Connect with us

Politică

PE SCURT / Sinteza întâlnirilor PSRM, ACUM și PDM cu înalții oficiali

Publicat

pe

Săptămâna aceasta a fost marcată de vizita a trei înalți oficiali din Uniunea Europeană, SUA și Federația Rusă. Redăm pe scurt, sinteza declarațiilor partidelor politice și ale comisarului pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, vicepremierului rus Dmitri Kozak, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden.

Uniunea Europeană

Comisarul pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, a declarat că Uniunea Europeană este interesată într-un guvern creat pe o coaliție politică pentru o majoritate solidă în Parlament, iar politicienii să poată îmbunătăți standardele de viață a cetățenilor.

„Dacă au loc alegeri anticipate, există riscul ca FMI să suspende programul de asistență pentru RM. Asta ar duce la o daună financiară enormă. Consider că nu este o mare problemă să se atingă un numitor comun (între partidele politice).”

Federația Rusă

Vicepreședintele Guvernului Federației Ruse, Dmitri Kozak, celebru la Chișinău pentru planul Kozak pentru federalizarea Republicii Moldova, a declarat că Federația Rusă nu ar avea intenția să se implice în politica moldovenească.

„Dacă vor fi alegeri anticipate, cei care împărtășesc în exclusivitate vectorul european trebuie să țină cont de recomandările Uniunii Europene și ale Comisiei de la Veneția pentru a modifica sistemul electoral, așa ca acesta să fie unul transparent și clar.”

Planul Kozak a fost lansat în 2003 și viza o „soluționare definitivă” a conflictului dintre R. Moldova și regimul separatist din Transnistria, prin constituirea unui stat moldovenesc federal asimetric.

Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei până în anul 2023. Printre altele, se mai propunea ca limba de stat să fie moldoveneasca, iar limba oficială pe întreg teritoriul republicii federative – limba rusă. Kozak a promovat intens acest plan.

Citește: Cum s-a remarcat Dmitri Kozak sau motanul Cheshire de-a lungul vremii

Statele Unite ale Americii

SUA vor susține în continuare Republica Moldova în implementarea reformelor democratice și structurale, valorificarea parcursului european și consolidarea capacităților instituționale. De asta ne-a asigurat directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden.

„Noi suntem doar spectatori, nu suntem interesați în a influența în vreun fel lucrurile. Sperăm doar că Guvernul să reflecte interesele cetățenilor. Nu am nicio sugestie pentru reprezentanții celor trei formațiuni politice.

Vizita oficialului a fost planificată din timp, iar faptul că a ajuns odată cu oficialii din Uniunea Europeană și F. Rusă este o coincidență.

Poziția partidelor politice

PSRM

Mesajul comun al PSRM-ului pentru cei trei oficiali a fost: „alegerile parlamentare anticipate sunt nedorite”. Totuși, socialiștii l-au informat pe Hahn despre „măsurile ulterioare de soluționare a crizei politice și formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern”.

Lui Bradley A. Freden i-au spus despre importanța majorării numărului de programe umanitare care vor contribui la completarea calitativă a unui astfel de schimb, precum și la extinderea capacităților cetățenilor RM care se află în SUA.

Cu Kozak au discutat despre o gamă largă de probleme, inclusiv cooperarea economică și umanitară cu Federația Rusă, situația politică actuală din țară și regiune și perspectivele aprofundării relațiilor moldo-ruse în mai multe domenii de cooperare. „Reprezentanții Partidului Socialiștilor au remarcat disponibilitatea părții rusești întru soluționarea problemelor cheie în cadrul acordurilor dintre Igor Dodon și Vladimir Putin”.

ACUM

Blocul ACUM a discutat cu Johannes Hahn, Comisarul Uniunii Europene pentru Politica Vecinătății și Negocieri de Extindere despre soluțiile ACUM pentru depășirea blocajului politic din țară. Au fost reiterate necesitatea de a vota un guvern care să răspundă nevoilor cetățenilor și care să înceapă imediat lupta cu corupția și cu sistemul oligarhic. De asemenea, componentele blocului au confirmat angajarea fermă pentru asigurarea viitorului european al Republicii Moldova.

