Parlamentul Moldovei s-a pronuntat clar pe marginea rezolvarii problemei transnistrene, spune ministrul reintegrarii

Parlamentul a expus clar pozitia Chisinaului vizavi de rezolvarea pe viitor a problemei transnistrene, a declarat, marti, presei, ministrul Reintegrarii Vasili Sova, transmite Agentia INFOTAG.

"Pentru a rezolva problema transnistreana, vom actiona in conformitate cu documentele adoptate, in particular, cu declaratia si cele doua apeluri, pe care Parlamentul le-a adoptat, prin vot unanim, saptamina trecuta. Vom mai lua in considerare reactia comunitatii internationale la deciziile adoptate in procesul de stabilire a mecanismelor de reglementare a conflictului", a declarat Sova.

Ministrul s-a aratat nedumerit in legatura cu declaratia Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, care a fost "profund deceptionat" de documentele adoptate de Parlamentul Moldovei.

"Acuzatiile Moscovei potrivit carora Chisinaul ar ignora opinia transnistrenilor nu sint formulate expres. Trebuie precizata latura dialogului despre care este vorba. Daca e vorba de Transnistria, este o parte a Moldovei si, respectiv, este prezenta in dialog. Iar daca e vorba de Igor Smirnov (liderul regiunii transnistrene – nota I), este o alta problema. Atita timp cit aceste aspecte nu vor fi precizate, nu este cazul sa comentam declaratia ministerului rus de externe", a spus Sova.

Solicitat de jurnalisti, viceministrul reintegrarii Victor Postolachi, responsabil pentru componenta economica a reglementarii transnistrene, nu a exclus faptul ca Rusia ar putea institui noi sanctiuni fata de Moldova.

Prin diverse sanctiuni, ei cauta sa ne determine sa acceptam pozitii politice care nu ne convin. Or, nu mai sintem o republica unionala si nu recunoastem decit dialogul de la egal la egal, a declarat Postolachi.

Anterior INFOTAG a informat ca vinerea trecuta Parlamentul a discutat initiativa ucraineana de rezolvare a conflictului transnistrean si a adoptat, prin vor unanim, o declaratie in aceasta problema si doua apeluri catre structurile internationale – privind criteriile de democratizare si privind principiile si conditiile de demilitarizare a regiunii transnistrene a Moldovei.

In documentele adoptate la 10 iunie, Legislativul Moldovei a solicitat ajutorul OSCE, UE, CE, SUA, Rusiei, Ucrainei si Romaniei in eliminarea pericolelor pe care le prezinta factorul militar al conflictului transnistrean, prin democratizarea regiunii cu eforturile comune ale comunitatii internationale.

Intr-o declaratie a reprezentantului oficial al MAE al Federatiei Ruse, Alexandr Iacovenco, facuta publica luni, se mentioneaza ca documentele adoptate de Parlamentul Moldovei inseamna, in practica, impunerea cu forta a locuitorilor Transnistriei sa intre in cadrul constitutional al Moldovei unitare, fapt care ii va deceptiona profund.

"Optiunea parlamentarilor moldoveni pentru rezolvarea fortata a conflictului regional, fara a tine cont de opiniile locuitorilor din Transnistria si in afara dialogului civilizat al partilor trezeste o ingrijorare serioasa. Experienta istorica arata ca problemele reale sint imposibil de rezolvat prin declaratii emotionale", se spune in declaratia MAE al Rusiei. // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.