PNL propune integrarea de urgenta a Moldovei in NATO si retragerea ei din CSI

In contextul conflictului militar din Georgia, Partidul National Liberal (PNL) cere Guvernului sa revizuiasca in regim de urgenta, conceptia securitatii nationale, in sensul integrarii, cat mai rapide, a R.Moldova in sistemul de aparare NATO. De asemenea, PNL propune retragerea Moldovei din Comunitatea Statelor Independente (CSI), printr-un demers comun cu Georgia si Ucraina.

Vicepresedintele PNL, Anatol Taranu, a declarat miercuri, 13 august, in cadrul unei conferinte de presa, ca evenimentele din Georgia trezesc “o ingrijorare deosebita pentru Moldova, pe al carei teritoriu exista un conflict inghetat similar, existand posibilitatea repetarii acelasi experiente triste”.

“Federatia Rusa joaca – si in cazul conflictului transnistrean din Republica Moldova – rolul de principal mediator international si principala forta de pace militara. Agresiunea militara declansata de Rusia contra Georgiei ii compromite, insa, ireversibil statutul de mediator international in conflictele inghetate din spatiul CSI. In egala masura, Rusia nu mai poate pretinde nici calitatea de forta de pace in zonele respective de conflict”, a declarat la randul sau, liderul national-liberal, Vitalia Pavlicenco.

In aceste conditii, PNL cere Guvernului Republicii Moldova sa initieze convocarea unei conferinte internationale cu participarea SUA si a UE, in scopul modificarii mecanismului international de mediere si a componentii fortelor de pace in zona de conflict, ceea ce ar exclude abuzurile Rusiei si ar garanta impartialitatea mediatorilor si a fortelor de pace.

De asemenea, PNL cere Procuraturii Generale sa intenteze dosare penale persoanelor din conducerea separatista a Transnistriei care au incurajat si au organizat trimiterea de voluntari in zona de ostilitati din Georgia.

De mentionat ca autoritatile georgiene au anuntat la 12 august, despre retragerea Georgiei din CSI, facand apel si catre celelalte state-membre sa procedeze in acelasi mod.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.