Petras Auštrevičius despre cazul Năstase: „ A fost una dintre cele mai misterioase povești din istoria recentă a Moldovei”

„Economia Moldovei s-a redresat, reforma bancară este un lucru pozitiv. Dar situația politică este îngrijorător de proastă. Noi nu tratăm Moldova ca pe o piață, ci ca pe un stat. Ca atare, pentru UE criteriile politice și democratice sunt poate mai importante decât cele economice”.

O declarație în acest sens a fost făcută într-un interviu pentru Radio Europa Liberă de europarlamentarul Petras Auštrevičius, autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al R. Moldova cu UE.

Potrivit eurodeputatului, în 2014, Moldova era cu mult înaintea Georgiei și era descrisa ca un partener exemplu, dar între timp Georgia a depășit Moldova, pentru că în ciuda unor discrepanțe și căderi, Georgia continuă să avanseze în toate sensurile.

„Și ei au oligarhi, și acolo media este manipulată și există propagandă, dar politic și economic Georgia este mai stabilă, stă mai bine ca Moldova”, a spus oficialul.

Întrebat despre cazul lui Andrei Năstase, care a fost ales să fie viitorul primar al Chișinăului, Petras Auštrevičius a spus că aceasta a fost una dintre cele mai misterioase povești din istoria recentă a Moldovei.

„Nu este o poveste frumoasă. Considerăm că acesta este un exemplu de nedreptate, am fost foarte șocați cu toții, când am văzut trei instanțe confirmând verdictul uneia, până la decizia finală, care au decis ca Năstase nu poate fi primar, după ce a fost ales de către cetățeni”, a spus el.

Potrivit europarlamentarului, oamenii au rămas, și în acest caz, cu impresia de injustiție, nesiguranță, iar comunitatea internațională a văzut cum opoziției și se răpește o șansă. „Acesta este un precedent rău în istoria modernă a Moldovei. Ar trebui să facem ce trebuie pentru a nu repeta aceste greșeli”, a adăugat Auštrevičius.

În ceea ce privește solicitarea de publicarea rapoartelor Kroll referitoare la frauda bancară, oficialul a menționat că ambele rapoarte sunt foarte importante și că ar fi bine să fie făcute publice cel puțin părțile din raport unde se prezintă concluziile pentru „ca populația să vadă că se caută adevărul, că autoritățile își doresc să se facă dreptate și că cei care sunt responsabili plătesc în fața justiției”.

Parlamentul European a adoptat pe  14 noiembrie o rezoluţie privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Deputaţii europeni au criticat Republica Moldova pentru că regresează în privinţa implementării standardelor democratice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.