""
Connect with us
"
"

Alegeri

Promo-LEX atestă cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală și cheltuieli neraportate în valoare de sute de mii lei

Publicat

pe

Promo-LEX constată amplificarea cazurilor de utilizare a resurselor administrative, dar și de generare a mesajelor discriminatorii de către unii concurenți electorali. Mai mult, s-au amplificat și cazurile de intimidare a observatorilor Asociației din teritoriu.

Constatările fac parte din cel de-al patrulea raport al Misiunii de Observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 lansat, astăzi, de Asociaţia Promo-LEX.

Astfel, în perioada de monitorizare, 23 ianuarie – 5 februarie, au fost atestate cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală, de amplasare a publicității în locuri neautorizate și cheltuieli neraportate în valoare de sute de mii de lei.

Unii candidați au fost supuși intimidării și violenței, iar cel puțin 2158 de conflicte din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) au rămas nesoluționate.

În debutul campaniei electorale, Misiunea de Observare Promo-LEX atestă sporirea de circa 6 ori, comparativ cu perioada precedentă de raportare, a numărului de evenimente electorale identificate – 607.

În creștere este și numărul de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative, fiind identificate și raportate cel puțin 85 de cazuri. În 45 dintre acestea a fost vizat PDM, în 33 cazuri – PSRM, câte 3 cazuri – PN și Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, iar 1 caz – PCRM.

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 4 cazuri ce pot fi calificate drept oferire a cadourilor cu tentă electorală.

De asemenea, au fost raportate 6 cazuri de intimidare/violență împotriva concurenților electorali. În trei dintre acestea au fost vizați candidații Blocului ACUM, în 2 cazuri – PDM și într-un caz – PSRM.

În plus, au fost identificate cel puțin 5 cazuri în care concurenții electorali au generat mesaje discriminatorii sau alte forme ale intoleranței în spațiul public, dintre care, candidații PSRM – 3 situații; PCRM – 1 și Blocul ACUM – 1.

Pe de altă parte, Blocul ACUM a fost vizat de 5 ori, PSRM – de 2 ori; PDM – de 2 ori iar PPȘ – o dată în discursuri de ură.

În perioada 25 ianuarie – 1 februarie, volumul total al resurselor financiare acumulate și raportate la CEC de către concurenții electorali a fost de 23 304 522 lei, iar cuantumul cheltuielilor efectuate – de 19 210 582 lei.

MO Promo-LEX a estimat cheltuieli totale neraportate de cel puțin 828 423 lei. Astfel, PSRM a omis raportarea a cel puțin 668 407 lei, PN -70 050 lei, PDM-52 440 lei, PRM – 1 950 lei, PL – 1 950 lei, PPDA – 975 lei, PCRM – 700 lei.

Raportul integral poate fi accesat aici.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Alegeri

Cât ne-ar putea costa turul II și ce urmează să se întâmple

Publicat

pe

PE SCURT

Încă nu se știe exact cât a cheltuit Comisia Electorală Centrală pentru organizarea primului tur. Totuși, bugetul estimat de CEC acum un an a fost de 84 de milioane de lei. Pentru organizarea turului II, bazându-se pe rezultatele scrutinelor precedente și luând în calcul factori precum inflația, CEC a prevăzut aproape 27 de milioane de lei.

Peste 2 săptămâni, în 380 de localități din țară se va desfășura al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor. În Capitală, din cele 18 localități din suburbie, în 11 va avea loc al doilea tur.

PE LUNG

Comisia Electorală Centrală a planificat 84 de milioane de lei pentru primul tur, iar următorul ne-ar putea costa aproape 27 de milioane de lei, potrivit Hotărârii CEC nr. 1874 din 14 noiembrie 2018 cu privire la aprobarea bugetului Comisiei Electorale Centrale pentru anul 2019.

Potrivit membrului CEC, Andrei Volentir, cât ne-a costat exact primul tur al alegerilor generale locale încă nu se știe, întrucât consiliile de circumscripție urmează să expedieze rapoartele.

