Peste 8000 de titluri de cărți expuse la Salonul de carte Bookfest

Salonul Internațional de Carte revine la Chișinău pentru a doua oară și se va desfășura în perioada 30 august – 3 septembrie 2017,  la „Moldexpo”. Scopul evenimentului este promovarea identității românești în comunitățile istorice și diasporă. Afirmarea valorilor culturale educaționale și spirituale românești, colaborarea cu societatea civilă și păstrarea identității etnice. La eveniment, circa 50 de edituri vor expune peste 50 mii de volume din variate domenii, inclusiv cărți pentru copii.

„Deja a două oară se deschide un mare eveniment al cărților în care sunt expuse cărți a celor mai apreciați autori din Republica Moldova și România. Întotdeauna tindem ca toate lucrurile să meargă spre dezvoltare. Această ediție a târgului Bookfest încadrează un număr mare de titluri, și numărul de manifestări din cadrul acestui eveniment a crescut foarte mult. Vor avea loc întâlniri cu scriitori, lansări de carte, proiecții de filme și expoziții de artă practică. Semnarea contractului de parteneriat între țara noastră și România privind desfășurarea celei de-a doua ediție a Bookfest-ului este un model de colaborare eficientă între cei care vorbesc aceeași limbă. Invit toată lumea să vină și să găsească cărți dragi sufletului”, a menționat Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării Republicii Moldova.

Cărțile expuse la târg sunt clasificate pe diferite categorii de vârste, iar prețurile – avantajoase. În acest an, editorii români au acordat o mare atenție cărților pentru copii, astfel la eveniment vor fi expuse o gamă de cărți care contribuie la dezvoltarea lor.

„Anul trecut a fost un experiment ce a avut succes, astfel am continuat această colaborare cu Republica Moldova. Dacă nu făceam această ediție era să ne fie greu să revenim în 2018. La ediția a doua a t, veți găsi o listă de circa 8000 de titluri care au venit din România. Mă bucură faptul că editorii români au acordat o atenție deosebită cărților pentru copii. E un motiv pentru ei să intre în contact cu cărțiele și să descopere lucruri interesante. Mai mult, absolut toate cărțile care au apărut în ultima perioadă, dar și de la Bookfest-ul trecut, pot fi găsite la Salonul Internațional de Carte”, a specificat Mihai Mitrică, directorul executiv al  Asociației editorilor din România.

La Bookfest Chișinău, vor avea loc mai multe lansări de carte, conferințe tematice, cenacluri literare, jocuri intelectuale și interactive, proiecții de film prezentate de Uniunea Cineaștilor din Republica Moldova și Ambasada SUA, precum și un recital de muzică clasică susținut de orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Timp de cinci zile, pe cititori îi așteaptă o vastă gamă de volume din cele mai variate domenii, printre care și manuale care aduc cu sine un concept nou, menit să facileze  predarea și înțelegera nouțiunilor de bază.

Printre aparițiile editoriale din acest an, este manualul de Geografie  aRomâniei, care vine în sprijinul cunoașterii și înțelegerii realității geografice. Manualul „Limba și literatura române” vine să dezvolte competențele elementare de comunicare, tradiție românească, dar și elemente principale de cultură. Alte cărți autohtone, interesante și dezvoltare le găsiți la târg.

Deși este la a doua ediție, mulți cititori așteaptă să revină Bookfest-ul la Chișinău. „Eu așteptam evenimentul cu nerăbdare și am venit cu o listă de titluri pe care le caut. Am fost și la ediția precedentă și chiar se organizează bine Salonul de carte. Ediția aceasta este foarte specială pentru că toate cărțile au un preț destul de accesibil, iar copii crescuți în spiritul cărții mereu vor aduce doar bucurii părinților”, a spus Mariana, vizitatoare.

Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România în parteneriat cu Ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Moldova, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și Institutul Cultural Român. În România, Salonul Internațional de Cartea ajuns la cea de-a 26 ediție.

Autor: Daniela Juratu, stagiară Moldova.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.