Connect with us

Politică

PE SCURT / Sinteza întâlnirilor PSRM, ACUM și PDM cu înalții oficiali

Publicat

pe

Săptămâna aceasta a fost marcată de vizita a trei înalți oficiali din Uniunea Europeană, SUA și Federația Rusă. Redăm pe scurt, sinteza declarațiilor partidelor politice și ale comisarului pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, vicepremierului rus Dmitri Kozak, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden.

Uniunea Europeană

Comisarul pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, a declarat că Uniunea Europeană este interesată într-un guvern creat pe o coaliție politică pentru o majoritate solidă în Parlament, iar politicienii să poată îmbunătăți standardele de viață a cetățenilor.

„Dacă au loc alegeri anticipate, există riscul ca FMI să suspende programul de asistență pentru RM. Asta ar duce la o daună financiară enormă. Consider că nu este o mare problemă să se atingă un numitor comun (între partidele politice).”

Federația Rusă

Vicepreședintele Guvernului Federației Ruse, Dmitri Kozak, celebru la Chișinău pentru planul Kozak pentru federalizarea Republicii Moldova, a declarat că Federația Rusă nu ar avea intenția să se implice în politica moldovenească.

„Dacă vor fi alegeri anticipate, cei care împărtășesc în exclusivitate vectorul european trebuie să țină cont de recomandările Uniunii Europene și ale Comisiei de la Veneția pentru a modifica sistemul electoral, așa ca acesta să fie unul transparent și clar.”

Planul Kozak a fost lansat în 2003 și viza o „soluționare definitivă” a conflictului dintre R. Moldova și regimul separatist din Transnistria, prin constituirea unui stat moldovenesc federal asimetric.

Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei până în anul 2023. Printre altele, se mai propunea ca limba de stat să fie moldoveneasca, iar limba oficială pe întreg teritoriul republicii federative – limba rusă. Kozak a promovat intens acest plan.

Citește: Cum s-a remarcat Dmitri Kozak sau motanul Cheshire de-a lungul vremii

Statele Unite ale Americii

SUA vor susține în continuare Republica Moldova în implementarea reformelor democratice și structurale, valorificarea parcursului european și consolidarea capacităților instituționale. De asta ne-a asigurat directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden.

„Noi suntem doar spectatori, nu suntem interesați în a influența în vreun fel lucrurile. Sperăm doar că Guvernul să reflecte interesele cetățenilor. Nu am nicio sugestie pentru reprezentanții celor trei formațiuni politice.

Vizita oficialului a fost planificată din timp, iar faptul că a ajuns odată cu oficialii din Uniunea Europeană și F. Rusă este o coincidență.

Poziția partidelor politice

PSRM

Mesajul comun al PSRM-ului pentru cei trei oficiali a fost: „alegerile parlamentare anticipate sunt nedorite”. Totuși, socialiștii l-au informat pe Hahn despre „măsurile ulterioare de soluționare a crizei politice și formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern”.

Lui Bradley A. Freden i-au spus despre importanța majorării numărului de programe umanitare care vor contribui la completarea calitativă a unui astfel de schimb, precum și la extinderea capacităților cetățenilor RM care se află în SUA.

Cu Kozak au discutat despre o gamă largă de probleme, inclusiv cooperarea economică și umanitară cu Federația Rusă, situația politică actuală din țară și regiune și perspectivele aprofundării relațiilor moldo-ruse în mai multe domenii de cooperare. „Reprezentanții Partidului Socialiștilor au remarcat disponibilitatea părții rusești întru soluționarea problemelor cheie în cadrul acordurilor dintre Igor Dodon și Vladimir Putin”.

ACUM

Blocul ACUM a discutat cu Johannes Hahn, Comisarul Uniunii Europene pentru Politica Vecinătății și Negocieri de Extindere despre soluțiile ACUM pentru depășirea blocajului politic din țară. Au fost reiterate necesitatea de a vota un guvern care să răspundă nevoilor cetățenilor și care să înceapă imediat lupta cu corupția și cu sistemul oligarhic. De asemenea, componentele blocului au confirmat angajarea fermă pentru asigurarea viitorului european al Republicii Moldova.

