Connect with us
"
"

Politică

Petras Auštrevičius despre cazul Năstase: „ A fost una dintre cele mai misterioase povești din istoria recentă a Moldovei”

Publicat

pe

„Economia Moldovei s-a redresat, reforma bancară este un lucru pozitiv. Dar situația politică este îngrijorător de proastă. Noi nu tratăm Moldova ca pe o piață, ci ca pe un stat. Ca atare, pentru UE criteriile politice și democratice sunt poate mai importante decât cele economice”.

O declarație în acest sens a fost făcută într-un interviu pentru Radio Europa Liberă de europarlamentarul Petras Auštrevičius, autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al R. Moldova cu UE.

Potrivit eurodeputatului, în 2014, Moldova era cu mult înaintea Georgiei și era descrisa ca un partener exemplu, dar între timp Georgia a depășit Moldova, pentru că în ciuda unor discrepanțe și căderi, Georgia continuă să avanseze în toate sensurile.

„Și ei au oligarhi, și acolo media este manipulată și există propagandă, dar politic și economic Georgia este mai stabilă, stă mai bine ca Moldova”, a spus oficialul.

Întrebat despre cazul lui Andrei Năstase, care a fost ales să fie viitorul primar al Chișinăului, Petras Auštrevičius a spus că aceasta a fost una dintre cele mai misterioase povești din istoria recentă a Moldovei.

„Nu este o poveste frumoasă. Considerăm că acesta este un exemplu de nedreptate, am fost foarte șocați cu toții, când am văzut trei instanțe confirmând verdictul uneia, până la decizia finală, care au decis ca Năstase nu poate fi primar, după ce a fost ales de către cetățeni”, a spus el.

Potrivit europarlamentarului, oamenii au rămas, și în acest caz, cu impresia de injustiție, nesiguranță, iar comunitatea internațională a văzut cum opoziției și se răpește o șansă. „Acesta este un precedent rău în istoria modernă a Moldovei. Ar trebui să facem ce trebuie pentru a nu repeta aceste greșeli”, a adăugat Auštrevičius.

În ceea ce privește solicitarea de publicarea rapoartelor Kroll referitoare la frauda bancară, oficialul a menționat că ambele rapoarte sunt foarte importante și că ar fi bine să fie făcute publice cel puțin părțile din raport unde se prezintă concluziile pentru „ca populația să vadă că se caută adevărul, că autoritățile își doresc să se facă dreptate și că cei care sunt responsabili plătesc în fața justiției”.

Parlamentul European a adoptat pe  14 noiembrie o rezoluţie privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Deputaţii europeni au criticat Republica Moldova pentru că regresează în privinţa implementării standardelor democratice.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă numele beneficiarilor furtului miliardului. Potrivit raportului Kroll, principalul beneficiar al furtului miliardului a fost fostul lider democrat Vlad Plahotniuc. De asemenea, în raport figurează numele fostului premier Vlad Filat, al lui Ilan Șor și al mai multor deputați ai Partidului ȘOR.

Informația a fost prezentată după ce membrii comisiei au primit documente în acest sens de la compania Kroll.

PE LUNG

„În raportul Kroll figurează numele lui Vlad Plahotniuc, care potrivit acestui document este principalul beneficiar al furtului miliardului. Pe locul doi este gruparea lui Vlad Filat: sunt indicate sumele, tranzacții companiile, el figurează cu câteva persoane din anturajul său. Desigur, aici este și Ilan Șor, Ilona Șor, figurează Marina Tauber, Reghina Apostolova, Iurie Fotescu, aproape toată fracțiunea Partidului ȘOR din Parlament. Ei sunt și beneficiarii acestui furt, potrivit acestui document, chiar dacă nu este un document de anchetă”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputatul a mai spus că în această listă figurează și persoane din grupul de pe lângă Unibank, Petru Lucinschi, este și numele lui Vladimir Novosadiuc. Figurează în raport și numele lui Gabriel Stati, mai multe companii afiliate lui Vlad Plahotniuc.

„Foarte mare rol i se atribuie Olgăi Bondarciuc. Este practic pe fiecare a doua pagină. Sunt legături atât cu gruparea lui Plahotniuc, cât și cu gruparea lui Șor” , a declarat președintele comisiei parlamentare de anchetă.

