Connect with us

Politică

În premieră, Parlamentul va evalua actele legislative aprobate

Publicat

pe

În premieră, Parlamentul va efectua, pe parcursul anului 2018, analiza juridică și de impact a mai multor legi. Decizia a fost luată de Biroul permanent al Parlamentului, care a aprobat Metodologia de evaluare ex-post privind implementarea actelor legislative.

Evaluarea ex-post privind implementarea actelor legislative reprezintă unul din instrumentele de realizare a controlului parlamentar, o prioritate a Parlamentului. Până în prezent, Parlamentul nu a utilizat instrumentul de evaluare ex-post.

Evaluarea ex-post permite Parlamentului analiza datelor despre cum a fost implementat actul legislativ, dacă au fost aprobate toate documentele necesare, care a fost impactul asupra societății și asupra unor domenii sau grupuri specifice, care sunt efectele economice, financiare, sociale, administrative etc., care au fost eventualele motive care au împiedicat implementarea actului legislativ.

”Așteptăm propuneri de la comisiile permanente pentru ca, începând din acest an, să putem evalua actele legislative aprobate de Parlament. Legislativul trebuie să supravegheze consecvent cum sunt implementate legile și dacă sunt eficiente în procesul de aplicare”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu.

Procesul prevede două modalități de evaluare: juridică, pentru a verifica dacă au fost aprobate toate actele normative necesare sau dacă sunt obstacole la aplicarea legii, și de impact, pentru a analiza eficiența actului legislativ, respectiv îmbunătățirea implementării acestuia. Analiza ex-post juridică poate fi efectuată după 1 an de la intrarea în vigoare a actului legislativ, iar analiza ex-post de impact – după 3 ani.

Procesul de evaluare ex-post de impact poate dura până la 6 luni, iar cel juridic – până la două luni. În procesul de evaluare urmează a fi consultați reprezentanții grupurilor-țintă și ai părților interesate: autoritățile administrației publice centrale și locale, experți, reprezentanți ai mediului academic, ai instituțiilor profesionale și organizațiilor non-guvernamentale.

În urma evaluării ex-post, Parlamentul va lua decizii în privința continuării, modificării, abrogării sau înlocuirii actului legislativ cu unul nou.

Biroul permanent al Parlamentului, de comun acord cu președinții fracțiunilor parlamentare și ai comisiilor permanente, urmează să aprobe planul de evaluare ex-post privind implementarea actelor legislative. Planul de evaluare ex-post va fi publicat pe site-ul Parlamentului. Anterior, președintele Parlamentului a anunțat că unul din actele legislative care ar putea fi suspus evaluării ex-post este Codul Educației.

Metodologia de evaluare ex-post privind implementarea actelor legislative a fost elaborată cu suportul Proiectului PNUD ”Consolidarea guvernării parlamentare în Moldova”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 18 include localitățile Brăviceni, Cucuruzeni, Ghetlova, Isacova, Mălăiești, Mitoc, Morozeni, Pelivan, Niculăieuca, Puțintei, Seliște, Vatici, Zorile, Bravicea, Frumoasa, Păulești, Pitușca, Răciula, Săseni, Vărzăreștii Noi.

 1. Vasile Costin, candidatul Partidului Democrat

Are 56 de ani, iar în perioada anilor 2007-2011, a deţinut mandate de consilier orăşenesc din partea Alianța Moldova Noastră. În perioada 2011-2015 a ocupat acceași funcție trecând însă în tabăra democraților. Vasile Costin a fost șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei începând cu anul 2012. În februarie 2018 a devenit șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat. Presa locală menţionează că în rapoartele financiare ale PD, prezentate la CEC în ultimii ani, Vasile Costin figurează cu donaţii generoase.

2. Mihail Catraniuc, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut în anul 1952 și, în prezent, este liderul organizației teritoriale a partidului. În 2015, a candidat la funcția de primar al Orheiului, dar a obținut un număr mic de voturi. A fost director al Centrului de Telecomunicații din oraș și consilier local. A mai ocupat funcția de director al Filialei Orhei a Societăţii pe Acţiuni „Moldtelecom”, pe care a dat-o în judecată, în 2012, din motiv că a fost concediat și a cerut o compensație. Cerințele i-au fost respinse. Fostul președinte comunist al țării, Vladimir Voronin l-a decorat cu medalia „Meritul Civic”. Catraniuc l-a susținut pe Dodon în campania sa electorală pentru șefia statului din 2016 și i-a donat peste 30.000 de lei.

