Connect with us

Publicat

pe

Reprezentanții blocului ACUM au organizat astăzi o acțiune de protest în fața ANRe, în cadrul căreia au cerut reducerea tarifelor la căldură și micșorarea prețurilor-plafon la comercializarea benzinei și motorinei, inclusiv prin micșorarea marjei comerciale a operatorilor din piața produselor petroliere.

În martie 2018 ANRE a redus tariful la gaze cu 19,6% pentru centralele electrice care produc energie din gaze naturale. Întrucât în costul de producere a agentului termic, generat de SA „Termoelectrica”, componenta de procurare a gazelor naturale constituie 77%, micșorarea tarifelor la gaze ar fi trebuit să contribuie la reducerea costurilor de producere a energiei termice cu aproximativ 15%. Respectiv, logic, tariful la căldură trebuia micșorat la fel, din martie”, se arată într-o declarație a protestatarilor.

Mai mult, potrivit lor, există condiții pentru reducere și în cazul tarifului la combustibil, conducătorii auto și agricultorii plătind în continuare prețuri exagerate pentru combustibil.

În context, manifestanții au declarat că situația este următoarea: populația va fi jecmănită din plin până mai aproape de alegeri, apoi, „după o piesă de circ realizată cu Dodon”, ANRE, „condusă de cumătrul acestuia, Tudor Copaci”, va admite că e necesar de redus tarifele la agentul termic și prețurile la combustibil.

„Reducerea respectivă va fi prezentată ca o inițiativă personală, plină de manifestarea „grijei părintești”, a coordonatorului mafiot, ceea ce va constitui un penibil truc electoral”, au mai arătat ei.

Reprezentanții blocului ACUM au atenționat corpul managerial al ANRE că, după schimbarea puterii, justiția independentă „va evalua prin prisma legislației penale acțiunile sau inacțiunile directorilor ANRE, precum și valoarea prejudiciului adus consumatorilor în sensul acestei declarații”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Blocul ACUM cheamă cetățenii la protest în fața Parlamentului: „Apărăm Justiția!”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Blocul ACUM cheamă cetățenii la protest joi, la 11:30, în fața Parlamentului, „pentru a apăra Justiția”. Manifestația survine după ce doi activiști ai Platformei DA, Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari, au fost condamnați la închisoare.

Totodată, Blocul ACUM a lansat un îndemn repetat către toți deputații noi-aleși să voteze chiar din primele ședințe ale Parlamentului pachetul de legi și acte legislative „menite să înceapă demontarea sistemului oligarhic și edificarea statul de drept”.

PE LUNG

Miercuri, fostul angajat al „Poștei Moldovei”, Sergiu Cebotari, care a făcut mai multe dezvăluiri despre o schemă de trafic cu anabolizante, a fost condamnat la 8 ani de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, cu executare, într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate.

Tot miercuri, un alt activist al Platformei DA, fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic a fost condamnat pentru viol la trei ani și șase luni de pușcărie, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semi-închis și o amendă de 30.000 de lei pentru violare de domiciliu.

De notat că  în fața Judecătoriei Orhei, unde a fost emis verdictul în dosarul care este vizat Gheorghe Petic, s-au adunat mai mulți deputați și susținători ai blocului ACUM, care au protestat împotriva condamnării acestuia. Totodată, mai multe persoane care se aflau la fața locului au declarat că polițiștii ar fi folosit gaze lacrimogene împotriva lor.

Ambii activiști ai Platformei DA s-au declarat nevinovați, susținând că dosarele au fost fabricate politic.

Imediat după aceasta blocul ACUM a emis o declarație în care se arată că „condamnarea la ani grei de pușcărie în baza unor dosare fabricate a lui Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari, activiști ai Platformei DA, reprezintă sfârșitul justiției și democrației în Republica Moldova. Este mesajul foarte clar al regimului Plahotniuc-Dodon către întreaga societate – jocurile de-a democrația s-au terminat, oricine se va opune puterii oligarhice va păți la fel”.

Potrivit celor de la blocul ACUM „aceste condamnări absurde” îi motivează și mai mult să lupte în continuare, să promoveze pachetul de legi pentru dezoligarhizarea țării și să scoată instituțiile statului din captivitate.

„Blocul ACUM îndeamnă repetat toți deputații cărora le pasă de această țară și de drepturile fundamentale ale omului și care nu doresc ca Republica Moldova să se transforme definitiv într-o dictatură să voteze chiar din primele ședințe ale Parlamentului pachetul de legi și acte legislative menite să înceapă demontarea sistemului oligarhic și edificarea statul de drept. Stimați deputați, aleși ai poporului! Astăzi au fost condamnați pe nedrept Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari! Mâine poate fi oricare dintre voi!”, se mai arată în declarația formațiunii politice.

Precizăm că, joi, la ora 13.00, Parlamentul se convoacă în ședința de constituire. Decretul a fost semnat de președintele Igor Dodon.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon a convocat Parlamentul: „Cu Doamne-ajută, ne vedem mâine!”

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Igor Dodon a semnat decretul de convocare a Parlamentului, de legislatura a X-a. Noii deputați se vor convoca în plen joi, 21 martie, începând cu ora 13.00. Șeful statului a anunțat astăzi la un briefing că intenționează să susțină un discurs în fața plenului Legislativului:

„Am decis să vin cu un discurs în fața deputaților noi-aleși, cu o adresare către cetățeni.”

