PAS cere sancționarea judecătorului care a examinat în primă instanță dosarul Șor

PAS a depus astăzi o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva lui Andrei Niculcea, judecătorul care a examinat în primă instanță dosarul Șor. Potrivit formațiunii, expedierea dosarului Șor la Curtea de Apel Chișinău a întârziat cu peste 150 de zile: în timp ce termenul-limită era 7 august 2017, acesta a fost expediat abia la 12 ianuarie 2018.

Potrivit legii, anume judecătorul este cel care trebuia să asigure transmiterea în termen a dosarului în instanța de apel.

Conform sesizării, judecătorului i se impută săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute la art.4 alin.(1) lit.g) din Legea nr.178 din 25 iulie 2014 cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor – „încălcarea, din motive imputabile judecătorului, a termenelor de îndeplinire a acţiunilor de procedură […]”, precum și celei conținute la art.4 alin.(1) lit.i) din același act legislativ – „încălcarea normelor imperative ale legislaţiei în procesul de înfăptuire a justiţiei”.

Motivul formal al tergiversării este că nu s-a reușit traducerea sentinței în limba rusă. “În realitate, tergiversarea s-a făcut cu scopul de a amâna cât mai mult condamnarea definitivă a lui Șor, beneficiarul principal al ”furtului miliardului” conform celor două rapoarte ale companiei Kroll”, a declarat formațiunea.

Întrucât tergiversarea este una intenționată și urmărește un scop concret, în sesizare s-a solicitat aplicarea față de judecătorul Andrei Niculcea a celei mai aspre sancţiuni disciplinare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.