Partidul Socialiştilor din Moldova consideră că, pe plan internaţional, Moldova trebuie să urmeze exemplul Elveţiei, care nu este nici membră a Uniunii Europene, nici membră a NATO „şi nici nu se grăbeşte să intre în spaţiul Schenghen”, a apreciat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, copreşedintele partidului, Veronica Abramciuc.
Ea a făcut această declaraţie în contextul apropierii zilei de 30 decembrie, cînd se vor împlini 85 de ani de la constituirea URSS. Cu această ocazie, socialiştii au făcut o evaluare a aflării Moldovei în această uniune de state şi s-au pronunţat asupra unei eventuale aflări a Moldovei în alte uniuni de state, cum ar fi UE sau NATO.
Abramciuc a afirmat că, în perioada sovietică, Moldova a cunoscut cea mai vertiginoasă dezvoltare şi anume datorită dezvoltării de atunci a avut baza necesară pentru a deveni ulterior stat independent. „Astăzi, aflîndu-ne în procesul globalizării, conştientizăm că toate statele, inclusiv cele dezvoltate, sînt nevoite să se asocieze în diferite uniuni pentru a-şi rezolva problemele de bază în comun. Dar, cu regret, uniunile existente, inclusiv UE, nu oferă egalitate pentru toţi participanţii şi prevăd o diferenţiere de statut şi niveluri social-economice de dezvoltare a ţărilor şi de trai al populaţiei acestora”, a subliniat ea.
Socialiştii consideră că nimeni nu aşteaptă Moldova cu braţele deschise în nici o uniune şi nimeni nu doreşte să-şi asume soluţionarea problemelor ei, de aceea, Moldova nu ar trebui să se grăbească să adere la careva uniuni.
În aceeaşi conferinţă de presă, socialiştii s-au pronunţat şi asupra proiectului noului program al Partidului Comuniştilor (PCRM).
„În întregime, proiectul programului PCRM, după conţinutul lui, este adecvat realităţilor care s-au creat la nivel global şi regional. Proiectul reprezintă o poziţie întemeiată a unei forţe politice cu orientare de stînga în epoca postindustrială”, a spus Valentin Crîlov, unul din liderii partidului.
Totodată, el a menţionat că prin noul lor program, comuniştii ar trebui să dea răspuns la cîteva întrebări de bază, de exemplu: în ce constă esenţa crizei societăţii burgheze contemporane şi, în acest context, care sînt perspectivele socialismului, comunismului în întregime; care este calea optimă spre nouă, etc. // Infotag