Presedintia OCEMN a fost preluata de Romania

Republica Moldova a transmis, vineri, Romaniei presedintia Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), in cadrul celei de-ai XIII-a Reuniuni a Consiliului de Ministri ai Afacerilor Externe al acestei structuri.

In acest context, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat presei ca, de rand cu presedintia OCEMN, Romania va prelua si initiativele, programele si proiectele initiate si trasate de Republica Moldova, cum ar fi domeniile de colaborare in transport, dezvoltarea infrastructurilor si sistemelor de functionare a programelor energetice intre tarile din regiune si cele membre ale OCEMN.

Intrebat daca exista sansa ca, prin acest aranjament, Chisinaul sa obtina o alta sursa de energie decat cea ruseasca, Stratan a tinut sa mentioneze ca nu numai Republica Moldova, dar si parteneri sai, sunt preocupati de aceasta problema. El a lasat sa se inteleaga ca, prin intermediul OCEMN, este posibila examinarea de utilizare a altor surse, altor proiecte si programe, care ar putea fi implementate in regiune cu participarea partenerilor internationali, cum ar fi UE, SUA, sau Banca Europeana pentru Reconstructii si Dezvoltare (BERD).

La randul sau, ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca OCEMN nu reprezinta un gest inutil de politica externa si nici un angajament de circumstanta, ci singura forma consacrata de cooperare in bazinul pontic. “Datorita unicitatii sale, OCEMN trebuie intretinuta, importanta ei necesitand a fi reconsiderata”.

Intrebat daca, prin intermediul OCEMN, se poate realiza ceva in directia reglementarii conflictelor inghetate, in special, a celui transnistrean, Ungureanu a tinut sa mentioneze ca acestea reprezinta incercari de creare a unor “autonomii economice, care sunt niste economii parazite, cladite pe trafic ilegal si pe angajamente economice ilegale”.

Referindu-se in particular la negocierile privind solutionarea diferendului transnistrean, care s-au desfasurat in aceste zile la Chisinau si Tiraspol, seful diplomatiei romane a declarat ca modul de participare a Romaniei nu este unul unilateral.

“Partea romana participa in egala masura ca autor si ca participant propriu-zis la solutionarea conflictului transnistrean. Faptul ca subiectul transnistrean exista astazi ca subiect de interes public, se datoreaza intr-o masura foarte mare Romaniei”, a accentuat Ungureanu.

In opinia acestuia, proiectele nerezultative de solutionare a problemei transnistrene, prezentate pana acum, si lipsa unui text final pune sub semnul intrebarii, capacitatea OSCE de a reprezenta unul dintre gestionarii situatiei de securitate in regiune.

In cadrul reuniunii OCEMN a fost adoptata o Declaratie privind relatiile OCEMN cu Uniunea Europeana, iar ministrul moldovean de Externe a semnat cu omologul sau roman un Protocol Aditional privind Combaterea Terorismului. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.