidistante si aprecieri critice! Insa, intrebarile raman si se inmultesc dupa acesti doi ani: De ce s-a intamplat acel act de corupere politica? Care sunt urmarile lui vazute si nevazute? Cum, cand, cu cine si, principalul – CU CE va iesi tara din conditia de ultim regim comunist al Europei, prelungita prin alegerea repetata a Presedintelui Voronin!?”.

Potrivit declaratiei, numai prin remedierea cauzelor si efectelor evenimentului de la 4 aprilie, 2005, R. Moldova va reusi sa se rupa din starea de incertitudine si stagnare, sa progreseze in ce priveste libertatile democratice, dezvoltarea social-economica, integrarea europeana si reintegrarea teritoriala a tarii. Aceste obiective majore sunt compromise de cei care le-au invocat pentru a obtine si a explica un vot penibil, negociat pe ascuns, in conditii necunoscute.

Alianta „Moldova Noastra” a criticat formarea coalitiei pro-comuniste pentru ca are esenta antidemocratica – tradarea de catre componentele ei (PCRM, PPCD, PD si PSL) a propriilor alegatori. Acest arc politic artificial, a ignorat vointa exprimata a poporului, ceea ce l-a facut prin definitie anti-national. Metodele aplicate in formarea si functionarea lui contravin normelor de morala si de civilizatie europeana. Mandatul de reprezentare a cetatenilor, valorile doctrinare, concurenta onesta si echitabila a initiativelor, negocierile transparente pentru luarea deciziilor publice au fost inlocuite prin uzurpare si concentrare de competente, presiune si corupere politica, targuri ascunse de interese, de functii si de beneficii intre liderii coalitiei de la Putere.

„Asa se explica si folosirea tuturor parghiilor statului in interes privat, economic si politic – avem o multitudine de exemple, care arata cum gruparile concrescute cu autoritatile centrale beneficiaza de prevederi special adoptate la nivel legislativ, de decizii normative la nivel executiv si administrativ, care le aduc profituri, bunuri, privilegii si alte beneficii pe contul cetatenilor. Aceasta schema se vede bine in cazul transmiterii posturilor „Euro TV Chisinau” si „Radio Antena C” de sub control public in proprietate personala a unor marionete, ce reprezinta interesele PCRM si PPCD”, sustin autorii declaratiei.

AMN considera ca tot asa se explica si dezinteresul total al guvernarii pentru eradicarea saraciei si revitalizarea economiei reale. Productia industriala si agricola sunt in scadere. Nivelul de saracie la sate in crestere. Sporurile la remunerarea muncii in sectorul bugetar sunt ca niste bomboane, pe care guvernantii le arata si le iau inapoi. Dimpotriva, in majoritatea domeniilor, se adopta decizii care afecteaza si cetatenii, si oamenii de afaceri, si investitorii, eliberand piata in calea afaceristilor protejati de Putere. Aici intra si anularea brutala a patentelor, si introducerea unor taxe sufocante in agricultura, si concentrarea exportului de produse agro-alimentare si de vinuri sub controlul unor grupuri concrete, dar si multe altele.

„Compensarea cresterii preturilor la gaze si la carburanti, asigurarile sociale si medicale, alte necesitati sociale raman a fi sub-finantate si gestionate netransparent. In schimb, se iarta cu impertinenta datorii de sute de milioane unor intreprinderi anumite, se acorda scutiri fiscale enorme doar unor agenti economici si organizatii, se distribuie in conditii preferentiale resurse imobiliare si se fura ca in codru cele financiare. Sunt incalcate si principiile economiei de piata si cele ale statului social si orice logica a progresului social-economic”, s-a mentionat in declaratia AMN.

Potrivit lor acesta este motivul esecului in realizarea la termen a Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS), fapt ce plaseaza Moldova pe ultimele locuri in Europa de Est si in CSI ca performanta social-economica. Cel mai important angajament al Presedintelui Voronin – lupta cu saracia generala din tara, s-a transformat in lupta pentru imbogatirea clanurilor de la Putere.

„Despre functionarea institutiilor democratice – reprezentantii Strasbourg-ului au obosit sa ne monitorizeze. Succesele Planului comun cu Uniunea Europeana – ii fac pe partenerii de la Brussels sa ceara fapte in loc de declaratii, iar Raportul independent al societatii civile este si mai critic. Ultima declaratie a ministrului Sova pune la indoiala, care este gata sa inlocuiasca prin discutii particulare formatul de negocieri „5+2”, arata ca si in problema transnistreana pozitia autoritatilor de la Chisinau ramane instabila…”

Faptul ca actuala guvernare este ineficienta, lipsita de responsabilitate, de pozitie si de strategii de dezvoltare, trebuie pus in mare masura pe contul coalitiei pro-comuniste formate la 4 aprilie 2005. Ea a fost folosita doar pentru a salva de la cadere regimul personal al lui Vladimir Voronin.

Fractiunea Alianta „Moldova Noastra” considera ca cei doi ani trecuti ne dovedesc prin fapte – liderii formatiunilor politice, care au votat presedintele comunist sunt santajabili sau extrem de vulnerabili in fata presiunilor din afara propriilor partide, si chiar din afara tarii.

„Esenta votului din 4 aprilie 2005 consta in faptul ca Puterea in R. Moldova a fost decisa de politicieni incapabili sa-si asume o politica de stat coerenta si independenta, iata de ce avem oscilatii externe intre Est si Vest, si dezastrul in viata interna a tarii”, se spune la sfarsitul declaratiei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.