3. Ilan Șor, candidatul Partidului Șor

Ilan Șor este primarul orașului Orhei și președintele partidului care îi poartă numele. S-a născut  pe 6 martie în 1987 la Tel Aviv și a crescut într-o familie înstărită. Într-un interviu acordat unei reviste de la noi, Șor a spus că la vârsta de 13 ani avea deja prima afacere proprie – trei magazine de telefoane mobile, iar la 16 ani deținea o minitipografie. În 2015, Șor a făcut un autodenunț la Centrul Național Anticorupție în care a spus că i-ar fi dat aproximativ 250 milioane de USD fostului premier Vlad Filat în schimbul unor anumite service. Șor a mai dezvăluit că ar fi fost partener cu Filat în câteva afaceri, inclusiv în operațiunile de devalizare a mai multor bănci din țară. În timp ce ex-premierul a fost condamnat definitive la nouă ani de închisoare cu executare,  Șor a primit o sentință de 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, doar în prima instanță. Hotărârea de condamnare va fi una definitivă după ce se vor exprima și judecătorii Curţii de Apel și a Curții Supreme de Justiție.  Opoziţia de la Chişinău a acuzat reprezentanții justiției că ar tărăgăna dosarul primarului degrevat al Orheiului, anume pentru a-i permite să ajungă în funcţia de deputat. Șor s-a remarcat și prin amenințările aduse jurnaliștilor și atitudinii sale ostile față de reprezentanții mass-media din țară.

Declarația de venit.

4. Valeriu Munteanu, candidatul ACUM

Este născut în anul 1980 în satul Floreni, raionul Anenii Noi. A ocupat diverse funcții, începând cu cea de primar al satului de baștină, deputat în Parlamentul R. Moldova între 2009-2014 și culminând cu cea de ministru al Mediului între 2015-2017. Munteanu a făcut parte din Partidul Liberal din 2008 până în 2018. A părăsit formațiunea anul trecut, pentru că cei din conducerea partidului au ezitat să facă front comun cu forțele de opoziție de dreapta în apropierea alegerilor parlamentare. Astfel, fostul ministru s-a alăturat blocului ACUM. În timpul aflării Partidului Liberal în opoziție (2013—2015), Munteanu a fost autorul celor mai multe sesizări la Curtea Constituțională (circa 25), printre care constituționalizarea limbii române, contestarea neutralității R. Moldova, constatatarea prezenței trupelor militare ruse în stânga Nistrului și altele.

Declarația de venit.

 5. Svetlana Căpățină, candidata Partidului Comuniștilor

Membră a Partidului Comuniștilor, Svetlana Căpățină este de profesie pedagog. Este administratoarea unui SRL din Orhei.

6. Dorin Zghibarța, candidatul Partidului Liberal

S-a născut în 1968 în comuna Morozeni, raionul Orhei  și a devenit primarul localității în 2007, funcție pe care a deținut-o până în 2015. Și-a făcut studiile la Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, apoi a studiat Dreptul la USM, iar mai apoi a făcut un master în Administrare publică. A activat în Consiliul Județean Orhei și în domeniul agriculturii. Din 2015 și până acum este vicepreședintele raionului Orhei responsabil de problemele sociale. Vorbește fluent limba rusă și mediu – franceza.

Citește mai departe

Alegeri

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Publicat

pe

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Astfel, în circumscripția electorală uninominală nr. 49 la est de Republica Moldova se vor organiza 27 secții de votare, pentru circumscripția electorală uninominală nr. 50 la vest de Republica Moldova – 83 secții de votare, iar pentru circumscripția electorală uninominală nr. 51 SUA, Canada – 15 secții de votare.

Potrivit hotărîrii CEC, consiliile electorale ale circumscripţiilor electorale uninominale nr. 49 la est de Republica Moldova, nr. 50 la vest de Republica Moldova și nr. 51 SUA, Canada, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, vor stabili sediile secţiilor de votare şi vor asigura dotările necesare funcționării acestora.

Citește mai departe

Alegeri

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

Publicat

pe

De către

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 17 include localități din r-nul Nisporeni: orașul Nisporeni, Bălănești, Bălăurești, Bărboieni, Boldurești, Bolțun, Brătuleni, Bursuc, Călimănești, Ciorești, Ciutești, Cristești, Grozești, Iurceni, Marinici, Milești, Seliște, Șișcani, Șoltănești, Valea – Trestieni, Vărzărești, Vînători, Zberoaia, Dolna, Lozova, Micleușeni.

1. Vladimir Plahotniuc, candidatul Partidului Democrat

Președintele Partidului Democrat din Moldova are 53 de ani și este unul dintre cei mai bogați, influenți și controversați oameni din țară. A studiat Tehnologia Industriei Alimentare și  Business și Administrare la Universitatea Tehnică din Moldova, iar mai târziu, Jurisprudență, la Universitatea de Studii Europene. A fost deputat în Parlamentul R. Moldova între 2010 –2013 și 2014 –2015, dar și prim-vicepreședinte al Legislativului între  30 decembrie 2010 și 15 februarie 2013. În 2016 a fost ales președinte al PDM pentru o perioadă de șapte ani. S-a remarcat prin dezvoltarea afacerilor în domeniul petrolier, financiar-bancar, hotelier, mediatic și imobiliar. A condus „Petrom Moldova” S.A. și banca comerciană „Victoriabank”. Este cunoscut ca fondatorul Fundației „Edelweiss”. La începutul anilor ’90 Plahotniuc a fost specialist la Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore „Minor”. Afaceristul este bănuit că, în exact aceeași perioadă, ar fi desfășurat activități de proxenetism și trafic de ființe umane. În prezent, Vlad Plahotniuc este cel mai controversat personaj public din R. Moldova. Este bănuit de activități de spălare de bani, asociere la crimă organizată, i se aduc învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești și este poreclit „păpușarul”. Totodată, acesta pare să fie cel mai bogat politician care participă în alegerile parlamentare din 24 februarie. Potrivit declaraţiei sale de avere, Plahotniuc a obţinut în perioada 2017 – 2018 venituri în valoare de peste 4.5 milioane de euro, 11.5 milioane de lei şi 347.500 dolari doar de la noua sa companie „Vanguard International LTD”, firmă cu sediul în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

Declarația de avere.

