De Paul Szasz-Sebes/ România / Moldova.ORG/ — “Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil.“, așa spune primul punct din Articolul 1 al Constituției.
În realitate nu este chiar așa, din punct de vedere economic Moldova este dependentă de Rusia, deoarece încă nu are o alternativă la gazul rusesc. Este clar că Rusia nu vrea să o piardă din sfera de influență.
Piața rusească fiind una importantă pentru produsele moldovenești, dar și invers. Clasa politica fiind împărțită în trei, unii sunt pro-ruși, alții pro-europeni, iar ceilalți sunt când cu unii când cu ceilalți, în funcție de interese. Miza, importantă, în acest moment este alegerea viitorului președinte.
Va fi unul pro-european, va fi pro-rus sau va fi unul ce va simula că este pentru integrarea în UE, dar el este de fapt omul rușilor. Să nu uităm că și comuniștii doresc aderarea la Uniunea Europeană. Pe timpul guvernării lor, spuneau că au implementat o serie de reforme.
De ce nu vor comuniștii ca Moldova să adere la Uniunea Europeană? Din cauza Rusiei?! Populația de altă etnie, decât română, este destul de mare. Bazinul electoral al comuniștilor sunt batrânii, crezând că dacă vor veni alte forțe politice, nu își vor mai primi pensia, neînțelegând că acesta este un drept al lor. Majoritatea tinerilor au plecat la muncă în străinătate din cauza sărăciei.
Clanul care până acum a controlat economic țara – PCRM – nu are nimic cu doctrina comunistă, doar denumirea le-a mai rămas. Să nu uităm de butoiul cu pulbere, Transnistria care este ocupată de armata rusească. Problema nistreană vizează nu numai regiunea în cauză, dar și țările din zonă. Cum ar fi Ucraina care dorește alipirea acestei regiuni la ea. Ce va alege Moldova?
Să ”colaboreze” cu Rusia sau să adere la spațiul european? Prima variantă înseamnă păstrarea pieței tradiționale, dar și privilegii privind prețul gazului rusesc. A doua variantă înseamnă deschiderea către noi piețe, posibilitatea de a pleca mai ușor la muncă în străinatate, atragerea de fonduri europene pentru diferite proiecte, dar și gaz rusesc mai scump. Asta în cazul în care nu se va găsi la timp o variantă de înlocuire. Va accepta Uniunea Europeana un stat care stă pe un teren minat?
În orice caz, cale de mijloc nu există. Moldova va trebui să aleagă între UE și Rusia.