„Planificarea bugetului pentru alegerile generale locale are loc în funcție de mai mulți parametri. Printre acești parametri se numără: salarizarea (se face conform normelor legale pentru anumite funcții), costurile buletinelor de vot (prețul de piață și inflația) și altele. După ce bugetul este aprobat, atunci când CEC are cheltuieli, emite dispoziții de plată care ulterior sunt expediate Trezoreriei de Stat, iar cea din urmă debursează acei bani”.

În cazul în care CEC a cheltuit mai puțin bani decât a planificat, aceștia rămân în bugetul de stat. Comisia Electorală Centrală poate dispune de acei bani rămași prin realocarea lor, dacă sunt posibile alegeri repetate în alte localități.

„Când planificăm turul II al alegerilor generale locale, noi studiem tablourile alegerilor locale din 2015 și 2011. În baza unei medii generale și a tipurilor de așezări, planificăm bugetul”, a explicat Andrei Volentir, membrul CEC.

Mun. Chișinău

În orașul Chișinău și în suburbii au participat la vot 229 637 oameni. Aproape 56% dintre alegători au fost femei și cei mai mulți votanți au avut vârsta cuprinsă 56 și 70 de ani.

Candidatul PSRM Ion Ceban a fost votat de 40,16 % din alegători, iar candidatul ACUM Andrei Năstase  – 31,09%. Pe poziția trei s-a clasat fostul primar al Chișinăului Dorin Chitoacă cu puțin peste 10% de voturi. În Consiliul Municipal Chișinău, PSRM a acumulat 37,62%, iar ACUM – 33,27%.

În majoritatea localităților din suburbia Chișinăului, oamenii au votat consilierii ACUM pentru consiliul comunal sau sătesc. Candidatul PDM din orașul Codru, Ion Andrieș, nu a fost votat de nimeni. Locuitorii comunei Cruzești și-au dat votul pentru un primar liberal, iar pentru consiliu – Partidul Șor (382 de voturi), în timp ce pentru consilierii PL au votat 132 de oameni. PSRM a obținut 118 voturi, iar ACUM 55.

Potrivit Promo-LEX, la alegerile generale locale 2019 au avut loc de două ori mai puțin incidente față de alegerile generale locale 2015: 743 vs. 1814

În toată țara

11 orașe și municipii din țară și-au ales primarii din prima. PSRM a câștigat în orașele Briceni, Ocnița și Comrat. Partidul lui Renato Usatîi a câștigat în Drochia, Glodeni și Bălți. Cei mai mulți candidați independenți au avut câștigat în centrul țării: Ungheni, Strășeni, Ialoveni. La cârma municipiului Cahul va fi un independent. Municipiul Orhei va fi cârmuit de un candidat al Partidului Șor. ACUM și PDM nu a câștigat niciun centru raional.

Municipiul Comrat va fi condus de Anastasov Serghei (PSRM), votat de 94,58% din alegători.

În 518 localități din țară locuitorii și-au ales primarii din primul tur. Iată cum arată repartizarea, pe țară, a mandatelor conform criteriului de apartenență politică:

 • Partidul Democrat din Moldova – 191
 • Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 124
 • Blocul electoral ”ACUM Platforma DA și PAS”–  82
 • Partidul Liberal Democrat din Moldova – 26
 • Partidul Politic „Șor” – 13
 • Partidul politic Partidul Nostru – 10
 • Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – 4
 • Partidul Politic „Partidul Popular Românesc” – 2
 • Partidul Liberal – 1
 • Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” – 1
 • Candidați independenți – 64.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la scrutinul local de ieri au votat circa 1 mln 174 mii de alegători sau 41,7 la sută din numărul alegătorilor incluși în listele electorale.

loading...

Citește mai departe

Politică

Raport Promo-LEX: Zilnic în spațiul public din Moldova apar cel puțin 3 cazuri noi de discurs de ură

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Tendințele privind discursul de ură sunt îngrijorătoare. În trei luni au fost identificate 319 cazuri în trei luni, comparativ cu 368 de cazuri identificate în șase luni în anul 2018. Creșterea este de circa 83%, cu o medie de 3,5 cazuri noi pe zi.

În pofida unui număr mare de cazuri identificate în spațiul public și în mass-media, discursul de ură rămâne în mare parte nesancționat, arată un raport Promo-LEX.

