Poporul gândește / Ce îi motivează pe avocații campaniei (60+) să lupte cu dezinformarea și propaganda

„Este mai ușor să înghiți momeala decât să pui întrebări, să pui la îndoială”. Concluzia aparține avocatei campaniei „Poporul gândește”, Natalia Ursu, și a fost făcută la prima întâlnire dintre mesagerii antipropagandă 60+.

Pe 29 mai, a avut loc primul training cu avocații campaniei, membri ai echipei Moldova.org și Vlada Ciobanu, fostă manageră de programe la NDI Moldova, bloggeră, activistă și coordonatoarea campaniei „Poporul gândește”. În cadrul întâlnirii, aceștia au discutat despre manipulare, dezinformare și despre cum se informează din mai multe surse.

Prima avocată a campaniei, Natalia Ursu, a decis să se implice în această acțiune pentru că oamenii sunt greu de convins să pună la îndoială ce au citit într-un ziar sau în ce au auzit la televizor.

„Ei gândesc, dar într-o anumită direcție. Am ajuns să ne certăm cu rudele, pentru că le sugeram să se întrebe: dar dacă mă amăgește? Dar dacă nu este adevărat? Le spuneam să se uite în altă parte (n.red: la alte canale media). Și pe urmă ei se plâng că nu au de lucru, că e rău în țara asta, dar ei nu fac legătura”.

Potrivit Vladei Ciobanu, proiectul „Poporul gândește” este o premieră pentru Republica Moldova. „Nimeni nu a mai făcut așa campanie. Tot ce ține de manipulare și dezinformare este concentrat mai mult în centrul țării și este mai mult în spațiul online”, spune Vlada, amintindu-le avocaților 60+ că în lunile iulie-august vor merge în patru localități din țară și vor discuta cu cetățenii despre cât este de important să știe ce este propagandă și ce este dezinformare. „Dacă îi vom convinge să se informeze din mai multe surse, va fi un pas înainte”, concluzionează tânăra activistă.

Parascovia Strișcă este o altă avocată a campaniei. Locuiește într-un sat de lângă Orhei. Potrivit femeii, oamenii nu se informează. „Încerc să le explic de ce s-a scumpit energia electrică cu un leu. Dar este foarte greu să convingi oamenii. În sate au rămas bătrâni care au fost comuniști și tineretul cu paharul”, a afirmat Parascovia.

Ideea este susținută și de Nicolae Vrednic, locuitor al satului Trușeni, mun. Chișinău. „Noi trebuie să lucrăm cu maturii, printr-o metodă foarte originală – prin nepoții lor. Avem cumetri care ani de zile votează socialiștii și eu le zic: tu ai o fiică în Grecia, altă fiică în Danemarca, ai feciori în Bulgaria. Ei ți-au cumpărat apartament aici în Chișinău, ai alt apartament pe care îl dai în chirie și primești parale din asta, dar tu votezi cu ei?”, povestește Vrednic.

Campania „Poporul gândește” are ca scop combaterea manipulării prin comunicarea de la om.

Persoanele interesate de a participa în această campanie sau care doresc să ne sugereze candidați potriviți, ne pot scrie pe mailul [email protected] sau ne pot apela la numărul de telefon +373 78202961.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.