De Victor TĂNASE
Republica Moldova trebuie să fie o ţară neutră şi să-şi menţină statutul de membru al CSI, iar în problema identităţii moldovenilor aceştia au tot dreptul să se identifice moldoveni pentru că acest etnonim nu este un artefact artificial al lui Stalin, a declarat astăzi proaspătul membru PD, Andrei Popov, candidat cu numărul patru pe lista electorală a formaţiunii condusă de Marian Lupu.
Popov a precizat, într-o conferinţă de presă, că aderă la Partidul Democrat şi că a degrevat din funcţia de director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă. „Am decis să fac o opţiune pentru viaţa politică şi să ader la Partidul Democrat şi să mă implic în această campanie electorală. Este o decizie pe care am luat-o foarte uşor, cu toate că pentru mine consecinţele sunt foarte importante. Decizia anunţată de Marian Lupu nu a fost o surpriză pentru mine. Nu doar intuiam, ci ştiam cu, cel puţin, trei săptămâni înainte de anunţul lui Marian Lupu. Nu numai o dată m-am întâlnit cu Marian Lupu, în perioada 7 aprilie – 10 iunie. Prima dată m-am întâlnit chiar cu câţiva colegi: Arcadie Barbăroşie, Igor Boţan. Ne-am întâlnit, pe 14 aprilie, pentru a ne exprima nedumerirea şi revolta noastră faţă de dezmăţul din spaţiul public şi i-am cerut să intervină şi să uzeze de calitatea sa de membru PCRM pentru ca să ne protejeze de manipulări şi dezinformări. De azi înainte, privesc doar spre viitor, ca om politic şi ca membru al Partidului Democrat. PD va fi o forţă foarte importantă în viitorul Parlament şi nu sunt deloc surprins dacă va fi a doua forţă în Legislativ şi nu va exista un partid care va domina în viitorul Legislativ”, a specificat Andrei Popov.
El a dezminţit declaraţiile unor lideri din opoziţie, potrivit cărora Popov i-ar fi îndemnat pe reprezentanţii opoziţiei să voteze candidatura comuniştilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. „Vă dau cuvântul meu de onoare că niciodată nu am cerut vreunui lider din opoziţie să voteze un preşedinte comunist. Cel care a spus acest lucru lasă să iasă şi să confirme în mod public. Niciodată nu m-am întâlnit cu vreun lider de opoziţie de unul singur, mai era şi Igor Boţan. Niciodată nu am îndemnat un lider politic să voteze”, a subliniat Popov.
De remarcat că preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Andrei Popov i-ar fi sugerat să voteze candidatura comuniştilor pentru funcţia de preşedinte al ţării. „Nu, este prea mult pentru Popov ca să-mi ceară să fac ceva sau să nu fac ceva. A fost aşa, o sugestie şi un punct de vedere. Discuţii noi am avut cu foarte multă lume. Printre cei mulţi care au participat la discuţii a fost şi analistul politic Andrei Popov, care a avut o poziţie similară analistului politic Vladimir Socor, care transmitea mesajul că Republica Moldova are nevoie de stabilitate, are nevoie de un preşedinte”, a spus liderul PLDM.