Cooperarea cu Uniunea Europeana este perceputa nu doar de pe pozitia aderarii, dar si pentru modernizarea interna a Republicii Moldova, de aceea obiectivul principal este obtinerea mai multor libertati, a declarat Presedintele Vladimir Voronin, marti, la o conferinta de presa, la care a facut bilantul anului politic 2006, relateaza MOLDPRES.
Seful statului a amintit ca Planul de actiuni cu Uniunea Europeana va fi indeplinit intr-un an si jumatate. Potrivit lui, obiectivul principal este obtinerea facilitarii regimului de vize cu UE si un regim de comert asimetric.
in context, Presedintele a subliniat ca scopul Moldovei este sa minimalizeze si sa lichideze orice prezenta militara in tara si, respectiv, sa-si pastreze statutul de neutralitate, consfintit prin Constitutie. El a precizat ca colaborarea cu NATO urmareste modernizarea Armatei Nationale, si nu aderarea la Alianta Nord-Atlantica.
Referindu-se la relatiile cu Federatia Rusa, Presedintele a declarat ca problemele Republicii Moldova sint in mare parte legate de pozitia Chisinaului fata de problema transnistreana. "Federatia Rusa a intrat in faza restructurarii politicii externe, care se considera dominata de calcul si pragmatism. Daca este asa, atunci noi vom reusi sa negociem proiecte avantajoase", a anuntat Vladimir Voronin. El a subliniat ca este important ca relatiile bilaterale sa nu fie afectate de valul de informatii care au drept scop sa "atite spiritele". Seful statului a declarat ca nu exista componenta politica in negocierea pretului la gaze naturale si ca este greu sa o vezi in problema exporturilor de vin, chiar daca Rusia nu a prezentat documente oficiale despre calitatea acestora.
in acelasi timp, Presedintele a declarat ca nu este multumit de contactele dintre Chisinau si Moscova. El a recunoscut ca relatiile s-au racit dupa nesemnarea memorandumului Kozak. Totodata, el a precizat ca intilnirile dintre presedintii a doua state pot avea loc doar daca acestia au ce sa-si ofere sau au de rezolvat niste chestiuni importante, si nu neaparat din inertie. El a anuntat ca va participa la lucrarile summitului informal CSI care se va desfasura in Federatia Rusa la finele acestei luni si a declarat ca agenda intilnirilor bilaterale se precizeaza. Seful statului s-a aratat, totodata, nemultumit de faptul ca in pofida Tratatului politic de baza care stipuleaza obligativitatea partilor de a condamna separatismul, acesta este sustinut fatis de Federatia Rusa. "Noi nu putem accepta aceasta. Noi actionam in limitele Constitutiei, unii vor sa ne duca cu trenul in Europa, altii sa ne rupa o parte din teritoriu. Eu trebuie sa apar interesul tarii mele si asta voi face", a spus seful statului.
Presedintele Vladimir Voronin s-a aratat multumit de relatiile stabilite cu Ucraina, inclusiv de cooperarea pentru reglementarea diferendului transnistrean, monitorizarea frontierei si colaborarea in cadrul GUAM. El a mentionat ca este ingrijorat de ceea ce se intimpla in tara vecina si de lipsa unor relatii normale intre organele puterii. Totodata, Voronin si-a exprimat speranta ca ratiunea va prevala si Ucraina va ramine in continuare un partener de incredere al Republicii Moldova.
intrebat despre oferta Presedintelui romin, Traian Basescu, pentru aderare impreuna la Uniunea Europeana, Presedintele a declarat ca o asemenea propunere oficial nu a fost facuta.
Solicitat sa comenteze insistentele Bucurestiului de a fi parte la negocierile pentru reglementarea diferendului transnistrean, Voronin a declarat ca cea mai mare asistenta din parea Rominiei in acest sens ar fi semnarea Tratatului politic de baza si a celui de frontiera cu Moldova. El a comunicat ca a propus UE sa ne asiste in procesul de negociere a documentelor pentru ca acestea sa fie semnate pina la finele anului.
Referindu-se la procesul de negocieri in problema transnistreana, Presedintele a declarat ca intrebarea este daca mai e nevoie sa-l continuam intr-o asemenea formula si componenta. El a spus ca exista legea despre statutul special al regiunii si ca in baza acesteia trebuie purtate discutiile. "Conducerea transnistreana nu poate participa la negocieri. Ea face referendumuri, orice i-am propune, ea nu va accepta, de aceea pot fi invitati reprezentanti ai Sovietului Suprem, dar fara drept de veto. Tratativele trebuie purtate in baza legii adoptate de Parlament si a propunerilor partii ucrainene". // Moldpres