Partidul Democrat din Moldova (PDM) a adresat un apel Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) în problema alegerii şefului statului, după ce negocierile individuale dintre liderii celor două formaţiuni, se pare, au eşuat.
Potrivit adresării PDM, „alegerea şefului statului de către membrii Parlamentului – o procedură de rutină – riscă să provoace escaladarea crizei politice din Moldova, ceea ce, în consecinţă, poate duce din nou la alegeri parlamentare anticipate”. Democraţii consideră că „un asemenea scrutin ar avea nu numai rezultate greu de prognozat, dar şi consecinţe dramatice pentru ţară şi pentru cetăţeni”.
În documentul citat, „PDM se adresează celor de deciziile cărora, în mare parte, depind stabilitatea, liniştea, pacea şi bunăstarea Moldovei – conducătorilor PCRM şi fracţiunii parlamentare” şi confirmă „cu toată responsabilitatea dorinţa şi deschiderea pentru a discuta propunerile PCRM, pentru a identifica mecanismele optimale de implementare a deciziilor luate de comun acord”.
PDM atenţionează PCRM că situaţia de instabilitate permanentă provoacă deja îngrijorarea partenerilor externi – Rusia, SUA, Uniunea Europeană, care se pronunţă pentru depăşirea urgentă şi durabilă a crizei politice. „Multiplele noastre propuneri şi apeluri de a lansa dialogul în scopul identificării garanţiilor şi soluţiilor reciproc acceptabile pentru depăşirea situaţiei de criză economică şi politică rămân până în prezent fără un răspuns din partea PCRM”, se arată în adresarea Partidului Democrat din Moldova.
Adresarea PDM este făcută la scurt timp de la declaraţiile categorice ale lui Vladimir Voronin, liderul PCRM, potrivit cărora deputaţii comunişti nu vor participa la votarea şefului statului, primul tur de scrutin fiind fixat pentru ziua de 23 octombrie. La funcţia de şef al statului candidează o singură persoană – Marian Lupu, lider al PDM, şi fost membru al PCRM, iar un aviz al Curţii Constituţionale recomandă existenţa a cel puţin doi candidaţi.
Alianţei pentru Integrare Europeană, care deţine 53 de mandate, nu-i ajung cel puţin opt voturi ca să poată alege preşedintele. Anterior, mai mulţi lideri de partide reunite în Alianţă s-au declarat optimişti în sensul că se va reuşi alegerea unui şef de stat.