Cea mai mare provocare în perioada postelectorală pentru autorităţile şi politicienii din Ucraina este asigurarea stabilităţii politice şi economice a ţării prin reformarea constituţiei şi prin introducerea tuturor principiilor economiei de piaţă, aşa este relatat întrun comunicat al Parlamentului European (PE) .
Deputaţii europeni salută faptul că alegerile prezidenţiale din Ucraina au respectat majoritatea standardelor privind alegerile libere şi corecte, precum şi participarea relativ numeroasă la vot.
Deputaţii din PE regretă adoptarea de către Verkhovna Rada a unor modificări foarte controversate ale legii privind alegerile prezidenţiale, modificări propuse de Partidul Regiunilor cu numai câteva zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Autorităţile ucrainene sun invitate să revizuiască şi să completeze legislaţia electorală a ţării. În acelaşi timp este necesară o mai mare transparenţă în finanţarea candidaţilor şi a partidelor politice şi o finanţare mai transparentă a campaniilor din perioada preelectorală.
Aspiraţiile europene ale Ucrainei
Deputaţii PE recunosc aspiraţiile europene ale Ucrainei, indicând că "în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, aceasta are posibilitatea de a solicita să devină membru al UE, ca toate statele europene care aderă la principiile libertăţii, democraţiei, respectării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi ale statului de drept."
Cooperarea în domeniul energiei
Având în vedere importanţa consolidării cooperării dintre Ucraina şi UE în domeniul energetic, deputaţii solicită încheierea unor acorduri suplimentare între cele două părţi, care să aibă drept scop asigurarea securităţii furnizării de energie pentru ambele părţi, inclusiv un sistem fiabil de tranzit pentru petrol şi gaze.
Parlamentul European invită Ucraina să pună în aplicare şi să ratifice integral aderarea sa la Tratatul de instituire a Comunităţii Energiei şi să adopte rapid o nouă legislaţie în domeniul gazelor care să respecte dispoziţiile din Directiva UE 2003/55/CE.
Protecţia minorităţilor
În urma unui amendament oral introdus de Cristian Preda (PPE, RO), în rezoluţia adoptată se solicită autorităţilor ucrainene, având în vedere că Ucraina a ratificat convenţia-cadru a Consiliului Europei pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, să facă mai multe eforturi pentru a ajuta comunităţile minoritare din această ţară, asociindu-le mai mult la evoluţia politică a ţării şi respectând în mod adecvat dreptul minorităţilor la educaţie în limbă maternă.
Acordul de facilitare a acordării de vize
În ciuda înregistrării de progrese, prezentul acord de facilitare a acordării de vize ar trebui reexaminat din perspectiva unor obiective pe termen lung. Consiliului ar trebui să însărcineze Comisia să revizuiască acest acord împreună cu autorităţile ucrainene, cu scopul de a elabora o foaie de parcurs pentru eliminarea vizelor de călătorie în cazul Ucrainei, inclusiv, cu obiectivul intermediar, de eliminare a taxelor existente de eliberare a vizelor.