Partidul European considera ca preconizata modificare a componentei CEC nu va face institutia mai independenta

Partidul European (PE) considera ca preconizata schimbare a componentei Comisiei Electorale Centrale (CEC) nu va spori independenta acestei institutii.

Agentia INFOTAG a mai relatat anterior ca la insistentele opozitiei, Parlamentul va vota pina la sfirsitul anului o noua componenta a CEC, cinci din cei noua membri ai CEC urmind sa fie desemnati de catre opozitie. Opozitia a criticat de nenumarate ori guvernarea pentru faptul ca detine controlul total asupra CEC-ului, dupa ce toti cei 9 membri ai autoritatii "au fost numiti in functie de comunisti sau cu ajutorul comunistilor".

intr-o declaratie a PE se arata ca "tot ce a obtinut opozitia parlamentara a fost faptul ca si-a promovat si ea niste reprezentanti in componenta CEC, insa aceasta structura va ramine si in continuare politizata", "de vreme ce membrii acesteia sint delegati de catre partide". "in final, de pe urma schimbarii componentei CEC nu se va schimba practic cu nimic starea de lucruri; pur si simplu, daca pina acum se presupunea ca CEC lucra in interesul unui singur partid, de acum incolo vom avea motive sa banuim ca se lucreaza pentru un grup ingust de partide", sustine liderul PE, Viorel Ghimpu.

in opinia lui, pentru a asigura adevarata independenta, componenta CEC ar trebui desemnata dupa un principiu similar celui aplicat in cazul Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), in care judecatorii numesc peste 50% din membri, iar opozitia si guvernarea – cite un reprezentant.

Daca peste 50% din membrii CEC ar fi numiti fara implicarea fortelor politice, am putea spune ca avem un organ electoral central independent si va disparea orice suspiciune referitor la o eventuala falsificare a rezultatelor alegerilor ulterioare. Parlamentul ar trebui sa tina cont de aceasta atunci cind va purcede la modificarea componentei CEC, a mai mentionat liderul PE. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.