Presedintele Vladimir Voronin a criticat guvernul pentru combaterea ineficienta a coruptiei

Presedintele Republicii Moldova a convocat, simbata, 8 iulie, o sedinta in problema prevenirii si combaterii coruptiei, cu participarea conducerii Parlamentului, a Guvernului, ministrilor si altor conducatori ai autoritatilor centrale, organelor de drept si de control. in sedinta, Vladimir Voronin a criticat dur conducerea Guvernului, ministrii, conducatorii autoritatilor centrale pentru activitatea ineficienta de combatere si prevenire a coruptiei, transmite Agentia INFOTAG cu referire la serviciul de presa al sefului statului.

Presedintele a apreciat ca la toate ministerele exista carente la acest capitol. in special, ministrul Sanatatii si Protectiei Sociale, Ion Ababii, nu a destituit din functie nici un medic-sef de spital, acestora nu li s-a deschis nici un dosar penal in timp ce Agentia Medicamentului, instituita dupa 2 ani de mari eforturi si confruntari, nu poate functiona eficient din cauza rezistentei opuse, inclusiv de catre medicii sefi ai spitalelor raionale.

Vladimir Voronin a atentionat asupra faptului ca se tergiverseaza efectuarea controlului medicamentelor si aplicarea timbrelor pentru medicamente. Seful statului s-a aratat ingrijorat de faptul ca in Parlament mai continua discutiile pe tema prelungirii activitatii institutiilor medicale private in cadrul celor de stat, unii deputati manisfestind un interes vadit pentru mentinerea acestor practici.

Presedintele s-a referit la unele nereguli in activitatea Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului, legate de colectarea banilor de la parinti si privatizarea gradinitelor de copii. Voronin a declarat ca ministrul Educatiei, Victor Tvicrun, si Primarul General interimar de Chisinau, Vasile Ursu, au fost avertizati in scris asupra neadmiterii privatizarii gradinitelor de copii din municipiu. Presedintele a subliniat necesitatea combaterii ferme a cazurilor de coruptie in cadrul institutiilor de invatamint prescolar si superior, atentionind asupra faptului ca banii colectati de la studentii admisi prin contract trebuie utilizati conform destinatiei – pentru imbunatatirea conditiilor de studii. Seful statului a apreciat drept coruptie latenta admiterea studentilor in lipsa unor studii ale cererii pietei muncii, in rezultatul carora absolventii sint din start lipsiti de sansa de a fi angajati dupa specialitate.

Potrivit afirmatiilor Presedintelui, un impediment in prevenirea coruptiei este nu numai calitatea reglementarilor privind combaterea coruptiei, dar si neaplicarea acestora. Voronin a invocat Legea privind combaterea coruptiei si protectionismului, care prescrie un sir de interdictii functionarilor publici, ignorarea carora, daca nu constituie un fapt sanctionabil penal, atrage dup sine destituirea. Seful statului a mentionat, totodata, ca aceasta norma ramine inaplicabila, ca si alte reguli eficiente care se contin in Legea serviciului public si alte legi speciale.

Presedintele s-a referit la imperfectiunea legislatiei nationale la capitolul factorilor generatori de coruptie. Seful statului a cerut Parlamentului sa nu mai adopte nici o lege fara expertizarea aticoruptie, afirmind ca, la rindul sau, nu va promulga nici un act legislativ care nu va fi testat la acest capitol.

Deosebit de aspru a fost criticat mecanismul achizitiilor publice, care nu ofera transparenta in gestionarea banilor publici. Seful statului s-a referit la achizitiile de medicamente si alimente la toate institutiile medicale si de invatamint, in care trebuie sa se faca regula. Sistemul actual al achizitiilor publice este totalmente compromis si trebuie schimbat din radacina, a spus seful statului, mentionind oportunitatea examinarii experientei tarilor europene in sfera data in vederea aplicarii acesteia in R.Moldova.

De asemenea, au fost criticate autoritatile de control financiar, care fac verificari neloiale, nejustificate la agentii economici, chiar daca schema de control a fost simplificata.

Prim-ministrul Vasile Tarlev s-a aratat nemultumit de situatia creata si a declarat ca cei vinovati vor fi sanctionati aspru. Dupa 28 aprilie, cind a avut loc ultima sedinta in aceeasi formula, la care a participat seful statului, au fost deschise 59 de dosare penale de coruptie pe numele unor functionari publici care au prejudiciat statul de 14,6 mln. lei. 14 din aceste dosare au fost intentate functionarilor de la Ministerul Educatiei, cite 2 – angajatilor Ministerului Apararii si Ministerului Justitiei, 9 – angajatilor din administratia locala si 6 – responsabililor din institutii de stat. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.