Președintele Curții Constituționale a Lituaniei, nedumerit de deciziile Curții Constituționale de la Chișinău

PE SCURT

Președintele Curții Constituționale a Lituaniei, Dainius Žalimas, și-a exprimat nedumerirea în legătură cu ultimele decizii ale Curții Constituționale de la Chișinău.

Într-o postare pe Facebook, Dainius Žalimas, care a distribuit un comunicat cu precizările CC de la Chișinău, declară că încă câteva aspecte cheie nu sunt clarificate.

PE LUNG

În primul rând, potrivit lui Dainius Žalimas, nu este clar dacă interpretarea Constituţiei se poate baza pe Codul Civil, deoarece acesta din urmă este de rang inferior şi poate fi în sine un subiect de revizuire constituţională.

În al doilea rând, președintele Curții Constituționale a Lituaniei a menționat că deciziile din 8 iunie au fost adoptate într-un mod deosebit de rapid – în câteva ore, prin urmare, nu este clar cum a fost asigurată corectitudinea, caracterul public și transparența procesului judiciar, precum și egalitatea părților în proces.

„Așteapt cu nerăbdare răspunsurile la aceste întrebări extrem de importante”, a scris Dainius Zalimas pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că, prin decizia din 7 iunie, Curtea Constituțională a R.Moldova a stabilit că Parlamentul trebuie dizolvat după 3 luni (90 de zile), în cazul în care nu a fost învestit Guvernul. Ulterior, CC a declarat drept neconstituționale alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președintă a Parlamentului, dar și învestirea Guvernului Sandu.

Imediat, după aceasta, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova.

Thorbjorn Jagland a menționat că deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.