ACUM s-a întâlnit și cu Brad Freden, directorul Oficiului pentru Afaceri în Europa de Est al Departamentului de Stat SUA. Blocul ACUM a subliniat intenția de a colabora strâns cu SUA în patru domenii strategice: democrație și bună guvernare, inclusiv anticorupție; independență energetică; dezvoltare economică și financiară și cooperare în materie de securitate.

Și la întâlnirea cu vicepremierul rus Dmitri KOZAK, discuția s-a axat pe situația politică și pe necesitatea imediată de dezoligarhizare a statului. Reprezentanții Blocului ACUM au subliniat aspirațiile pro-europene ale DA și PAS, precum și importanța normalizării relațiilor economice și comerciale cu Rusia, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

PDM

PDM a pus accent pe întâlnirea președintelui partidului, Vlad Plahotniuc, cu cei trei înalți oficiali. Potrivit comunicatului oficial publicat pe site-ul partidului, „Partidul Democrat are ca obiective principale asigurarea stabilităţii politice şi dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova, menţionând în acelaşi timp progresele înregistrate în cei trei ani de guvernare PDM”. De asemenea, liderul partidului i-a informat despre „acţiunile întreprinse de formaţiune pentru constituirea unei majorităţi parlamentare şi a unei guvernări eficiente, în scopul sprijinirii cetăţenilor şi evitării alegerilor anticipate”.

Ce a urmat după încheierea vizitelor

Ieri, blocul ACUM și PSRM au avut două runde de negocieri. Pozițiile celor două fracțiuni parlamentare au rămas aceleași și nu au ajuns la un numitor comun. Potrivit socialiștilor, propunerea blocului ACUM și cea a PDM-ului va fi analizată la consiliul republican al fracțiunii care va avea loc fie mâine (6 iunie) sau vineri (7 iunie).

După negocierile de ieri, blocul ACUM a declarat că este dispus să voteze în funcția de președinte al Parlamentului candidatul PSRM-ului, după adoptarea pachetului de legi antioligarhice. „Speaker-ul ACUM la prima etapă este garanția adoptării acestui pachet de legi”. În acest context, liderul DA a declarat ieri seara la o emisiune televizată că nu insistă pe funcția de speaker. „Am înțeles presiunea sub care se află Dodon, din partea lui Plahotniuc, ca eu să fiu votat în funcția de speaker”, a declarat Năstase.

Ce vor socialiștii

1) Anularea Legii care pune pe umerii cetățenilor recuperarea miliardului furat. Crearea Comisiei de anchetă parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați.

2) Politica socială pro-activă prin adoptarea legislației:
– de indexare a pensiilor de 2 ori pe an;

– de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

c) Politică echilibrată în domeniul relațiilor interetnice:

– anularea Legii nr. 257 din 22.12.2017 „Cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260/2006” care interzice propaganda rusească. Adică, instituțiile media nu au dreptul să difuzeze programe cu un conținut informativ, analitic, militar și politic din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Rusia nu a semnat convenția respectivă.

– ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, pe care Republica Moldova a semnat-o la 11 iulie 2002, dar nu a ratificat-o până în prezent. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. (Consolidarea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în RM)

– adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze. Unul dintre pachete de legi prevede acordarea Găgăuziei statutul de „nivel special de administrare”.

3) Revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale

4) Funcția de speaker pentru Zinaida Greceanîi, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării și funcția de vicepremier pentru Reintegrare.