ACUM s-a întâlnit și cu Brad Freden, directorul Oficiului pentru Afaceri în Europa de Est al Departamentului de Stat SUA. Blocul ACUM a subliniat intenția de a colabora strâns cu SUA în patru domenii strategice: democrație și bună guvernare, inclusiv anticorupție; independență energetică; dezvoltare economică și financiară și cooperare în materie de securitate.

Și la întâlnirea cu vicepremierul rus Dmitri KOZAK, discuția s-a axat pe situația politică și pe necesitatea imediată de dezoligarhizare a statului. Reprezentanții Blocului ACUM au subliniat aspirațiile pro-europene ale DA și PAS, precum și importanța normalizării relațiilor economice și comerciale cu Rusia, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

PDM

PDM a pus accent pe întâlnirea președintelui partidului, Vlad Plahotniuc, cu cei trei înalți oficiali. Potrivit comunicatului oficial publicat pe site-ul partidului, „Partidul Democrat are ca obiective principale asigurarea stabilităţii politice şi dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova, menţionând în acelaşi timp progresele înregistrate în cei trei ani de guvernare PDM”. De asemenea, liderul partidului i-a informat despre „acţiunile întreprinse de formaţiune pentru constituirea unei majorităţi parlamentare şi a unei guvernări eficiente, în scopul sprijinirii cetăţenilor şi evitării alegerilor anticipate”.

Ce a urmat după încheierea vizitelor

Ieri, blocul ACUM și PSRM au avut două runde de negocieri. Pozițiile celor două fracțiuni parlamentare au rămas aceleași și nu au ajuns la un numitor comun. Potrivit socialiștilor, propunerea blocului ACUM și cea a PDM-ului va fi analizată la consiliul republican al fracțiunii care va avea loc fie mâine (6 iunie) sau vineri (7 iunie).

După negocierile de ieri, blocul ACUM a declarat că este dispus să voteze în funcția de președinte al Parlamentului candidatul PSRM-ului, după adoptarea pachetului de legi antioligarhice. „Speaker-ul ACUM la prima etapă este garanția adoptării acestui pachet de legi”. În acest context, liderul DA a declarat ieri seara la o emisiune televizată că nu insistă pe funcția de speaker. „Am înțeles presiunea sub care se află Dodon, din partea lui Plahotniuc, ca eu să fiu votat în funcția de speaker”, a declarat Năstase.

Ce vor socialiștii

1) Anularea Legii care pune pe umerii cetățenilor recuperarea miliardului furat. Crearea Comisiei de anchetă parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați.

2) Politica socială pro-activă prin adoptarea legislației:
– de indexare a pensiilor de 2 ori pe an;

– de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

c) Politică echilibrată în domeniul relațiilor interetnice:

– anularea Legii nr. 257 din 22.12.2017 „Cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260/2006” care interzice propaganda rusească. Adică, instituțiile media nu au dreptul să difuzeze programe cu un conținut informativ, analitic, militar și politic din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Rusia nu a semnat convenția respectivă.

– ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, pe care Republica Moldova a semnat-o la 11 iulie 2002, dar nu a ratificat-o până în prezent. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. (Consolidarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în RM)

– adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze. Unul dintre pachete de legi prevede acordarea Găgăuziei statutul de „nivel special de administrare”.

3) Revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale

4) Funcția de speaker pentru Zinaida Greceanîi, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării și funcția de vicepremier pentru Reintegrare.

