Politolog: Socialiștii și democrații, prin declarații, arată că se pot apropia

PE SCURT

Politologul Dionis Cenușă susține că socialiștii și democrații, prin declarații, arată că se pot apropia în ceea ce privește viitoarea coaliție de guvernare. Potrivit lui, atât PSRM cât și PDM se focusează pe politici sociale, ceea ce permite o nivelare a unei părți din interesele de guvernare.

În plus, socialiștii nu solicită niciun minister sau funcție legată de statul de drept, nici Ministerul Justiției, nici Centrul Anticorupție, nici Procuratura. Iar acest aspect este probabil cel mai important punct de tangență în eventualele negocieri de formare a coaliției.

PE LUNG

Astfel, politologul menționează pe pagina sa de Facebook că democrații ar accepta un asemenea compromis, deoarece în schimb ar putea menține controlul asupra instituțiilor majore de combatere a corupției și de inițierea a dosarelor politice.

Cât privește politica externă și consolidarea instituției președintelui, care este o alta prioritate pentru socialiști, Dionis Cenușă afirmă că aceasta nu îi pune în dificultate pe democrați, care au guvernat în ultimii ani sub presiunea unei politici externe duble.

Consolidarea statutului limbii ruse și eliminarea politicilor de contracarare a propagandei rusești reprezintă o alta dimensiune ce ar putea fi înghițită de către democrați, susține politologul.

„Consolidarea limbii ruse va permite o polarizare a societății, iar polarizarea permite manipularea opiniei publice de o manieră mai facilă. Limba rusă, la fel ca și neaderarea la NATO, reprezintă punctele de contradicție majoră, care va îndepărta ACUM”, a menționat Dionis Cenușă.

Și, în final, investigația furtului din sistemul bancar este o altă latură, deși spinoasă pentru democrați, oricum nu atât de periculoasă. În primul rând, pentru că socialiștii propun inițierea unei noi investigații, care este proces de durată. Nimic nu este spus despre Raportul Kroll2 și nici despre Ilan Șor. Totodată, este sugerată renunțarea la prevederile care transformă miliardul furat în datorie publică.

„O asemenea lege este complicată și va necesita noi surse pentru a recupera banii, lucru care însă va fi decis ulterior, cumva. Dar acest lucru îi poate ajuta pe socialiști să acopere demersul ACUM pe același subiect”, mai adaugă expertul.

Reamintim că Partidul Socialiștilor a lansat astăzi un șir de condiții pentru inițierea negocierilor asupra creării unei coaliții de guvernare. Astfel, socialiștii au declarat că vor să fie creată o majoritate parlamentară pe deplin funcțională, un guvern și program de guvernare susținut de această majoritate, dar că sunt împotriva unui guvern minoritar, așa cum a propus blocul politic ACUM.

Mai mult, PSRM a declarat că o va înainta pe lidera formațiunii Zinaida Greacenîi la funcția de președinte al Parlamentului. Anterior, blocul ACUM a declarat că îl propune la această funcție pe liderul Platformei DA Andrei Năstase.

La rândul său, Blocul politic ACUM a solicitat reluarea în regim de urgență a ședinței Parlamentului, iar la această ședință partidele care au ajuns în Legislativ să-și declare pe față, deschis, transparent, care le sunt opțiunile și dacă au constitut sau nu o majoritate.

Potrivit celor de la ACUM poziționarea PSRM „corespunde perfect cu interesul plenar al PDM”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.