Peste 500 de vinuri de casă au concurat la "Polobocul de aur 2013"

Peste 500 de vinuri de casă au concurat pentru ”Polobocul de aur 2013”, dintre care peste 100 au ajuns la etapa republicană. Degustarea națională a avut loc pe 28 martie, iar învingătorii vor fi anunțați în luna octombrie curent, în cadrul Zilei Naţionale a Vinului.

Potrivit directorului Direcției Expoziții și Târguri a Camerei de Comerţ şi Industrie, Marina Petrov, etapele regionale ale ediției a XII-a a ”Polobocului de aur” au avut loc în perioada 1 – 25 martie curent, la filialele Cahul, Găgăuzia, Bălţi, Hânceşti, Orhei, Tighina şi Ungheni ale CCI. Cei mai activi au fost fermierii din raioanele Cahul, Căuşeni, Sângerei, Făleşti, Comrat, Ceadâr-Lunga, Taraclia, Vulcăneşti, Călăraşi, Orhei, Teleneşti, Rezina, Străşeni, Ialoveni, Anenii Noi şi Criuleni.

Anatol Balanuţa, preşedintele juriului de degustare, şef al catedrei de Enologie a Universităţii Tehnice, a menționat că în Moldova se consumă mult vin de casă, de aceea băutura respectivă trebuie să fie calitativă, inclusiv din considerentul securității alimentare. ”În calitate de expert, am participat la toate edițiile concursului și afirm cu certitudine că ”Polobocul de aur” își atinge scopul, deoarece calitatea mostrelor crește. Vinul de casă nu trebuie să fie o simplă băutură fermentată care te amețește, ci o licoare ce îți oferă plăcere", a adăugat acesta.

Alexandru Ceban, şef-adjunct al Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice a spus că țăranii trebuie încurajați să producă vin de casă calitativ. ”Mulți gospodară produc vin nu numai pentru consum propriu, ci și pentru a-l comercializa. Anterior ei nu se încadrau în câmpul lega, însă recent a fost modificată legislația și, dacă produsul va fi calitativ, țăranii vor putea obține o autorizație care le va permite să comercializeze vinuri seci”, a mai spus el.

Concursul ”Polobocul de aur” este organizat de CCI cu scopul de a pune în valoare tradiția producerii vinului de casă calitativ, a-i remarca pe cei mai buni producători, a ridica cultura de consum şi a facilita schimbul de experiență între producătorii vinului de casă. Acesta a fost inițiat în 2002 și se desfășoară anual. Premiul mare este “Polobocul de aur” – un butoi de 120 litri. Învingătorii vor fi premiați în luna octombrie, în cadrul Zilei Naţionale a Vinului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.