Connect with us

Social

Punctele Mirnoe și Vulcănești, verificate de șeful adjunct al Poliției de Frontieră. A trecut la fiecare tonetă de control

Publicat

pe

Punctele de trecere Mirnoe și Vulcănești, situate la frontieră cu Ucraina, au fost inspectate astăzi de către șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Valentin Fiodorov. Au avut loc verificări minuțioase asupra programului de lucru, echipamentului din dotare și nemijlocit asupra inspectorilor de frontieră, aflați în tură.

Potrivit Poliției de Frontieră, Valentin Fiodorov a trecut pe la fiecare tonetă de control, amplasate pe ambele direcții de deplasare, intrare și ieșire din țară, pentru a evalua starea acestora și condițiile de muncă ale angajaților.

La fel, s-a cronometrat timpul de procesare a datelor din documentele de călătorie pentru a controla care este legătura cu baza de date a IGPF, dar și care este timpul de așteptare la trecerea frontierei de stat.

Astfel, s-a confirmat că traversarea prin aceste două puncte de trecere se realizează rapid, iar în majoritatea cazurilor călătorii sunt cetățeni moldoveni care pleacă pe litoralul Mării Negre, dar și cei ai Ucrainei, care tranzitează teritoriul Republicii Moldova cu scop de a ajunge în una din țările UE.

La necesitate, cu referire la zilele de week-end când crește numărul de traversări ale frontierei, este suplimentat numărul de polițiști de frontieră și lucrul derulează după un program special, menit să degajeze circulația.

În cadrul discuțiilor s-a reiterat importanța și necesitatea gestionării corecte a activității de control al trecerii frontierei de stat în perioada estivală. ”Fiți atenți și ingenioși în situațiile problematice, solicitați ajutor și susținere din partea conducerii IGPF în astfel de cazuri. Informați călătorii cu orice schimbare de situație și fiți onești și corecți în relația cu aceștia.” a menționat șeful adjunct al Poliției de Frontieră.

Reamintim că șeful Postului Vamal Leuşeni, Iurie Maximov, şi cel al Poliţiei de Frontieră Leuşeni, Andrei Toderiţă, au fost demişi joi, după ce acest lucru a fost cerut de premierul Pavel Filip.

Miercuri, premierul Pavel Filip a cerut în ședința Guvernului demisia șefului postului vamal și șefului Poliției de Frontieră de la punctul de trecere Leușeni, după ce a constatat săptămâna trecută că aceștia nu au respectat indicațiile pe care le-a dat.

Șeful Guvernului a făcut săptămâna trecută o vizită inopinată la vama Leușeni, unde a găsit nereguli. Mai exact, pasagerii din autocarele cu turiști erau coborâți din autobuze și verificați, creând disconfort cetățenilor, chiar dacă premierul a cerut anterior ca acest lucru să fie făcut doar când există suspiciuni.

„După verificări, s-a constatat că și șeful vămii, și șeful Poliției de Frontieră m-au mințit. Le-am solicitat să efectueze controlul autocarelor, mașinilor, fără a scoate oamenii din autobuze, fără a le scoate bagajele dacă nu reprezintă riscuri. Mi-au spus că exact așa și fac. S-au ridicat înregistrările video și am văzut că doar în ziua aceea, de dimineața, 6 autocare cu turiști: toți dați jos, toate bagajele jos, trecute prin scaner. Am văzut o imagine – bătaie de joc:  ora 2:00 noaptea, scoși toți afară din autobuz, turiștii, părinți cu copii mici, afară ploua și așa două ore până au făcut toate procedurile”, a menționat Filip.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Peste 15 mii de persoane au solicitat compensații la plata agentului termic din partea municipalității

Publicat

pe

De către

Peste 15 mii de persoane au depus deja cereri de solicitare a compensațiilor la plata agentului termic din partea municipalității, pentru sezonul rece 2018-2019. Beneficiari ai compensaţiilor sunt familiile a căror venituri pe ultimele 12 luni nu depășesc suma de 3000 lei / lună de persoană.

Familiile cu venituri mici au depus dosarele începând cu data de 1 septembrie 2018, iar compensarea cheltuielilor se efectuează până la data de 1 septembrie 2019. Cererile pot fi depuse până la încheierea sezonului de încălzire.

Potrivit deciziei Consiliului Municipal Chişinău, persoanele care au în proprietate două sau mai multe locuințe pe teritoriul municipiului Chișinău nu pot beneficia de suport financiar la efectuarea plăților pentru serviciile comunale și resurse energetice.

