Parlamentul de la Tbilisi a decretat legea martiala

Georgia si-a retras trupele din regiunea separatista Osetia de Sud, unde acestea s-au confruntat cu soldatii rusi pentru controlul asupra capitalei separatiste Thinvali, a declarat duminica ministrul georgian de Interne. „Trupele au fost retrase complet”, a declarat purtatorul de cuvant al ministrului, Sota Utiasvili.

Retragerea trupelor georgiene survine dupa trei zile de lupte in incercarea autoritatilor de la Tbilisi de a prelua controlul asupra enclavei proruse controlata de separatistii sud-osetini, fapt ce a determinat Rusia sa trimita trupe in provincia separatista si sa lanseze atacuri aeriene asupra Georgiei. Un avion rusesc a bombardat un aeroport de langa Tbilisi. Bombardamentele s-au reluat si in republica separatista Abhazia, iar in Osetia de Sud luptele nu au incetat toata noaptea de sambata spre duminica. Georgia se considera, incepand de sambata, in stare de razboi. Parlamentul de la Tbilisi a decretat legea martiala, iar trupele georgiene din Irak vor fi retrase in totalitate si trimise in lupta.

Aviatia rusa a atacat, duminica dimineata, si aerodromul unei fabrici de avioane de langa Tbilisi. Sambata au fost bombardate mai multe localitati georgiene. Moscova a confirmat ca a pierdut doua avioane. Georgienii sustin insa ca au doborat zece avioane rusesti. In Abhazia, republica separatista de pe litoral, aviatia rusa a reluat atacurile asupra fortelor georgiene, in singura parte a republicii controlata inca de Tbilisi.

Ministerul georgian de Interne afirma ca navele Flotei Ruse a Marii Negre au sosit intr-un port din Abhazia, unde au adus 4000 de soldati. Potrivit aceleiasi surse, alti 6000 de militari rusi au ajuns in Georgia pe cai terestre. Premierul rus Vladimir Putin a acuzat Georgia de „genocid”. Totusi, dupa relatarile anterioare despre 1500 sau chiar 2000 de victime civile, Putin a vorbit doar de „zeci de morti si sute de raniti” in Osetia de Sud. In tabara georgiana, guvernul afirma ca, de la inceputul conflictului, 150 de oameni au fost ucisi si 400 – raniti.

Conflictul din inima Caucazului a declansat alarma in Occident, ingrijorat de influenta Rusiei asupra regiunii, unde se afla importante conducte de petrol si gaz. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.