Ce vrea blocul ACUM

1) Funcția de speaker

2) Funcția de premier pentru Maia Sandu

3) Votarea pachetului de dezoligarhizare care prevede:

a) recunoașterea caracterului captiv al statului printr-o hotărâre de Parlament
b) eliberarea din funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate Vasile Botnari (fost deputat PDM)
c) demisia Comisiei Electorale Centrale
d) demisia guvernatorului BNM, Octavian Armașu
e) demisia actualului procuror general, Eduard Harunjen
f) revocarea din funcție a directorului Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu
g) modificarea legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public
h) anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul de vot proporțional
i) legea Magnitsky
j) anularea legii „cetățeniei prin investiție”

Politică

Un om de afaceri, din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat în cap

Publicat

pe

PE SCURT

Omul de afaceri Iurie Luncașu, cunoscut și pentru faptul că făcea parte din anturajul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, s-a fi împușcat sâmbătă seara cu pistolul de model Astra pe care îl deținea legal, transmite Anticorupție.md.

PE LUNG

Poliția a fost alertată la ora 20:07 de către șoferul businessmanului, Boris Babin. Acesta, la rândul lui, a fost telefonat de Luncașu în jurul orei 19:00 și i-a cerut „să-l ducă la aer curat în afara orașului”. Potrivit Anticorupție.md, în timp ce se deplasau pe un câmp, Luncașu i-ar fi cerut șoferului să oprească mașina și apoi să scrie pe un bilețel următoarele cuvinte: „Căsuță albă am cumpărat în 2017. Am fost investitor”. Ulterior, după ce i-a dictat mesajul, Luncașu și-ar fi scos pistolul și s-ar fi împușcat în cap.

Iurii Luncașu era președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri „Interdependența” și deținea acțiuni în mai multe firme de construcții, import de mobilă, producerea și exportul vinului și a produselor de tutungerie.

Numele lui Luncașu a figurat și în tranzacția de peste 154 de milioane de lei, prin care o firmă cipriotă a procurat clădirile din perimetrul străzilor Timiș și Bujorilor din Chișinău, imobile atribuite lui Plahotniuc. Despre Luncașu s-a scris că era prieten cu Plahotnciuc și Serghei Iaralov, cu ultimul fiind vecin.

Citește mai departe

Politică

Pentru care partid NU vor vota moldovenii în niciun caz dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare

Publicat

pe

PE SCURT

Sondajului realizat de CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul în luna august 2019, People Watch: Calitatea vieții și migrația arată că după schimbarea puterii cinci din zece moldoveni vor ca alianța PSRM – ACUM să guverneze patru ani. În același timp, 64,7% dintre respondenți cred că țara merge într-o direcție greșită.

PE LUNG

La întrebarea cât de mulțumiți sunteți de situația economică din țară, șapte din zece moldoveni se arată insatisfăcuți de situația economică. Iar salariile, pensiile, prețurile mari, dar și viitorul copiilor sunt cele mai stringente probleme care îi îngrijorează pe moldoveni.

La capitolul încredere în instituțiile statului, biserica rămâne în top – 65,3% dintre respondenți, iar primărie și armată cu câte o treime. Cea mai redusă încredere moldovenii o au în Curtea Constituțională – 14% și sindicate și partide politice, care au puțin peste 10%.

În ceea ce privește încrederea în personalitățile politice, președintele, Igor Dodon se bucără de cea mai mare încredere – 30% urmat de premierul, Maia Sandu – 26,2% și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi cu 18%. Cea mai slabă încredere în rândul respondenților o au Dorin Chirtoacă, Vladimir Plahotniuc și Dumitru, Diacov – în medie de 5%.

În urma revenirii la sistemul electoral proporțional, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova patru formațiuni ar accede în Parlament. Este vorba de PSRM cu 50 de mandate, PAS – 33 de mandate, PPDA – 10 și PD -8.

Publicația detaliată poate fi văzută AICI.

Cercetarea lansată de IDIS Viitorul ”People Watch” măsoară teme de interes public sporit și este al treilea an dec când a fost lansată. Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1 106 persoane în perioada 2 august – 14 august curent cu o marjă de eroare de plus, minus 2,8%.

