Connect with us

Partidul Democrat din Moldova

PDM se pregătește de alegerile locale? Trei președinți de raioane și-au dat demisia în două zile

Publicat

pe

PE SCURT

Și Nicolae Molozea, membru PDM, și-a dat demisia ieri, 21 martie, din funcția de președinte al raionului Ștefan Vodă. Tot ieri și-a dat demisia președintele raionului Criuleni, la fel membru PDM, Veaceslav Burlac. Pe 20 martie a plecat din funcție președintele organizației PDM Ialoveni, Lilian Carmanu care era și președintele raionului Ialoveni.

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE LUNG

Nicolae Molozea este și președintele organizației teritoriale a PDM în Ștefan Vodă. Cel care îl va înlocui este, la fel, membru PDM, Iurie Moiseev. Moiseev este consilier raional.

Partidul Democrat se pregătește de alegeri. Despre asta ne-a spus expertul politic de la IDIS Viitor, Ion Tăbârță.

În demisia celor trei președinți de raioane vedem aspecte ce țin de alegeri locale, sau PDM-ul vor să dea niște semnale că se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate. Cu siguranță, este o regrupare a forțelor interne ale partidului în eventualitatea unui nou scrutin

Mai mult, expertul spune că sunt sacrificați managerii care nu au dat anumite rezultate și asta ar fi un semnal pentru oamenii din structurile partidului că nu ar fi veșnici în pozițiile cheie, atât timp cât nu vor fi eficienți. Nu este exclus faptul că vor urma și alte demisii. Trebuie de uitat în anumite raioane unde PD a obținut un rezultat mai slab”, spune Ion Tăbârță.

Mihail Gnatiuc, PDM, președintele r. Briceni,
a fost învins de Zinaida Greceanâi, președinta PSRM

Vadim Lesnic, PDM, președintele r. Dondușeni,
a fost învins de Irina Lozovan, PSRM

Iurie Urzică, președinte OR PDM, președintele r. Râșcani,
a fost învins de Vladmir Mizdrenco, PSRM

Iraida Bînzari, președintă OR PDM Fălești, președinta r. Fălești,
a fost învinsă de Oleg Savva, PSRM

Tudor Golub, PDM, președintele r. Orhei,
a fost învins de Marina Tauber, P. Șor

Nicolae Molozea, președintele OR PDM Ștefan Vodă,
președintele r. Ștefan Vodă, a fost învins de Alexandru Jolnaci, PSRM

Potrivit expertului, alegerile locale trebuie să fie în luna iunie. „Înainte de alegerile parlamentare se vorbea, inclusiv în instituțiile guvernamentale, că se pregătește reforma administrației publice locale. Și atunci, pentru a pregăti această reformă, alegerile generale locale ar putea fi derogate cu trei luni. Data limită pentru alegerile locale ar fi mijlocul lunii septembrie.

Despre alegerile parlamentare anticipate expertul spune că acestea au puține șanse să fie organizate. Până la urmă, PD va găsi anumite soluții pentur a avea guvern”, spune Ion Tăbârță, menționând că alegerile sunt costisitoate, atât pentru bugetul statului, cât și pentru bugetul partidului. „Nu cred că partidul de guvernământ își dorește alegeri anticipate, în contextul în care am avut majorări la gaz cu 25%. O serie de promisiuni rămân la categoria promisiuni și ei va trebui să vină în fața cetățenilor și să spună de ce nu au făcut lucrurile promise”, adaugă expertul. Mai mult, în cazul alegerilor anticipate, PDM nu ar avea nicio garanțoe că rezultatul acumulat va fi unul mai bun decât în actualele alegeri.

Partidul Democrat din Moldova

Vlad Plahotniuc nu se află în Republica Moldova. Ce spune PDM?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Reprezentanții Partidului Democrat din Moldova anunță, pritr-un comunicat de presă, că liderul democrat Vlad Plahotniuc a plecat din țară.

Totodată, democrații acuză presa că ar veni cu un șir de speculații, după ce ei au anunțat ieri, 14 iunie, că se retrag de la guvernare.

PE LUNG

„Domnul Vlad Plahotniuc a plecat pentru câteva zile din ţară, la familia sa. Facem apel, pe această cale, să fie evitate speculaţiile şi informaţiile neverificate. Recent, cetăţenii au fost intoxicaţi cu o campanie de manipulare asemănătoare, când au fost publicate informaţii false despre starea sănătăţii sale. Este regretabil că se operează cu astfel de ştiri false, care induc în eroare opinia publică”, se spune în comunicat.

În timp ce Vlad Plahotniuc se ocupă de politică în Republica Moldova, familia luistă în Elveția. Mai mult, jurnaliștii de la Rise.md au publicat un articol amplu „Paradisul oligarhului”, în care au prezentat bunurile imobile deținute de democrat. Acesta are mai multe vile de lux peste hotarele țării, iar costul lor se ridica la zeci de milioane de euro. Cu toate acestea, aceste proprietăți nu se regăsesc în declarațiile de avere ale politicianului, scriu cei de la Rise.

Amintim că, PDM a anunțat că pleacă de la guvernare prin demisia Guvernului. Decizia a fost luată după Consiliului Politic Naţional al partidului, a anunțat Vladimir Cebortari, vicepreşedintele PDM. Potrivit lui, decizia PDM va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere. „Însă decizia noastră nu va soluționa blocajul constituțional”, a spus el. Odată cu acest anunț, corturile din fața instituțiilor de stat au fost strânse, iar protestatarii și polițiștii au plecat.