Deputatul a precizat că a numit toate numele importante și sonore  care sunt în cele două documente pe care le-au primit de la Procuratură și Banca Națională. „ Considerăm că publicul află cu mare întârziere informații din raportul Kroll”, a spus Slusari.

Citește mai departe

Politică

Europarlamentarul Andi Cristea s-a adresat Federicăi Mogherini privind alegerile parlamentare din R.Moldova

Publicat

pe

De către

Eurodeputatul român Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova (D-MD), a adresat miercuri, 13 februarie, o interpelare în scris Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al UE, Federica Mogherini, privind alegerile parlamentare din Republica Moldova, programate pentru 24 februarie 2019.

Europarlamentarul s-a referit la acțiunile de combatere a influențelor rusești în procesul electoral din Moldova, solicitând informații despre cooperarea serviciului diplomatic al Uniunii Europene, și în special a grupului operativ East Stratcom, cu autoritățile de la Chișinău, în scopul prevenirii implicării actorilor externi în alegerile parlamentare.

Cristea a declarat că “numeroase surse de încredere din mediul politic, diplomatic și din mass-media au confirmat existența unei campanii de dezinformare puternică și susținută, precum și implicarea Federației Ruse în procesul electoral din Moldova”.

Mai mult decât atât, eurodeputatul român a subliniat pregătirile instituțiilor europene și ale statelor membre UE pentru a combate, la rândul lor, posibila implicare a Rusiei și a altor actori non-statali în alegerile europene din primăvara acestui an.

Andi Cristea a prezidat miercuri ședința Delegației pentru Republica Moldova din Parlamentul European, având drept subiect central alegerile parlamentare din Moldova.

La finalul ședinței, eurodeputatul român a declarat că „rezultatul alegerilor parlamentare va fi hotărâtor pentru viitorul Moldovei și va influența natura și intensitatea relațiilor acestei țări cu Uniunea Europeană. Pe parcursul procesului electoral, Uniunea Europeană a lansat diverse semnale privind importanța unor alegeri libere și corecte, în conformitate cu standardele democratice. De aceea, este firesc să ne întrebăm cum sprijină concret UE autoritățile de la Chișinău în acest proces”.

Citește mai departe

Politică

Un europarlamentar: Guvernul Filip aplică „tactica Ponta” – îngrădește dreptul la vot al cetățenilor R.Moldova din Diasporă

Publicat

pe

De către

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan susține că Guvernul Filip aplică „tactica Ponta” – îngrădește dreptul la vot al cetățenilor Republicii Moldova din Diasporă.

Potrivit lui, decizia Guvernului Filip de a limita dreptul la vot a Diasporei doar pentru cetățenii care au pașaportul valabil sau doar cu carnetul de marinar „este o acțiune premeditată de a îngrădi dreptul constituțional la vot liber al cetățenilor care trăiesc în afara granițelor”.

„Decizia încalcă, totodată, recomandările Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa de după alegerile din 2016 în care se spune foarte clar că cerințele privind identificarea alegătorului în țară și în afara țării ar trebui să urmărească îndeplinirea obiectivelor de facilitare a votării, nicidecum de îngrădire a votării”, a arătat într-un mesaj pe Facebook Siegfried Mureșan.

Într-o adresare către premierul Pavel Filip, Siegfried Mureșan a arătat că și în România s-a încercat îngrădirea dreptului la vot al cetățenilor din Diaspora. Rezultatul a fost, însă, total opus: prim-ministrul României de atunci a pierdut alegerile în mod rușinos.

„De aceea, domnule Filip, vă îndemn să jucați onest, să permiteți dreptul la vot tuturor cetățenilor Republicii Moldova și s-ar putea să aveți mult mai mult de câștigat decât dacă acționați ca un guvern autoritar”, a mai arătat europarlamentarul.

La alegerile din 24 februarie, alegătorii din afara Republicii Moldova pot vota doar în baza pașaportului valabil și a livretului de marinar.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 ore în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

PoliticăO zi în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

SocialO zi în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

SocialO zi în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură2 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle2 zile în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură2 zile în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930