Citește mai departe

Politică

Unei primare i s-ar fi tăiat intenționat frâna mașinei: „Sunt cu piciorul frânt, dar în viață”

Publicat

pe

PE SCURT

Primarei localității Ghelăuza, r. Strășeni, Nicoleta Malai, i-ar fi fost tăiată frâna la mașina personală de către concurenții electorali. Potrivit funcționarei, aceasta are un picior rupt, sugerând că ar fi ajuns într-un accident din cauza frânei tăiate.

PE LUNG

Oameni dragi, anume ce-i cu inima de piatră care nu mă agreați sau mai bine zis ce-i care concurați mereu cu mine! Eu…

Geplaatst door Nicoleta Malai op Vrijdag 16 augustus 2019

În 2017, 9 persoane, printre care primarii din satele Ghelăuza (Nicoleta Malai) şi Găleşti din raionul Străşeni, un consilier raional şi un şef de la Fondul Ecologic, dar şi reprezentanţii unor agenţi economici au fost reținuți de CNA. Aceștia erau suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul de a obţine asistenţă financiară de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale.

„La 17 noiembrie 2017, Malai Nicoleta, a fost invitată la sediul Partidului Democrat, comunicându-i-se deschis să părăsească Partidul Liberal, și să adere, împreună cu întreg consiliul local, la partidul de guvernământ. Malai Nicoleta a refuzat oferta, iar pe 20 noiembrie 2017, la ora 07.00, a fost reținută de CNA. Aceasta este acuzată de abuz în serviciu și corupere pasivă. Drept temei a servit un proiect de construcție a apeductului din localitatea Ghelăuza, raionul Strășeni, lucrări pe care statul nu le-a finanțat nici până în prezent”, a declarat Ion Terguță, care era pe atunci purtătorul de cuvânt al PLDM. Democrații au respins acuzațiile.

La un an de la reținere, în casa primarei au pătruns persoane necunoscute, însă nu au furat nimic. Funcționara povestea atunci că au intrat în casă fără să strice broasca la ușă, au adormit câinii. Potrivit poliției, cei care au pătruns în casă au luat niște cearșafuri.

Nicoleta Malai a fost aleasă primară în Ghelăuza pe listele PL la alegerile din iunie 2015.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social10 ore în urmă

România / Un bolnav internat pentru dependenţă de alcool a ucis 4 pacienţi și a rănit 9

PE SCURT Un bolnav internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din judeţul Buzău a omorât în noaptea de sâmbătă spre...

Ecologie11 ore în urmă

Galerie FOTO cu frumoșii pelicani din rezervația „Prutul de Jos”

PE SCURT Rezervația naturală ,,Prutul de Jos” este un paradis pentru pelicani. Vă prezentăm în continuare o galerie frumoasă cu pelicanii...

Externe13 ore în urmă

Măcel la Kabul: Statul Islamic revendică atentatul soldat cu 63 de morţi în capitala afgană

PE SCURT Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat duminică atentatul comis de un atacator sinucigaş, soldat cu 63 de morţi...

Social15 ore în urmă

Sîngerei / Doi copii s-au înecat într-un rezervor de apă. Ce spun autoritățile

PE SCURT Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ieri 17 august salvatorii din cadrul Postului de salvatori și pompieri...

Politică16 ore în urmă

Un om de afaceri, din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat în cap

PE SCURT Omul de afaceri Iurie Luncașu, cunoscut și pentru faptul că făcea parte din anturajul fostului lider democrat Vladimir...

Externe17 ore în urmă

Bloomberg: De ce a eşuat superarma cu propulsie nucleară a lui Vladimir Putin

PE SCURT Experţii occidentali au primit cu scepticism anunţul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind o nouă serie de superarme, iar...

Social18 ore în urmă

Cifra săptămânii: au fost reținute 2 834 de perechi de încălțăminte

PE SCURT 2.834 de perechi de încălțăminte au fost reținute de către Serviciul Vamal. Încălțămintea a fost adusă de trei...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 luni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri2 luni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri2 luni în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri2 luni în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri3 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri3 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri3 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

august 2019
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com