Parlamentul va expertiza legislația electorală. Concluziile şi propunerile vor fi prezentate în termen de 60 de zile

Parlamentul va analiza, evalua şi expertiza legislaţiae lectorală care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. În ședința de astăzi, deputații au aprobat o hotărâre în acest sens, cu votul majorității parlamentarilor prezenți.

Astfel, Comisia juridică, numiri şi imunităţi va efectua o analiză amplă a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău.

Expertiza se va face  în conformitate cu standardele internaţionale în materie de alegeri, cu referire la premisele şi motivaţia juridică care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea reţelelor sociale, precum şi proporţionalitatea sancţiunilor aplicate.

Concluziile şi propunerile Comisiei vor fi prezentate Parlamentului, în termen de 60 de zile. Acestea vor include propuneri de perfecţionare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării inte­grităţii procesului electoral şi consolidării drepturilor electorale ale cetăţeni­lor Republicii Moldova.

Potrivit Hotărârii,  Comisia juridică, numiri şi imunităţi poate antrena în procesul de expertizare a legislației specialiști din cadrul Secretariatului Parlamentului, Comisiei Electorale Centrale, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei pu­blice locale şi centrale, de asemenea, poate apela la asistenţa experţilor inde­pendenţi din partea societăţii civile şi inclusiv a celor din străinătate.

Inițiativa de a expertiza legislaţia electorală aparține unui grup de deputați.

Amintim că la 20 mai şi 3 iunie 2018 au avut loc alegeri locale noi, inclusiv alege­rile pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău. Instanţele de judecată au invalidat alegerile noi pentru funcţia de primar general al mun. Chişinău şi în baza acestor hotărâri Comisia Electorală Centrală a declarat nul acest scrutin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.