Actele pentru compensații se depun la întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ, la gestionarii fondului de locuințe asociațiile de coproprietari în condominiu, asociațiile proprietarilor locuințelor privatizate, cooperativelor de construcții a locuințelor și blocurile locative departamentale, la preturile de sector, la primăriile orașelor, satelor (comunelor), din componența municipiului Chișinău, pentru cetățenii din teritoriile administrative respective.

Cetățenii care au beneficiat de compensații din partea Primăriei Chișinău în sezonul termic anterior vor depune cereri de reconfirmare prin care declară că veniturile lunare ale familiei nu au crescut și, respectiv, componența familiei a rămas aceeași.

Solicitări pentru ajutoare pot face şi alte familii din Chișinău și din suburbii, cu venituri mici, care n-au beneficiat anterior de compensaţii, dar care au un venit global de până la 3000 lei lunar.

Valoarea ajutorului la plata agentului termic este de 40 la sută din costul facturii pentru încălzire, pentru familiile care locuiesc la bloc.

De rând cu solicitarea de ajutor la plata agentului termic, persoanele pot beneficia, de asemenea, de compensarea diferenţei în urma majorării tarifului pentru transportarea deşeurilor menajere solide, precum şi pentru plata volumului de apă suplimentar calculat.

În bugetul municipal Chişinău pentru anul 2018 pentru acordarea compensațiilor la încălzire sunt prevăzute 97,3 milioane lei, sau cu 5,4 milioane lei mai mult față de anul 2017.

Citește mai departe

Social

14 imagini emoționante cu copii născuți prematur, într-o expoziție la Parlament. Cel mai mic erou – o fetița de 550 grame

Publicat

pe

De către

14 imagini emoționante, ce redau poveștile de viață ale copiilor care au învins în lupta lor pentru viață, susținuți de medici și părinți, sunt expuse pe holurile Legislativului, în cadrul unei expoziții caritabile dedicată Zilei mondiale a prematurității.

Expoziția, deschisă în perioada 12-16 noiembrie, are drept scop colectarea de fonduri pentru susținerea copiilor născuți prematur.

Cel mai mic erou al campaniei este o fetiță, născută la 26 de săptămâni de sarcină, care cântărea 550 de grame la naștere.

„Un copil prematur este foarte vulnerabil dar, în același timp, puternic în dorința lui de a trai. Pentru ca mai multe istorii de acest gen să se soldeze cu un final fericit, este nevoie de suportul societății. Vă îndemnăm să vă alăturați campaniei de colectare a fondurilor care vor fi folosite în susținerea copiilor născuți prematur”, a menționat președinta Asociației Obștești „VITAE”, Aza Onica.

Primii vizitatori ai expoziției au fost un grup de copii din clasele primare de la Liceul teoretic român-francez ”Gheorghe Asachi”.

Ziua mondială a prematurității este marcată anual, în întreaga lume, pe data de 17 noiembrie. Marcată din 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură, care are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină.

Anual, în Republica Moldova, se nasc prematur aproximativ 2 000 de copii. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an în lume, număr în continuă creştere.

Republica Moldova s-a aliniat standardelor recomandate de Organizația Mondiala a Sănătății în anul 2008, aplicând definiția internațională a nou-născutului viu. Datorită acestei modificări în legislație, sunt înregistrați oficial toți copiii care depășesc la naștere greutatea de 500 de grame și termenul de gestație de 22 de săptămâni.

Expoziția este organizată de Asociația Obștească „VITAE” din Republica Moldova.

Citește mai departe

Social

Un tren marfar a luat foc în apropiere de Stolniceni, Ungheni. La fața locului au intervenit patru autospeciale

Publicat

pe

De către

Un tren marfar a luat foc în prima jumătate a zilei de astăzi în apropiere de Stolniceni, Ungheni. La fața locului au intervenit patru echipaje de salvatori și pompieri pentru stingerea arderii.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10.45. Potrivit primelor informații focul a distrus parțial două locomotive, iar alte 75 de vagoane au fost salvate de pompieri.

Vagoanele trenului nu aveau încărcătură marfare, acestea fiind izolate de foc. Pompierii au reușit localizarea incendiului la ora 12.42.

În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

Circumstanțele și cauza producerii arderii urmează a fi stabilite ulterior.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com