Ce vrea blocul ACUM

1) Funcția de speaker

2) Funcția de premier pentru Maia Sandu

3) Votarea pachetului de dezoligarhizare care prevede:

a) recunoașterea caracterului captiv al statului printr-o hotărâre de Parlament
b) eliberarea din funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari (fost deputat PDM)
c) demisia Comisiei Electorale Centrale
d) demisia guvernatorului BNM, Octavian Armașu
e) demisia actualului procuror general, Eduard Harunjen
f) revocarea din funcție a directorului Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu
g) modificarea legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public
h) anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul de vot proporțional
i) legea Magnitsky
j) anularea legii „cetățeniei prin investiție”

Politică

Rusia l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc de trafic de droguri. Riscă detenție pe viață

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-au pus sub acuzare pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova Vlad Plahotniuc de conducerea unui cartel internațional de droguri. Potrivit anchetatorilor ruși, el ar fi participat la furnizarea de hașiș marocan, prin Spania, către Rusia.

El riscă închisoare pe viață. Aceleași acuzații au fost aduse și împotriva ex-deputatului PDM Constantin Țuțu – ancheta consideră că el a fost complice al lui Plahotniuc și dădea instrucțiunile cartelului de droguri, scrie RBK.ru

PE LUNG

„Astăzi, anchetatorii Departamentului de Investigații al Ministerului de Interne. în absență, l-au pus sub acuzare pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc și persoana lui de încredere – un atlet profesionist Constantin Țuțu – în comiterea unei infracțiuni prevăzute în alineatele 1 și 2 ale articolului 210 din Codul penal (organizarea unei comunități criminale)”,  au declarat pentru sursa citată reprezentanții Ministerului rus de Interne.

De asemenea, Plahotniuc este acuzat în 28 de cazuri de contrabandă și vânzarea ilegală a substanțelor narcotice în proporții deosebit de mari.

În cursul anchetei s-a constatat că fostul preşedinte al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, „având capacitatea de a influenţa situaţia politică şi autorităţile de la Chişinău, prin metode criminale de influenţare a persoanelor, având drept scop îmbogăţirea personală, a intrat într-o conspiraţie criminală cu liderii grupului criminal din Republica Moldova”.

Potrivit informaţiilor disponibile, începând cu 2012, Plahotniuc a devenit unul dintre liderii transportului transnaţional de droguri.

Anchetatorii au reușit, printre altele, să adune dovezi ale unei întâlniri personale a lui Vlad Plahotniuc cu liderii criminali Oleg Pruteanu, Alexandr Stegherescu alias Sașa-Sportivul și cu cetățeanul spaniol Manuel Silvio de la Paz, alias „Lolo”, în cadrul căreia „în timpul negocierilor au discutat volumul de hașiș livrat, cheltuielile pentru achiziționarea, tranzitul, depozitarea acestuia, prețul de vânzare, dar și mărimea veniturilor lor”.

Interacţiunea cu organizatorul comunităţii criminale, Oleg Pruteanu, precum şi controlul direct asupra acestui domeniu al activităţii criminale, în regia lui Vladimir Plahotniuc, au fost exercitate de sportivul profesionist moldovean, fost deputat în Parlament, Constantin Ţuţu, mai scrie sursa citată.

Aceasta nu este prima acuzație împotriva lui Plahotniuc din Rusia. În februarie, ministerul rus de Interne aducea acuzaţii liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc şi omului de afaceri Veaceslav Platon de organizarea unei grupări criminale internaţionale şi retragerea ilegală a banilor din Federaţia Rusă.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu: Este extrem de grav că timp de aproape cinci ani Adriana Bețisor l-a lăsat pe Șor în libertate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Prem-ministra Maia Sandu a criticat astăzi acţiunile Procuraturii Anticorupţie în cazul lui Ilan Şor.

Ea a opinat că șefa interimar a Procuraturii Anticorupție Adriana Bețișor ar trebui să părăsească cât mai urgent organele procuraturii, dar și să fie deferită justiției pentru prejudicierea statului în urma deciziilor sale întârziate și a instrumentării dosarelor la comandă politică.

PE LUNG

Declarația a fost făcută în contextul în care Adriana Bețișor a declarat astăzi presei că procurorii anticorpție aplică sechestru pe mai multe proprietăți ale deputatului Ilan Șor în dosarul fraudei bancare.