PE LUNG

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a decis să convoace mâine parlamentul ales pe 24 februarie 2019. Acesta a solicitat secretariatului Parlamentului să aibă grijă de buna desfășurare a primei ședințe și să invite corpul diplomatic.

„Cu Doamne-ajută, ne vedem mâine!”

Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul socialist Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință președintele Curții Constituționale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși.

Parlamentul se consideră legal constituit din data ședinței de constituire.

După constituirea legală a Parlamentului se alege președintele Parlamentului, vicepreședinții și se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracțiunile parlamentare, care funcționează în baza regulamentului propriu.

Reamintim că la 9 martie Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie, în urma cărora Partidul Socialiștilor deține 35 de mandate în noul legislativ, Partidul Democrat – 30 de mandate, blocul electoral ACUM – 26 de mandate, Partidul ȘOR – 7 mandate. Trei deputați au acces în Parlament fiind candidați independenți.

Sursa foto: privesc.eu

Citește mai departe

Politică

Condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, Gheorghe Petic: Nu recunosc nicio virgulă din sentința lui Plahotniuc

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Fostul polițist de frontieră, activist DA și candidat la parlamentare pe lista națională a blocului ACUM, Gheorghe Petic a fost condamnat pentru viol, astăzi, la trei ani și șase luni de pușcărie, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de timp semi-închis și o amendă de 30.000 de lei pentru violare de domiciliu. Acuzatul nu-și recunoaște vina și susține că dosarul i-a fost fabricat politic.

3 ani și 6 luni
30.000 lei amendă

PE LUNG

Gheorghe Petic a fost reținut în octombrie 2018, după ce o femeie din Ungheni a declarat că el ar fi violat-o.

Decizia de condamnare revocabilă a fost dictată de Judecătoria Orhei, în fața căreia mai mulți susținători ai lui Gheorghe Petic scandează: „Procurori călăi!” și „Jos Mafia!”.

Imediat după pronunțarea sentinței, Gheorghe Petic a declarat:

„Nu recunosc nicio virgulă din sentința lui Plahotniuc. Plahotniuc este un criminal.”

Avocatul lui Gheorghe Petic a declarat că va contesta în timp de 15 zile decizia Judecătoriei Orhei la Curtea de Apel Chișinău și a catalogat sentința ca una arbitrară. Potrivit acestuia, procurorii au construit cazul doar pe declarația presupusei victime, or expertiza probelor demonstrează nevinovăția lui Petic.

Acesta a povestit că pentru expertiza probelor au fost cheltuiți:

65 mii de lei, dintre care:

47 mii de lei pentru 87 de fire de păr găsite la locul presupusului viol

Analizele au arătat că niciun fir nu-i aparține lui Gheorghe Petic.

Acesta a mai spus că la momentul actual Gheorghe Petic „suferă de dereglări de sănătate, după ce 50 de zile nu s-a alimentat corespunzător în Penitenciarul de la Rezina”.

Amintim că Gheorghe Petic a candidat la parlamentare pe lista națională a blocului ACUM. Petic a figurat cu numărul 33 în lista.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe9 ore în urmă

Radovan Karadzici, supranumit „măcelarul din Balcani”, condamnat la închisoare pe viaţă

PE SCURT Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă de...

Social11 ore în urmă

Protestatari din fața sediului Judecătoriei Orhei, stropiți cu gaze lacrimogene: Ce declară Poliția

PE SCURT Mai mulți protestatari au fost stropiți astăzi cu gaze lacrimogene, în fața sediului Judecătoriei Orhei, unde s-a pronunțat...

Social11 ore în urmă

Locatarii de pe str Alba Iulia – din nou la proteste

PE SCURT Un grup de locatari de pe strada Alba Iulia din Chișinău au ieșit din nou la proteste împotriva...

Sănătate12 ore în urmă

În România se pregătește legalizarea canabisului

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus că se discută despre legalizarea canabisului în România, în scopuri medicinale, în condițiile în...

Politică13 ore în urmă

Blocul ACUM cheamă cetățenii la protest în fața Parlamentului: „Apărăm Justiția!”

PE SCURT Blocul ACUM cheamă cetățenii la protest joi, la 11:30, în fața Parlamentului, „pentru a apăra Justiția”. Manifestația survine după...

Social15 ore în urmă

Un ucrainean a încercat să intre în R.Moldova cu arme și muniții. Ce le-a declarat polițiștilor

PE SCURT Un cetățean al Ucrainei a încercat să intre în Republica Moldova, prin punctul de trecere Palanca, cu un...

Externe15 ore în urmă

Capitala Kazahstanului a fost redenumită în cinstea președintelui

PE SCURT Deputații Republicii Kazahstan au votat în lectura a doua redenumirea capitalei din Astana în Nursultan, în cinstea primului...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 zile în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

Alegeri4 zile în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

Alegeri4 zile în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

Alegeri5 zile în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

AlegeriO săptămână în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primara de Budești, Nina Costiuc, supărată foc pe alegătorii din circ. 32

Nina Costiuc, candidata pe circumscripția nr. 32 din partea Partidului Democrat, care a fost devansată de doi contracandidați ai săi,...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com