Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT

21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a scris o nouă fie în istorie ca cea mai tânără persoană care a fost vreodată aleasă ca membră a Parlamentului European.

PE LUNG

Kira studiază economia la Universitatea din Copenhaga. Ea a bătut strâns recordul anterior înregistrat în 1999 de Ilka Schröder, care era cu o lună mai în vârstă decât Peter-Hansen în momentul alegerii ei.

În Parlamentul European, Peter-Hansen își propune să lupte împotriva schimbărilor climatice, relatează euronews.com.

Ca să participe la ședințele organizate la Bruxelles și Strasbourg, Kira va fi nevoită să călătorească cu trenul timp de 16 ore, adică să parcurgă cele peste 1800 km în ambele direcții.  Însă, ea susține că acum lucrează la organizarea unor întâlniri oficiale, pentru a putea sta câte două săptămâni la Bruxelles și o săptămână acasă.

Dacă e să te uiți la membrii noului Parlament European, atunci observi o imagine pestriță. Peter-Hansen va sta alături de fostul premier al Italiei Silvio Berlusconi.

Parlamentul European este organul Uniunii Europene cu puteri legislative. Acesta este ales în mod direct, de către cetățenii UE, odată la cinci ani. În perioada 23-26 mai a fost ales noul parlament.

Parlamentul European are trei rolul principale. Unul dintre roluri este cel legislativ. Parlamentul European adoptă legislația UE, ia decizii cu privire la acordurile internaționale, ia decizii cu privire la extinderea uniunii.

Al doilea rol al Parlamentului European este cel de control. Parlamentul exercită control democratic asupra instituțiilor UE, alege președintele Comisiei Europene, analizează petițiile cetățenilor, formează comisii de anchetă, participă la misiuni de observare a alegerilor.

Al treilea rol este cel bugetar. Parlamentul European, împreună cu Consiliul UE, aprobă bugetul Uniunii Europene.

Parlamentul European se împart în două etape principale: pregătirea și adoptarea legislației. Sunt 20 de comisii și 2 subcomisii care examinează propunerile legislative. În ședințele plenare deputații votează legile și amendamentele propuse.

Numărul deputaților din fiecare circumscripție (țară) este proporțional cu numărul populației din circumscripția respectivă. Însă, nu poate să există o țară cu mai puțin de deputați și o țară cu mai mult de 96 deputați. În total, în Parlamentul European lucrează 751 de deputați.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.