PE LUNG

Potrivit acestuia, bărbații utilizează discursul de ură de aproape patru ori mai frecvent decât femeile. Criteriile care stau la baza discursului de ură rămân aceleași ca și în anul precedent: sexul/genul, orientarea sexuală și apartenența politică.

Totuși, în perioada actuală de monitorizare se atestă deosebiri esențiale ce țin de distribuirea acestor criterii, astfel încât în bază de sex/gen au fost identificate cele mai multe cazuri (170), urmate de apartenența politică (68) și LGBT (52).

Potrivit concluziilor raportului, discursul de ură în context politic se află în creștere.

PSRM a rămas printre partidele care au generat cele mai multe cazuri de intoleranță în spațiul public, deși a înregistrat o scădere de circa 25%, în timp ce PD, PLDM și PAS nu au generat niciun caz de discurs de ură.

Pe de altă parte, cazurile generate de PN și PCRM au crescut îngrijorător, cu circa 50%.

Dumitru Sliusarenco, autorul raportului a menționat că politica este domeniul în care acesta se manifestă cel mai mult.

„Politicienii aleg să utilizeze tot mai des discursul de ură, care înlocuiește retorica constructivă despre problemele actuale, duce la răspândirea prejudecăților, incită la discriminare și violență. Aproape toți liderii politici care au participat în campania electorală din 24 februarie au utilizat discursul de ură sau au fost afectați de acesta”, a menționat el.

În context electoral discursul de ură rămâne nesancționat. Până la momentul prezentării raportului, unul din cazurile identificate nu a fost examinat sau sancționat de autoritățile competente. Impunitatea discursului de ură în context electoral se datorează cadrului legislativ insuficient, lipsei unor practici uniforme de examinare a acestor cazuri, dar și atitudinii de tolerare și ignorare a acestui fenomen de către autoritățile responsabile.

loading...

Citește mai departe

Politică

CEC a transmis Curții Constituționale raportul cu privire la rezultatele alegerilor

Publicat

pe

De către

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat astăzi Curţii Constituționale documentele și materiale necesare confirmării rezultatelor alegerilor Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019 și validării mandatelor deputaților.

Astfel, autoritatea electorală a transmis hotărârea și procesele verbale privind totalizarea rezultatelor alegerilor Parlamentului Republicii Moldova în circumscripția națională și circumscripțiile uninominale, lista candidaților aleși în circumscripţia naţională și circumscripțiile electorale uninominale, listele candidaţilor declaraţi supleanţi la funcţia de deputat în circumscripția națională, precum și raportul cu privire la rezultatele alegerilor.

Totodată, CEC a transmis Curții hotărârea și procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019 și raportul privind organizarea şi desfăşurarea acestuia.

Potrivit Codului electoral, după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, Curtea Constituţională va confirmă sau infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor și, respectiv, va confirma sau va infirma rezultatele referendumului republican.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EducațieO oră în urmă

Crizele de plâns la copii. Cum le prevenim și le gestionăm

PE SCURT Au fost situații când copilul tău a țipat și plâns excesiv sau a avut gesturi agresive? Sau poate...

Social5 ore în urmă

Cum și de ce se protestează în lume în ultimele luni

PE SCURT În ultima perioadă asistăm la proteste în diferite părți ale lumii – America Latină, Asia sau Europa. Motivele...

LifestyleO zi în urmă

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce...

Tehnologie2 zile în urmă

Motorola a relansat celebrul telefon pliabil, RAZR. Cât de scump este

PE SCURT Motorola RAZR 2019 a fost prezentat în mod oficial pe 13 noiembrie, la Los Angeles. Produsul amintește de...

Lifestyle2 zile în urmă

De ce nu este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

PE SCURT De mici am fost învățați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Auzim la tot...

Politică3 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Publicitate3 zile în urmă

Farmacia Familiei te răsplătește pentru fidelitate cu cadouri garantate

Adevărata valoare stă în lucruri simple, iar micile plăceri ne fac viața mai frumoasă. Pe lângă faptul că dorim să...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Politică5 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii6 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică6 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică7 zile în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

PoliticăO săptămână în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și SolidaritateO săptămână în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930