Preşedintele parlamentului, Marian Lupu, a participat la reuniunea a XI-a a francofoniei, la Bucureşti

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a participat la Reuniunea a XI-a a şefilor de stat şi de guvern din ţările Francofoniei, care se desfăşoară la Bucureşti, România, în perioada 28-29 septembrie curent. În cadrul dezbaterilor asupra raportului de activitate al Secretarului General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), spicherul moldovean a ţinut un discurs dedicat rolului tehnologiilor informaţionale şi comunicării în edificarea societăţii moderne.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Lupu a menţionat că, în ultimii ani, prezenţa Francofoniei în lume a devenit mai puternică şi mai coerentă, conlucrarea statelor comunităţii francofone întru diminuarea efectelor negative ale globalizării este tot mai aşteptată; reformarea anunţată a OIF asigură transformarea organizaţiei într-un mecanism funcţional al promovării valorilor mişcării francofone: umanismul, solidaritatea umană, dezvoltarea durabilă, democraţia şi alegerile libere, promovarea păcii, apărarea drepturilor omului.

Şeful Legislativului de la Chişinău a precizat că R.Moldova a susţinut, alături de celelalte state membre, modernizarea OIF, consfinţită în noua Cartă a Francofoniei, care asigură transformarea OIF într-un pivot al sistemului multilateral francofon. El a apreciat că Francofonia capătă o pondere crescîndă în sistemul de relaţii internaţionale şi s-a arătat deosebit de satisfăcut de rezultatele activităţii OIF, prezentate de către Secretarul General în raportul său.

"Ţara mea a avut ocazia să se convingă de eficienţa organizaţiei reformate, a menţionat spicherul moldovean, Misiunea OIF de observare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care s-au desfăşurat în anul 2005, a jucat, de rînd cu alte misiuni internaţionale, un rol deosebit în asigurarea unui scrutin liber şi transparent, iar recomandările acestei misiuni se înscriu între cele mai relevante recomandări pe tematica respectivă. Mai mult ca atît, Parlamentul constituit în urma alegerilor din 2005, a adoptat o nouă paradigmă de activitate, acordînd atenţie deosebită transparenţei activităţii sale, dialogului cu societatea civilă şi eficientizării procesului legislativ".

Marian Lupu a exprimat recunoştinţă statelor membre ale comunităţii francofone care susţin R.Moldova în eforturile pentru soluţionarea diferendului separatist transnistrean, restabilirea legalităţii şi dezvoltarea democratică a regiunii.

El a susţinut iniţiativa Preşedintelui României, Traian Băsescu, privind crearea unei Universităţi Francofone a Europei, care ar fi un centru de concentrare pentru toate programele de studii doctorale în limba franceză, organizate de instituţiile de învăţământ superior. Lupu şi-a exprimat speranţa că ţările membre ale OIF vor susţine candidatura Republicii Moldova în calitate de ţară gazdă a celei de-a XIV-a Reuniuni la nivel înalt a Francofoniei, în anul 2012.

În cadrul reuniunii, Preşedintele Parlamentului a avut întreţineri de protocol cu Preşedintele României, Traian Băsescu, şi cu Ministrul Afacerilor Externe român Mihai-Răzvan Ungureanu. Spicherul moldovean I-a felicitat pe interlocutori cu prilejul rezoluţiei pozitive de aderare a României la UE la 1 ianuarie 2007, anunţată în Raportul de ţară al Comisiei Europene, publicat la 26 septembrie. Marian Lupu a apreciat, de asemenea, nivelul înalt de organizare a reuniunii OIF la Bucureşti.

Spicherul moldovean a mai avut întrevederi cu Secretarul General al OIF Abdou Diouf, Preşedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac, Prim-ministrul Canadei, Stephen Harper, şi Preşedintele Comisiei Europene, Stephen Harper. În cadrul discuţiilor, Preşedintele Parlamentului a expus în faţa interlocutorilor opţiunea proeuropeană a Republicii Moldova şi a invitat părţile la intensificarea dialogului bilateral. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.