Citește mai departe

Partidul Democrat din Moldova

„Parlamentul este nefuncțional”. Deputații PDM donează salariile pentru luna martie pentru o cauză socială

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deputații Partidului Democrat vor dona salariile pentru luna martie pentru o cauză nobilă, a anunțat astăzi vicepreședintele formațiunii Vladimir Cebotari. Aceasta pentru că, la o lună de la convocare, Parlamentul este nefuncțional.

„Noi considerăm că banii aceștia nu se cuvin niciunui deputat, indiferent din ce partid parlamentar face parte”, a declarat fruntașul democrat.

PE LUNG

Vladimir Cebotari a menționat că politicienii trebuie să dea dovadă de maturitate, să revină la agenda de priorități sociale ale cetățenilor.

„Sperăm ca situația de blocaj să se încheie cât mai curând, cei aleși să realizeze că mandatul primit de la cetățeni este o încredere în viitor, că politicul va trata cu responsabilitate provocările și va gasi soluțiile pentru problemele cu care se confruntă oamenii, dar nu se vor complace de statut, imunitate, salarii, negocieri mimate si principii deșarte care duc în nicăieri, în haos”, a mai spus el.

Reamintim că acum o săptămână liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, i-au adresat o scrisoare deputatului Eduard Smirnov, decanul de vârstă a Parlamentului, în care cer reluarea de urgență a ședinței a Legislativului.

În scrisoarea oficială, cei doi lideri de partid au declarat că, prin anunțarea deliberată a pauzei pentru o perioadă nedeterminată de timp, este tergiversată în mod artificial alegerea președintelui Parlamentului, a vicepreședinților, formarea Biroului Permanent și înființarea Comisiilor parlamentare.

Citește mai departe

Partidul Democrat din Moldova

„Cerem partidelor parlamentare să revină cu picioarele pe pământ”. Reacția PDM la evoluțiile politice

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Partidul Democrat cere partidelor parlamentare „să revină cu picioarele pe pământ”, să înțeleagă că s-a încheiat campania electorală și să se conecteze la agenda reală a cetățenilor, ”să înceteze să-i mai sfideze cu false dialoguri politice și lupte disperate pentru obținerea și împărțirea de funcții”.

Reacția partidului survine după ce astăzi Blocul ACUM i-a propus PSRM crearea unui grup de lucru, constituit din reprezentanți ai ambelor fracțiuni, mandatat să discute până pe 25 aprilie inițiativele care se referă la dezoligarhizarea statului.

PE LUNG

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt PDM, a declarat într-un mesaj pe Facebook că democrații constată că cei de la blocul ACUM își concentrează mesajele și acțiunile „doar pe disperarea de a obține funcții și de a prelua controlul asupra mai multor instituții ale statului” și „ignorâ agenda de priorități a cetățenilor și nevoile lor imediate”.

„Cetățenii văd că interesul lor față de funcții e atât de mare că sunt gata să-și încalce și propriile jurăminte, semnate cu doar câteva zile înainte de alegeri, că nu vor face niciun fel de coaliție, inclusiv informală, cu socialiștii”, menționează Gamurari.

El a reamintit că pe primele poziții în prioritățile descrise de moldoveni se află creșterea salariilor, pensiilor, siguranța locurilor de muncă, drumuri mai bune, iar toate aceste acțiuni au fost pe agenda de priorități a guvernării PDM.

În aceste condiții, PDM pledează pentru un dialog real și constructiv, iar pentru aceasta este nevoie de maturitate politică. „Pentru asta trebuie făcute grupuri de lucru, nu pentru împărțirea de funcții”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PDM.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică12 ore în urmă

Andrei Năstase cere Procuraturii să solicite Parlamentului ridicarea imunităţii deputaţilor Plahotniuc și Șor

PE SCURT Ministrul de Interne, Andrei Năstase, solicită Procuraturii Generale să ceară ridicarea imunității deputaților Vlad Plahotniuc și Ilan Șor,...

Divertisment13 ore în urmă

Sindicatele despre implicarea unui grup criminal în privatizarea sanatoriului „Zolotaia Niva”: Nu deținem informații

PE SCURT Confederația Națională a Sindicatelor a venit cu o reacție, după ce prim-ministra Maia Sandu a declarat astăzi că...

Social14 ore în urmă

Un nou val de caniculă va lovi Europa. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade

PE SCURT Un nou val de caniculă ar putea lovi Europa săptămana viitoare. Prognoza meteo arată că va fi afectată...

Politică14 ore în urmă

Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții, suspendat

PE SCURT Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții este suspendat. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful...

Politică15 ore în urmă

Maia Sandu: Un grup criminal încearcă să privatizeze sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca. Cine ar sta în spate

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi că un grup criminal organizat încearcă să privatizeze ilegal sanatoriul „Zolotaia Niva”...

Externe16 ore în urmă

Prima femeie numită în fruntea Comisiei Europene

PE SCURT Membrii Comisiei Europene și-au ales noul președinte. Este vorba despre Ursula von der Leyen, prima femeie care ajunge...

Politică17 ore în urmă

Filip a renunțat la șefia fracțiunii PDM din Parlament. Diacov îi va lua locul

PE SCURT Fracţiunea Partidului Democrat (PDM) în Parlament va fi condusă de preşedintele de onoare al partidului Dumitru Diacov. Decizia...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com