„Este extrem de grav că timp de aproape 5 ani Adriana Bețisor l-a lăsat pe Șor în libertate, cheltuind banii furați de la cetățeni, pentru că așa i-a dictat șeful său Plahotniuc, și că până astăzi a tergiversat luarea deciziei de a sechestra averea lui Șor și de a cere mandat de arest”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministra a menționat că Șor este principalul beneficiar al furtului miliardului, conform raportului companiei Kroll, respectiv lipsa unei soluții finale a instanțelor de judecată este „dubioasă și nejustificată”.

Citește mai departe

Politică

Ultima oră! Judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă.

„ Astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători. Judecătorul Veaceslav Zaporojan va exercita atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului președinte”, se arată în comunicatul instituției.

PE LUNG

Președintele Igor Dodon, dar și premierul Maia Sandu au cerut demisia tuturor judecătorilor de la Curtea Constituțională  după ce Comisia de la Veneția a emis un aviz asupra hotărârilor CC din 7-9 iunie.  În avizul său, Comisia de la Veneția a arătat că nu au existat condiții pentru ca Parlamentul să fie dizolvat pe 7 sau 8 iunie, iar magistrații Curții Constituționale nu au respectat propriile proceduri, precum și nu au respectat principiile egalității părților când a fost vorba despre criza politică.

De asemenea, Comisia de la Veneția a constatat că drepturile procedurale ale președintelui și Parlamentului au fost grav afectate, având în vedere numărul de decizii și viteza mare cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului.

Imediat după aceasta, mai multe organizații au apelat la cei patru judecători constituționali  Raisa Apolschii, Veaceslav Zaporojan, Artur Reșetnicov și Corneliu Gurin  să-și prezinte imediat demisia.

În caz contrar, organizațiile solicitau Parlamentului instituirea de urgență a unei comisii, formate din reprezentanți ai partidelor politice, experți  locali și  internaționali, pentru identificarea unei soluții de demisie a actualilor judecători și numirea în mod transparent a unor noi judecători constituționali.

Mihai Poalelungi și-a anunțat pe 20 iunie demisia din funcția de judecător și președinte al Curții Constituționale.

Curtea Constituţională se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului. Potrivit legislației în vigoare, magistrații CC sunt inamovibili pe durata mandatului. Ei nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sport5 ore în urmă

Un luptător român de MMA, găsit fără suflare în camera de hotel din Chișinău înainte de un meci

PE SCURT Cosmin Dușa, unul dintre cei mai apreciați luptători MMA din România, a murit pe, 25 iunie, la Chișinău....

Politică6 ore în urmă

Rusia l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc de trafic de droguri. Riscă detenție pe viață

PE SCURT Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-au pus sub acuzare pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova...

Politică8 ore în urmă

Maia Sandu: Este extrem de grav că timp de aproape cinci ani Adriana Bețisor l-a lăsat pe Șor în libertate

PE SCURT Prem-ministra Maia Sandu a criticat astăzi acţiunile Procuraturii Anticorupţie în cazul lui Ilan Şor. Ea a opinat că...

Politică9 ore în urmă

Ultima oră! Judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore

PE SCURT Judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă. „...

Politică10 ore în urmă

Igor Dodon l-a invitat pe Klaus Iohannis în Republica Moldova

PE SCURT Președintele Igor Dodon l-a invitat din nou pe președintele României Klaus Iohannis să efectueze o vizită oficială în...

Politică10 ore în urmă

Pavel Filip către ambasadorul SUA Derek J. Hogan: PDM nu va nega orbește toate proiectele în Parlament

PE SCURT Președintele fracțiunii parlamentare a PDM, Pavel Filip, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău, Derek...

Politică10 ore în urmă

Maia Sandu va efectua pe 2 iulie o vizită oficială la București, iar pe 4 iulie la Bruxelles

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a anunțat că va efectua pe 2 iulie o vizită oficială la București, iar pe...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 săptămâni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri1 lună în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri2 luni în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri2 luni în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com