2. Pavel Artamonov, candidatul Partidului Socialiștilor

S-a născut pe 5 februarie 1979 în Nisporeni. În 1997 a absolvit școala medie nr.1 din oraș, iar între 1999-2004 a fost antrenor-profesor la haltere în aceeași instituție de învățământ. Între 2004 – 2015  a fost șofer la SRL „Tavisma” din Nisporeni. Între 2014 – 2017 a studiat la Universitatea de Stat din Leningrad, or. Sankt Petersburg, Rusia. Devine consilier local al orașului Nisporeni în 2017. Este și președintele organizației teritoriale PSRM. Potrivit ziarului de partid, Artamonov vorbește limba moldovenească, turcă și rusă.

3. Ion Terguță, candidatul ACUM

Are 47 de ani și o vastă experiență în mass-media. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la USM și Şcoala de studii politice a Consiliului Europei (2012- 2013). În anii 2005 – 2009 a fost director al postului DTV, iar până atunci – vicedirector al Agenţiei  de presă Info-Prim și redactor şef în cadrul postului de radio ANTENA C. Timp de câțiva ani a fost director al Reprezentanţei Naţionale TRCI „MIR”  în țara noastră. Din iulie 2018 este vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

4. Mihai Ciorici, candidatul Partidului Comuniștilor

A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova. În anii ’90, a fost un susținător înflăcărat al Mișcarii Naționale și al președintelui Snegur, dar a trecut imediat de partea lui Petru Lucinschi atunci când acesta a preluat puterea. După 2001, Ciorici s-a transformat într-un adept convins al lui Voronin. În prezent este consilier în Consiliul Raional Nisporeni făcând parte din fracțiunea comuniștilor. Deține mai multe întreprinderi în oraș, fiind un personaj cunoscut în regiune. În iulie 2009, ziarul Timpul a publicat o investigație în care dezvăluia că milioane de lei din bugetul de stat au fost vărsați în buzunarul lui Ciorici.

5. Iurii Cărbune, candidat independent

Născut în 1975, acesta și-a făcut studiile în România, unde a și locuit o perioadă. Cărbune este de profesie economist. A intrat în cursa pentru primăria orașului Nisporeni în 2015 și a fost prezentat în presa locală ca fiind om de afaceri. Atunci, în actele depuse la Comisia Electorală de Circumscripție, a indicat că este director/administrator a mai multor întreprinderi. Acesta deține locuințe atât în R. Moldova cât și în România.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri8 minute în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri2 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

Alegeri3 ore în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Cultură3 ore în urmă

Ultima fiță la modă: blugi asimetrici, cu un crac „slim” şi unul larg

Autorul pantalonilor este un designer vestimentar din Ucraina. Se numește Ksenia Schnaider şi a prezentat pe Instagram jeanșii asimetrici. View...

Cultură4 ore în urmă

ZdG: Cât a costat Târgul de Crăciun și secretele din spatele lui

La 8 noiembrie 2018, Guvernul a decis, prin hotărâre, alocarea a opt milioane de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun,...

Alegeri5 ore în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

Alegeri5 ore în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri7 ore în urmă

Circumscripția 38, Hâncești / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri10 ore în urmă

Guvernul a permis construcția de spații locative asociației „Lăutarii”, condusă de Botgros

Guvernul a aprobat ieri, 18 ianuarie, unele modificări la Hotărârea Guvernului privind transmiterea cu titlu gratuit a sectorului de teren –...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 7, Soroca/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

PSRM despre decizia Guvernului de a deschide 11 secții de vot în Rusia: Lipsește sute mii de cetățeni de dreptul la vot

Partidul Socialiștilor și-a exprimat astăzi „indignarea profundă” față de decizia Guvernului de a deschide 11 secții de votare pe teritoriul...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 6, Drochia/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Guvernul a decis: Peste hotare vor fi deschise 125 secții de vot la alegerile din 24 februarie

La alegerile parlamentare din 24 februarie curent vor fi deschise 125 de secții de vot peste hotarele R. Moldova, cu...

Alegeri2 zile în urmă

Andrian Candu: Consider că e o greșeală că Maia Sandu merge în circumscripția nr.50

Președintele Parlamentului Andrian Candu, care este și vicepreședintele Partidului Democrat, consideră că este o greșeală că lidera Partidului Acțiune și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com