Primul caz de coronavirus de tip nou în Republica Moldova. A fost anunțat Cod Portocaliu de alertă

PE SCURT

Primul caz confirmat de infectare prin Coronavirus de tip nou în Republica Moldova. Este vorba despre o femeie, revenită din Italia, în vârstă de 48 ani. Femeia s-a îmbolnăvit în Italia, încă pe 28 februarie, ulterior s-a adresat în stare agravată la medicii de acolo. Cu toate acestea, a luat decizia de a părăsi spitalul și de a reveni în țară, iar ieri seara s-a prezentat la Aeroport fără să anunțe că este bolnavă.

Acum, femeia este internată într-o instituție spitalicească strategică, unde primește tratamentul corespunzător. Starea este gravă, dar stabilă. Cetățeni din Republica Moldova care au venit ieri cu ruta aeriană Milano Chișinău vor trebui să stea în carantină timp de 14 zile. Aceștia nu vor putea pleca din țară până la confirmarea rezultatelor. În Moldova a fost anunțat Cod Portocaliu – grad de alertă la nivel național cu privire la riscul de infecție cu COVID-19.

PE LUNG

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a menționat astăzi la ședința națională extraordinară de Sănătate Publică, desfășurată la Guvern, că femeia s-a îmbolnăvit în Italia, pe 28 februarie. Boala a debutat cu o febră 38, 39 grade. „Ulterior au apărut tuse seci. La 4 martie, aceasta s-a adresat în stare agravată, în Italia, fiind în cazul respectiv redactat tratamentul prescris. În dinamica stării sale, pacienta a luat decizia de a reveni în R. Moldova, aceasta nu a prezentat nicio informație poliției de frontieră și nici însoțitorilor de bord vizavi de starea sa precară de sănătate”, a relatat ministra.

La Chișinău, femeia a fost preluată de pe Aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, fiind în stare de sănătate gravă, bronhopneumonie bilaterală, cu insuficiență respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală, transportată la instituția medicală.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că persoana este internată într-o instituție spitalicească strategică. Persoana este stabilă, starea de sănătate a acesteia nu s-a agravat. „Menționez ca are brohopneomonie bilaterală, are o insuficiență respiratorie, suferă de diabet zaharat de tip II, hipertensiune de gr. II și obezitate”, a precizat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Citește: Cum a ajuns Italia cea mai afectată de coronavirus țară din Europa? Explicăm

În avionul cu care s-a întors femeia în țară au călătorit 145 de pasageri, dintre care zece ucraineni. Informația a fost transmisă autorităților din Ucraina prin canalele diplomatice. 45 de persoane care au stat în apropiere de femeia bolnavă (cu două scaune în față, în spate și lateral) sunt tratate ca și „persoane cu risc înalt”. Acestea au fost contactate și informate despre caz. Viorica Dumbrăveanu a spus că ele fi monitorizate de medicul de familie și vor trebui să efectueze termometria de 3 ori pe zi. În general, toate fișele epidimiologice completate pe cursa respectivă au fost transmise medicilor de familie pentru a monitoriza cetățenii respectivi.

Viorica Dumbrăveanu a menționt presei că unele dintre cele 45 de persoane au spus că intenționează să părăsească țara, de aceea s-a luat decizia de a le interzice să părăsească țara în decursul a 14 zile.

Citește și: Ar trebui să ne anulăm călătoriile din cauza focarului de coronavirus?

Premierul Ion Chicu a făcut un apel către populație să manifeste responsabilitate și să asculte de recomandările autorităților specializate. Totodată, persoanele care au revenit zilele trecute din zonele afectate, sunt rugate să renunțe la întâlniri în masă sau participarea la slujbe religioase etc.

Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a lansat un îndemn către cetățenii care revin în țară să introducă datele exacte la completarea fișelor epidemiologice standardizate. De asemenea, el a îndemnat să se renunțe la evenimentele în masă și să anunțe medicii imediat ce observă simptome de boli respiratorii.

În acest context, Corneliu Popovici, ministrul educației, culturii și cercetări a menționat că, deocamdată, e prematur ca vacanța elevilor să fie prelungită. Touși, potrivit lui, se va opta pentru stoparea anumitor evenimente în masă in cadrul școlilor, pentru a evita riscurile.

Reprezentantul OMS Igor Pokanevych, prezent la ședință, a menționat că recomandările OMS nu includ restricționarea rutelor de transport, considerând că aceste măsuri nu sunt eficiente. Reprezentantul OMS a îndemnat să nu fie aplicate măsuri precum prelungirea vacanței și a propus ca celula de criză să continue monitorizarea evoluției și să fie întreprinse numai măsuri rațional argumentate.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a adoptat o hotărâre prin care se determină riscul înalt pentru populația RM privitor la importul și răspândirea infecției COVID-19 și a constatat gradul de alertă Cod portocaliu la nivel național.

Am comparat coronavirusul cu alte virusuri care au semănat panică în ultimii 100 de ani.

De notat că până acum în Republica Moldova au fost prelevate probe de la 33 de persoane privind infecția cu COVID-19. 32 de probe au fost negative. Este vorba de 28 de persoane care au revenit din Italia, restul din China.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.